CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Ţaţa Marioara Moşoiului, de Ioan MUŢIU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Peste drum de prima şcoală, o casă mare cu poartă-naltă, gărdit zăbrelit cu şipci şi coperiş de şiţă-n două ape, din vânzol de voci muieratice se înalţă vie vocea în putere a Marioarei Moşoiu, o femeie puţintică-n trup dar meşteră la potriveala vorbei. 
  
- Pe vremea când eram copchilă nu ieşeam din vorba ălor mari că primeam palme. Şi-a fost odat-o zi cu mare gâlceavă şi vânătăi pă mine, năzdrăvana Marioara. Cu ofuri sughiţate am povestit lu taica de bătăuşul care mă pocise. El cu încrunt de sprâncene pe loc mi-a tras o chelfăneală. 
  
- Aia n-a fost bătaie să îţi dau eu ce meriţi ... Şi-I simt şi-acuma palma grea. 
  
La marele incendiu din 1953, ţaţa Marioara vorbise-n stradă şi se căina: 
  
- Văleu, maică ce pălălaie ! 
  
- Arde satu ţaţă Mărioară ! 
  
- Las să arză că e lumea rea ...  
  
În port rucărean, cu ie şi fotă şi maramă ajunse odată la un teatru de pitici. În timpul piesei au trecut-o toate neputinţele şi sărind în picioare se duse în spatele scenei, scăpând de necazul udului, în mirarea unui grup de pitici ...  
  
Din cumpăt şi dărnicie avea o vorbă a ei : “Să dai şi celui de-a avut”. Nu-i prea plăcea pologul dar se îndemna pe sine şi pe alţii. “Siliţi că ine ploaia ca să usuce fânul”. 
  
Când se întorcea din câmp avea o altă vorbă “De ce nu mor vara şi să-nviez iarna?”. 
  
Iar după-atâta povestire cu luare-n pleaznă, sosi clipa despărţirii şi Mariara noastră şi-a dat în chin suflarea ei de pe urmă ...  
  
Cu lumânarea stinsă-n pâlpâit. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ţaţa Marioara Moşoiului, de Ioan MUŢIU / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 252, Anul I, 09 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!