CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Testamente uitate-Testamente care dor (Roman Ciorogariu)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

  

(6 dec. 1852- 21 ian. 1936) 

                                                                                        

            Desprins dintre coastele frământate şi fumegânde încă ale Apusenilor, Roman Ciorogariu se naşte în localitatea arădeană Pecica, la 6 decembrie 1852. Tatăl său, Dimitrie, se trăgea dintr-o familie de moţi din satul Ociu, de lângă Brad, a cărei înaintaşi au fost dezrădăcinaţi şi strămutaţi după Revoluţia lui Horia de la 1784, în Câmpia Aradului, (febr. 1785). 

            Dinspre bunică, Romulus-Nicolae Ciorogariu, (după numele său de botez) era  un descendent al  familiei Nicoară din Giula (Ungaria de azi). 

             După  absolvirea cursurilor şcolii  primare din Pecica, unde l-a avut ca dascăl pe renumitul învăţător Ion Ardeleanu şi a celor secundare din Arad, Pozsony (Bratislava) şi Hódmezövásárhely, (oraş din Ungaria), urmează cursurile Institutului teologic din Arad, înfiinţat în anul 1822, la 10 ani după întemeierea Preparandiei (1812)- şcoala lui  Dimitrie Ţichindeal şi a  altor  distinşi dascăli arădeni : Gherasim-Gavril Popescu, Ghenadie Popescu, Patrichie Popescu. 

            Beneficiind de o bursă a Consistoriului arădean,(organul administrativ şi disciplinar în conducerea Bisericii, n.n.), urmează cursurile de teologie şi filozofie ale universităţii din Lipsca  (Leipzig) şi  Westfaliei din Bonn. 

             La 1 dec. 1881"Consistoriul îl substituie de profesor în despărţământul teologic, cu o retribuţiune lunară de 900 florini...", alături de  Teodor Ceontea, Atansie  Tuducescu, Vasile Mangra, Nicolae Oncu, Petru Pipoş- militanţi pentru lupta naţională a românilor din părţile Aradului. 

             La începutul anului 1901 a fost numit director al aceluiaşi Institut, pe care l-a  slujit  până în anul 1917, funcţie de pe poziţia căreia  a încercat să valorifice ideile înaintaşului său- Dimitrie Ţichindeal: ”Mintea, mărită naţie românească, să ţi-o luminezi şi neam mai ales decît tine nu va fi!” 

            A condus  timp de 17 ani (1900-1917) revista „Biserica şi şcoala”, acea foaie bisericească, şcolastică şi economică, fondată în anul 1877, cea mai longevivă publicaţie arădeană, ce a apărut săptămânal ( duminica), până în anul 1848, ( 71 de ani de apariţie!). 

            În paginile acestei reviste arădene întâlnim semnăturile  unor prestigioşi oameni de cultură pe care ia avut Transilvania în acea vreme: Iosif Vulcan, Petru Şpan, Petru Pipoş. 

            Timp de o jumătate de veac "Uncheaşul" a fost un slujitor activ al condeiului, colaborând la „Biserica şi şcoala”, „Tribuna poporului” şi „Tribuna „ din Arad, „Tribuna” din Sibiu, „Cele trei Crişuri”, „Tribuna Bihorului”, „Legea românească”, ”Viaţa românească”, „Hotarul”, „Cultura poporului”, „Societatea de mâine”. 

            În 1917 Sinodul eparhial comun Arad-Oradea l-a ales ca vicar episcopesc, însă autorităţile vremii, (guvernul condus de István Tisza) nu l-au recunoscut decât ca vicar intermediar. 

            După realizarea Unirii  se reîntoarce la Oradea Mare, vehiul să loc de activitate, unde face demersuri pentru reînfiinţarea Episcopiei din Oradea, un vechi deziderat al românilor ortodocşi din părţile Bihorului. Începând cu  16 octombrie 1920 îl întâlnim aici ca episcop, după 225 de ani de când acestă parte de ţară românească a fost lipsită de un arhipăstor propriu, ani scurşi de la moartea episcopului Efrem Veniamin, (1695). 

