CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

Târgul de Paşte de la Suceava
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cea de-a XII-a ediţie a Târgului de Paşte de la Suceava, care se desfăşoară în intervalul 16 - 23 aprilie a.c., târg a cărui deschidere oficială a avut loc în Duminica Floriilor, a reunit peste 30 de meşteri populari din judeţul Suceava, dar şi din judeţele vecine, Botoşani şi Iaşi. Organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Muzeul Bucovinei şi Centrul Cultural Bucovina, cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, Târgul de Paşte, amplasat în Parcul Central al oraşului (unde meşterii şi-au prezentat creaţiile artizanale şi produsele meşteşugăreşti în cele zece căsuţe din lemn şi pe mesele de expunere amplasate de organizatori pe aleile parcului), are o ofertă variată, de la ouă încondeiate, pictate sau decorate cu mărgele, la ceramică şi împletituri, şi de la cusături şi podoabe populare, la piese cioplite din lemn şi icoane pictate pe sticlă. 
  
Ouă încondeiate, pictate sau cu motive decorative din mărgele şi icoane pe glajă 
  
Ouăle de Paşte (ouă de găină, de raţă, de gâscă şi de struţ) aduse de meşterii încondeietori Saghin Ecaterina din Vatra Moldoviţei, sau de Ileana Hutopilă din Ulma, cele pictate ale rădăuţeanului Florin Bejinari, sau ouăle cu motive decorative din mărgele realizate de Elena Gheorghian din Suceava s-au aflat printre produsele cele mai întrebate de cumpărători. Icoanele pe sticlă, executate de Cristina şi Neculai Turicianu din Săveni, Botoşani, şi de Anca Dănilă din aceeaşi localitate, aduc în spaţiul moldav tradiţia transilvăneană a vechilor icoane pe glajă, adevărate mostre de virtuozitate artistică, remarcabile atât prin rigurozitatea compoziţională, cât şi prin simţul deosebit al armoniei cromatice. 
  
Ţesături şi cusături populare, tapiserii şi podoabe, plachete decorative şi mic mobilier rustic 
  
Ţesăturile şi cusăturile populare ale Eleonorei Lommer din Mănăstirea Humorului, ale Ecaterinei Neamţu din Suceava sau ale Ecaterinei Hapciuc din Păltinoasa, tapiseriile şi podoabele din lemn ale Petronelei Rusu din Ipoteşti, sau podoabele din mărgele ale Elenei Gheorghian şi ale Iuliei Buraciuc diversificau gama de produse a târgului. Prezenţi ca în fiecare an, sucevenii Iosif şi Ştefan Csukat prezintă, cel dintâi, câteva plachete decorative care trec de graniţa meşteşugului înscriindu-se în rândul creaţiilor plastice unicat, cel de-al doilea, mic mobilier rustic, măsuţe şi taburete cioplite din lemn, sau blidare cu motive decorative. 
  
Ceramica utilitară, ceramică decorativă cu motive incizate şi împletituri din nuiele 
  
Ceramica utilitară a lui Dumitru Paşcaniuc din Marginea se afla la câţiva paşi de ceramica decorativă a lui Eusebiu Iacinschi din Botoşani, care etala cahle şi vase din lut cu motive incizate şi cromatică specifică Kuty, cărora li se alăturau diverse obiecte miniaturale şi păpuşi din ceramică îmbrăcate în costume populare. Şi pentru că ouăle de Paşte şi cumpărăturile făcute în târgul cu produse meşteşugăreşti, dar şi în cel învecinat - în care se vindeau brânzeturi şi preparate din carne - aveau nevoie de coşuri în care să fie transportate, Lilian Toderaşcu din Heci, judeţul Iaşi, a venit cu împletituri din nuiele, executate din răchită de cultură (coşuri şi coşuleţe de toate mărimile, dar şi sticle în „straie de nuiele”) de membrii familiei sale, care se îndeletnicesc cu toţii cu acest meşteşug. Târgul, de la care câţiva meşteri au plecat deja întrucât sunt invitaţi la alte manifestări similare din ţară, poate fi vizitat până pe data de 23 aprilie. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Târgul de Paşte de la Suceava / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 108, Anul I, 18 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!