CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Testamente Uitate- Testamente care dor (Morminte şi spini...)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Am trecut pe acolo, pe la Galşa română, satul aparţinător comunei Şiria, atestat documentar între anii 1202-1203, am trecut să văd mormântul celui dintâi prefect român al Aradului, numit la 8 noiembrie 1864, Gheorghe Popa de Teiuş! 

Cât a condus destinele oraşului şi judeţului Arad, Gheorghe Popa de Teiuş a numit peste 40 de notari români în localităţile judeţului(s.a), tineri absolvenţi ai Preparandiei din Arad, urmărind astfel introducerea limbii române în administraţie şi în şcoli. 

Anul 1867, cu toate evenimentele sale aduce îndepărtarea acestui mare român din fruntea oraşului şi al judeţului Arad.
La numai 43 de ani, timp în care s-a mistuit ca o flacără, încălzindu-i şi luminându-i pe cei din jur, Gheorghe Popa de Teiuş, gândind şi pe patul suferinţei la emanciparea naţională şi spirituală a românilor, se stingea din viaţă în martie, 1867. 

Şi acum, când scriu aceste cuvinte, port în suflet şi nu numai, urmele spinilor străjuind lângă Numele Lui... 

În stânga neodihnei sale, tot uitate între spinii nepăsării, stau mormintele părinţilor săi... 

Mama sa, era Elena Châlb, din Mâsca, iar tatăl său, Ioan Popa, din Galşa, care îşi pierde viaţa în urma evenimentelor din toamna anului 1849, fiind împuşcat, pentru vina de a fi tras în dungă clopotele bisericii, clopotele bisericii la care slujea ca epitrop, anunţând sătenilor săi şi celor din împrejurimi, primejdia ce se apropia… 

Cimitirele, mormintele lor, sunt semnul civilizaţiei noastre, dreptul nostru la eternitate! Ele arată respectul întru amintirea celor care nu mai sunt printre noi, ori, cine ştie... 

Gheorghe Popa de Teiuş, Prefectule! 

Lacrima ta o duc de aici sub pleoapele mele vinovate de lumină, şi voi mărturisi-o tuturor, tu, care ai lăsat brazde adânci pe ogorul înţelenit al neamului nostru! 

Ne-ai lăsat nouă un Testament plătit, de care, vai, nu ne mai aducem aminte! 

Prin acest Testament, scris în Arad, la 7 martie 1867, el dispunea ca din cei 6000 de florini v.a. testaţi, 1000 să se dea parohiei din Galşa, ca “fundaţiune de părăstas… odată pe an la Cuvioasa Parascheva, pentru el şi ceilalţi membrii ai familiei sale, iar mormântul după putinţă să se ţină în curăţenie”. 

Mi-e ruşine, Doamne, de Clipa aceasta!  

Mi-e ruşine şi iarăşi mă simt vinovat! Iartă-mă, nume de stradă din municipiul Arad şi a demnităţii noastre, pe care locuieşte Casa celor peste o jumătate de milion de cărţi! 

Cineva, poate va auzi cuvintele mele şi vor creşte iar florile peste mormântul trupului tău şi ale celor ce ţi-au dat viaţă, Viaţă pe care ai dăruit-o neamului, tu, cel scoborâtor din Diodorul Albei (Stremţul de azi), aici în Câmpia Aradului, în Galşa românilor de totdeauna! 

Aici, lângă poalele unei Cetăţi încărunţite de nepăsare, ar trebui, măcar odată pe an, să ne punem în calendarul sufletului, Testamentul lui lăsat nouă şi Testamentul Celuilalt din Munţii Apusului- Avram Iancu! 

 

Referinţă Bibliografică:
Testamente Uitate- Testamente care dor (Morminte şi spini...) / Nicolae Nicoară Horia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 201, Anul I, 20 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Nicolae Nicoară Horia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolae Nicoară Horia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!