             În  ziua alegerii sale, la 1/14 octombrie 1920, cu ocazia convocării primului sinod eparhial, mitropolitul Nicolae Bălan rostea următoarele cuvinte: „Iată vestesc vouă bucurie mare, care s-a făcut la tot poporul român drept credincios din ţinutul Bihorului,  că vechea episcopie din Oradea Mare, pe care uneltirile duşmanului au îngropat-o cu grele lespezi... timp de 225 de ani, astăzi a rupt peceţile şi învie din nou la lumina soarelui liberăţii noastre naţionale! Părinţii voştri au dorit să vadă ziua aceasta, dar n-au putut-o vedea...” 

            Instalarea solemnă a avut loc în catedrala „cu lună”, în ziua de 2 0ctombrie, 1921. 

            O lună mai târziu, la  7/20 noiembrie, apare sub oblănduirea sa  organul eparhial „Legea românească”. 

În şedinţa solemnă a Academiei Române din vara anului 1921 este primit în rândul "nemuritorilor", ca "membru onorar" al pricipalului for cultural-ştiinţific din ţara noastră. 

În scurt timp pune bazele înfiinţării Academiei teologice din Oradea, care îşi deschide cursurile în toamna anului 1923.  Şcoala a funcţionat până în anul 1940. 

            Doi ani mai târziu înfiinţează tipografia diecezană. 

             Tot în Oradea reuşeşte să înfiinţeze Şcoala de cântări bisericeşti şi Societatea pentru femei "Altarul".1 

            Timp de 37 de ani ca dascăl a desfăşurat o bogată activitate didactică, conştient că numai cu ajutorul cunoştinţelor „se îndreaptă mintea şi inima elevului”. 

            Memorabile  au rămas în conştiinţa neamului său cuvintele  rostite atunci, la 11 noiembrie 1934, la serbările aniversării a 150 de ani de la întemeierea bisericii „cu lună”: „De n-ar fi fost această biserică în veacul sacrificiului pentru neam şi lege, Oradea n-ar aparţine azi României Mari”. 

            Chinuit de boală, la cei 84 de ani ai săi, îşi găseşte creştinescul sfârşit la 21 ianuarie 1936. 

            Iubit de poporul din care s-a desprins, ca o mlădiţă din trunchiul unui gorun, are parte de funeralii naţionale, fiind înmormântat în cripta Bisericii, atât de dragă sufletului său, în ziua de joi, 23 ianuarie, 1936. 

            Cât de actual şi de înălţător rămâne crezul vieţii sale din Testamentul său moral", în vremea în care se împliesc 155 de ani  de când, copilul de atunci, episcopul de mai târziu, vedea lumina vieţii, în Ziua Sfântului ierarh Nicolae,  aici în Câmpia Aradului: 

             „Cu duioşie mă despart de Biserică. Ea mi-a dat tăria morală să-mi port crucea prin valurile furtunoase ale vieţii mele zbuciumate. Mă rog de urmaşul meu în scaunul episcopesc şi de întru Hristos iubiţii fraţi preoţi să mă cuprindă în rugăciunile lor şi după moarte... Zidiţi Biserica în suflete şi clădiţi România nouă pe această Biserică- mamă a naţiunii române.  

            Fiţi buni creştini şi buni români, căci acestea două una sînt.  

            Iată sufletul pe care-l las vouă tuturora moştenire. Prin el doresc să rămîn între voi, primiţi-l cu acea iubire cu care eu vi-l transmit, nu ca un cult ci ca o călăuză pentru cei ce vor să umble pe jos pe urmele lui Hristos”.2 

            În satul copilăriei sale, astăzi oraşul Pecica, se mai păstrază încă, mărturie vie, casa în care s-a născut, casa care ar trebui să poarte numele acestui bărbat ilustru al neamului nostru- ROMAN CIOROGARIU! 

  

1.  Liviu Mărghitan, Academicienii originari din judeţul Arad, Fundaţia "Moise Nicoară", Arad, 2004, p. 37 

2.   V. Popeangă şi Gh. Liţiu- Roman Ciorogariu, Studii şi documente, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1981 

Referinţă Bibliografică:
Testamente uitate-Testamente care dor (Roman Ciorogariu) / Nicolae Nicoară Horia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 170, Anul I, 19 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Nicolae Nicoară Horia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolae Nicoară Horia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!