CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

TE LEPEZI DE CONŞTIINŢĂ !?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Răspunsul ar trebui să varieze de la caz la caz, de la om la femeie, de la bătrân la copil. Şi mai ales n-ar trebui să aibă decât conotaţii amicale, şi nicidecum pe cele incluse sub presiunea voilenţei sau a lehamitei.  

Dar ţi-ai găsit !  


Ne lepădăm de conştiinţă : uşor, repede şi , dacă se poate, curat ! Sigur că se poate, vorba lui Nenea Iancu, curat murdar, monşer!  

Am drept vecin un cuplu, soţ şi soţie ce execută aproape cotidian circul familiei fericite. Slalom printre înjurături şi pahare sparte !  

Amicul a şi stat, din această "binecuvântată pricină" aproape o lună de zile pe la zu haus. Fără niciun efect : familial, social, biografic.  

Programul s-a reluat întocmai şi cu ceva mai multă violenţă. Ameninţări în cascadă! Vorbe frumoase ca la uşa cortului!  


Metafore neghioabe ce nu-s în stare să acopere mizeria umană : du-te-vino ; lasă-mă-băga-mi-aş ! Circuit deschis : circ la gura satului !  

Lume, lume, marfă gratuită, prostie proaspătă la tarabă! Torţionari verbali !  

 

Violenţa este forma cea mai abjectă de camuflare a laşităţii umane . Omul devine violent pentru că nu are curajul să înţeleagă, să tolereze şi să-şi iubească aproapele ! Cu toat calităţile şi defectele inerente.  

...Plictiseala ca răsfăţ al violenţei ! ...Şi totuşi nu găsirea unor răspunsuri potrivite unei situaţii date este esenţială , ci punerea acelor întrebări dureroase şi eficiente pentru trezirea conştiinţei . Şi intrarea în marşul forţat al condiţiei umane.  

Din păcate şi conştiiţa rămâne uneori în urmă, balast inutil şi imprevizibil !  

A, şi să nu uit : laşitatea paralizează, de cele mai multe ori, şi raţiunea, şi opinia publică.  

Ei, dar dacă...!? Macheta laşităţii, şi nu bastonul de general se afla în bagajul nostru genetic.  

Prin urmare, orice rană care ne poate trezi este binevenită !  


Curajul se trezeşte singur în zori. Fără ceas deşteptător. Şi fără subordonaţi.  

Efemeritate. Baloane de săpun.  

 

Costel Zăgan, DEŞERTUL DE CATIFEA (143)  

 
 
Referinţă Bibliografică:
TE LEPEZI DE CONŞTIINŢĂ !? / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1127, Anul IV, 31 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!