CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Târgul
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

A fost odată undeva mai demult prin stiu eu ce loc ascuns de lume şi de curiosi ... a fost odată colo în varf de munte sus, între piscuri semeţe, un targ. Era ascuns între falnici munti şi păduri de nepătruns, într-o vale minunat de plată, şi goală fără vre-un copac sau tufă să-i ştirbească netezimea.  

 

Şi în acest loc unde nu creşetea nimic în afara ierburilor, oamenii trăiau doar din comerţul cu plantele medicinale. Aproape fiecare casă avea magazin în care erau etalate pe tejghele sărăcăcioase dar bine îngrijite şi curate, fel de fel de leacuri băbeşti. Unele erau obţinute prin macerarea plantelor sau a rădăcinilor ascunse de razele soarelui, în timp ce altele erau prafuri obţinute din flori şi muguri de copaci înalţi scăldaţi de vănturile de miazăzi.  

 

În acest loc Eu am ajuns într-o dimineaţă, parte din vrere parte din întâmplare.  

 

La ora la care am ajuns era înghesuială mare între cei ce vindeau, dar lucru ciudat nu era niciun cumpărător pe aproape, vreun muşteriu cu bani de cheltuială.  

 

Soarele îmi bătea în ceafă, aşa că am avut timp din belşug să constat cum meticuloşi îşi arajau marfa să arate frumos şi ochi să atragă, ochi ce lipseau cu desăvârşire ... buzunare goale. Am stat să-i privesc cum repetau în minte şi cu voce tare reţete care mai de care, amestecuri miraculoase strânse din inima munţilor pentru le oferi vreunui client mai dornic de însănătoşire.  

 

Captat de această procesiune, m-a cuprins frigul înălţimilor, uitasem de mine, erau doar ei în centrul atenţiei mele, mâinile şi picioarele îmi deveniră obiecte ataşate. Trebuia să mă încalzesc cât mai rapid cu putinţă. Aşa că …  

 

Mi-am luat un ceai de nu stiu ce frunze cu un strop de lapte de iac amestecat. Era unsuros şi aromat parca a vanilie, o greţoşenie fierbinte cu gust de iasomie. Ţineam ceaşca ce semăna cu un bol între palmele ce se desfătau cu căldura străină celor munţi maestuoşi. În timp ce îmi savuram ceaiul am remarcat că niciunul dintre ei nu părea bolnav dar ei vindeau cu atâta dăruire leacurile băbeşti unor clienţi inexistenţi.  

 

La început m-a distrat toată această procesiune ce dădea să pornească dar nu avea să se mişte  

din lipsa celor pentru care existau cu toţii. Am stat aşa numai ştiu cât, mă simţeam oricum bine cu căldura pe gât şi palmele calde cu frigul de prin jur ce dădea ocol picioarelor ce începuseră să tremure după umblat.  

 

După ce am terminat de savurat căldura ce m-a întremat, m-am ridicat şi am început să colind tacticos târgul în lung şi-n lat. Trecuse deja de amiază bine, când am realizat ca nu avea să vină nimeni în ăst targ uitat de lume.  

 

Şi evident că m-am întrebat ... totuşi ei de ce fac toate astea ?  

 

Dar la urma urmei mi-am spus "este viaţa lor" ce mă interesează pe mine ? Şi am continuat inspecţia mea printre tejghele, leacuri, prafuri şi licori.  

 

Analizând mărfurile am sesizat că nimeni nu vindea lucru curat preluat din natură. Toate erau amestecuri în legea fiecăruia dintre cei ce vindeau. Fiecare din ei avea o reţetă magică cu puteri vindecătoare. Ce am constatat mai apoi m-a frapat un pic, fiecare dintre ei avea o reţetă originală şi că nimeni nu vindea ce avea altul cu toate că nu erau puţini la număr.  

 

La un moment dat am realizat că se făcuse dupămasă şi că soarele colo sus în munţi apune mai devreme şi că nimeni nu venise să cumpere, dar ei erau tot vioi şi hotărâţi să vândă unor clienţi ce nu aveau să mai apară.  

 

Erau tot bucuroşi ca de dimineaţă şi pic de oboseală şi deznădejde pe faţa lor nu am putut să desluşesc. Am izbucnit, nu am mai rezistat, m-am dus ţinta la primul şi l-am intrebat.  

 

S-a uitat lung la mine, a zambit şi şi-a continuat lucrul.  

 

Nu ştiam ce să fac şi cum sa ma comport, am stat înmărmurit neştiind ce să fac şi cred că asta i-a plăcut.  

 

Şi-a ridicat din nou privirea şi m-a radiografiat cu ochii curaţi adânci şi limpezi.  

 

Dragul meu ... aşa mi-a spus ... şi tu faci exact ca şi noi ... pregăteşti o viaţă întreagă o reţetă şi aştepţi apoi să vină cineva să ţi-o cumpere, dacă nu măcar să i-o dai cadou sau să o arunci după ... sau să o laşi să-ţi cadă din palmele ce se strecoară în pământ.  

Referinţă Bibliografică:
Târgul / Borchin Ovidiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1068, Anul III, 03 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Borchin Ovidiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Borchin Ovidiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!