CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1112 din 16 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

Teatrul de Revistă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Orice istoric întocmit până astăzi, al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, denumit în anii interbelici Teatrul „Cărăbuş” eşuează nu pe coastele stâncoase ale biografiilor rigide şi riguroase care i-ar sfâşia faldurile pavilionului şi i-ar rade vopseaua culorilor, ci în puterea concretă a visului care-i reclădeşte spectatorului piese, actori, fapte, timpuri, eroi, din imaginaţie şi amintire.  

Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” a fost, din prima zi când a prins viaţă, este azi, când e greu şi va rămâne cât timp va continua să fie teatru în România, un castel al artei spectacolului, ctitorit în fiecare zi cu noi creneluri spre libertatea spiritului, sus, la atingerea cosmosului. Astăzi, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” translează din vremuri aurorale ale spectacolului, tradiţia teatrului şi îi făureşte în continuitate istoria lui, comparabilă şi în cadenţă cu istoria României.  

Nimeni nu i-a fixat şi nu îi fixează valorile şi limitele. De la inegalabilul Constantin Tănase şi până azi, la tot atât de fenomenalul actor Alexandru Arşinel, actorii toţi, ca şi cei dintre ei care pentru un mai scurt sau mai lung timp au cumpănit treburile administrative, fiecare a contat în a progresa cu spectacole într-una ameninţate numai de frumosul care urmează, nu subminate de frumuseţea care a trecut.  

Astăzi, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, cu lacrimi nezvântate sub geana scenei, după plecarea într-o acumulare a teatrului de mai sus de lume, a actorului înveselitor Nae Lăzărescu, are o trupă de actori înglobată elitelor culturii şi artei româneşti, în fiecare reprezentaţie cu o distribuţie fără istorie, pentru că actorii sunt întotdeauna proaspeţi şi alţii, autodepăşiţi în puterea talentului propriei repetări la o nouă treaptă de valoare. Istoria teatrului ar fi fără structură, dacă aceşti actori nu ar exista, dar ei, actorii, nu sunt niciodată istorie! Întotdeauna sunt contemporani!  

Aducând aminte de spusele actorului Nae Lăzărescu la lansarea cărţii scrise de Maria Capelos, „Alexandru Arşinel, de la Dolhasca, pe... Calea Victoriei”, azi, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” are „cel mai bun director”, pe actorul Alexandru Arşinel. Publicul îl cunoaşte în dintr-o multitudine de roluri memorabile. Şi îl iubeşte! Dar în propriul său rol de om, cine îl cunoaşte?! Cei apropiaţi lui, adică, trei familii: familia sa, familia teatrului, spectatorii. Prin urmare, îl cunosc mulţi, îl cunoaşte toată ţara.  

Ceea ce e caracterizabil, fără o minuţioasă cercetare în atmosfera aparte a primirii ca oaspeţi la „Tănase”, este ospitalitatea invariabilă, pe toată distanţa parcursă de la uşa intrării, până în biroul directorului Teatrului, în care întinde mâna şi pofteşte pe fotoliu, un om între oameni şi om pentru oameni, maestrul Alexandru Arşinel. Întâmpinarea pe care o face actorul, ridicându-se cu gestul mecanic al ducerii mâinii la şale, ca şi conducerea, la plecare, sunt întotdeauna cordiale, pentru oricât de scurt sau oricât de lung timp a fost conversaţiei, întotdeauna agreabilă.  

Întocmai de primitoare este şi secretarul literar al Teatrului, Oana Georgescu. Eleganţa, fineţea, amabilitatea care o caracterizează în relaţia cu oaspeţii, îi plasează pe aceştia într-o incomoditate, prin aceea că oricine este primit la ea, e tratat pe baza echivalenţei în rang. Nu există decât comparare şi abstragere de elemente comune în formele de politeţe dintre Oana Georgescu şi oaspeţi: aşa cum e respectată, respectă, aşa cum i se vorbeşte, răspunde. Şi nu e cum să nu se comporte cineva cu distinsa Oana Georgescu, decât elegant, nici nu poate întrebuinţa cu ea decât cuvinte din accepţia termenului nobleţe!  

Pe această categorie de elemente s-a proiectat organizarea la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” a Galei Superlativele VIP 2013, „Oamenii schimbării”, ediţia a XVIII-a, găzduită la Sala Savoy. Evenimentul a fost deschis de Baletul Teatrului, cu momentul unei coregrafii de meditaţie, semnate de Cornel Popovici. Laureaţii la fiecare categorie - teatru, film, muzică, afaceri, educaţie, ştiinţă şi viaţă, sănătate etc., consideraţi a fi cei care au realizat ceva deosebit în anul 2013 au uracat pe scenă pentru a fi recompensaţi ca personalităţi distinse prin „profesionalism, competenţă, putere de muncă, voinţă şi suflet, dar mai ales prin modestie şi bun simţ, ca valenţe ale oamenilor schimbării în bine”, cum îi apreciază Oana Georgescu. Fiecare dintre laureaţi a fost prezentat de către un „purtător de cuvânt”, iar trofeul a fost anunţat de o altă personalitate, din domeniu, sau nu.  

Premianţii au fost următorii: Florin Negruţiu, Alina Matis, (ziarul „Gândul”), Sanda Nicola, la Categoria „Jurnalism”; Ionuţ Budişteanu, Categoria „Educaţie”; Cristi Gherghiceanu, Laura Chirilă şi Ben Mehedin (Fundaţia „ADEPT”), (premiul a fost decernat de către Preşedintele Fondator ANTREC, Maria Stoian), Carmen Brumă (Manager Departamentul Relaţii Publice şi Atragere de Fonduri-SOS „Salvaţi Satele Copiilor”), Sorin Popescu (Preşedinte Director General Sud-Est Top Production), Roxana Tampău (Mananging Director Agenţia de publicitate DDB), la Categoria „Contribuţie la dezvoltarea societăţii”; Radu Silaghi Dumitrescu, la Categoria „Ştiinţă şi viaţă”; Mickey H, la Categoria „Divertisment” (premiu înmânat de actorul Ovidiu Niculescu). Trofeul VIP, la Categoria „Muzică” a fost câştigat de basarabeanca pianistă, pictoriţă, poetă, Alexandrina Hristov, care a susţinut un recital estraordinar cu naistul Nicolae Voiculeţ, laureat la Categoria „Artă Populară” (premiile au fost înmânate de Iuliana Tudor). La Categoria „Teatru”, Trofeul a fost cîştigat de regizorul, scriitorul, scenaristul, Chris Simion, tânără speranţă scenei româneşti. Trofeul Superlativelor VIP pentru film a fost înmânat de Ilinca Goia, producătorului Ada Solomon. Premiul Special a fost înmânat de către actriţa Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, Ana Maria Donosă, remarcabilului prof. dr. Irinel Popescu. Acelaşi Trofeu, la Categoria „Excelenţă” a fost acordat maestrului Radu Beligan, neprezent la eveniment. Din partea sa, actorul George Ivaşcu a citit următorul mesaj: „Au trecut mulţi ani de când între mine şi publicaţia dumneavoastră s-a legat o lungă şi trainică prietenie. Se ştie că între prieteni, fiecare trebuie să dea ceva. Dumneavoastră mi-aţi dat de-a lungul timpului o mulţime de premii, culminând cu cel din seara aceasta, când am marele regret că nu vă pot sta alături. În schimb, eu v-am oferit dumneavoastră şi cititorilor dumneavoastră dragostea mea iremediabilă. Vă iubesc, şi atât cât va vrea Dumnezeu, iubirea mea pentru dumneavoastră va rămâne neschimbată”!  

„Oamenii Anului” au fost desemnaţi „Protestatarii”! „Scena Superlativelor VIP a găzduit astfel, o parte dintre oamenii care au avut curajul să iasă în stradă pentru a-şi apăra drepturile lor şi pe ale semenilor, dar şi pentru a susţine fiecare demers al lor. Purtând măşti cu figurile reprezentanţilor spaţiului politic românesc, tinerii şi-au arătat încă o dată dorinţa de a contribui la schimbarea României în bine!”, a reflectat Oana Georgescu.  

În finalul de eveniment, formaţia „Eyedrops” a susţinut un recital. Gala a fost onorată de prezenţa invitaţilor Margareta Pâslaru, Gheorghe Turda, Ileana Stana Ionescu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Marius Bodochi, Ioan Carmazan, Christian Ciocan, Elena Merişoreanu ş.a.  

Cinstind în pagini pe oamenii de valoare, revista VIP, îi laurează şi sub această formă a organizării unor evenimente, cum a fost cel de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, cu atât mai elevat cu cât gazda este un dominion cu istorie şi glorie a teatrului nostru, un castel al lui cu cei mai bravi cavaleri, marii actori ai scenei româneşti!  

(Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Teatrul de Revistă Constantin Tănase . Castel al artei spectacolului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1112, Anul IV, 16 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!