CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Ţărâna lacrimilor tale
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astă noapte m-am visat pământ, un pumn de ţărână, în mâna ta, femeie. M-ai plămădit cu lacrimile tale, precum bunica mea, acum treizeci de ani, când făcea cozanacul pentru sfintele sărbători de Paşti. Atunci îşi aducea aminte, ca de fiecare dată, de bărbatul ei luat prizonier la ruşi, de unde n-a mai primit nicio veste şi aşa s-a stins, cu acea aşteptare întru speranţă pe care i-a transmis-o şi maică-mii până ce m-a născut pe mine. Aveai mânecile suflecate şi degetele tale lungi şi firave amestecau ţărâna galbenă cu acele picături, aproape transparente, smulse din roua cerului senin de vară. Căldura ta mă topea într-un fluid în care eu germinam şi mă întindeam ca o rădăcină din fundul pământului, să caut lumina cea dătătoare de viaţă.  
  
Te priveam cum mă modelai, ca olarul ulcica lui de lut; să fie mai frumoasă şi mai trebuincioasă pentru nevoile semenilor. Zâmbeai. Cum a zâmbit, probabil, şi Dumnezeu când l-a zămislit pe întâiul bărbat, pe Adam. Încercam să pătrund în gândurile tale, să aflu ce alchimie a pus Creatorul în sufletul tău, de ce atâta gingăşie în braţul tău, de ce atâta lumină în ochii tăi... În timp ce mă gândeam, nu mi-am dat seama că eu mă zvârcoleam în mine, în fiecare moleculă de lut, să mă lipesc mai tare de palmele tale şi tu... zâmbeai! Zâmbeai şi iar zâmbeai!... Apoi, ca o mamă grijulie, care-şi strângea pruncul la piept, până aproape de sufocare, să nu-l scape din braţe în timp ce fugea de mânia ostaşilor lui Irod, m-ai strâns în palme şi m-ai născut după un scurt travaliu, acceptat din acel sublim imbold al dragostei materne, fără nicio răsplată din partea nimănui...  
  
Şi m-am trezit copac, un copac verde la fereastra ta. Eu ştiu că oamenii, cu cât te vor iubi mai mult, cu atât te vor face să plângi mai des şi eu nu vreau să faci cozonaci decât întru cinstirea Fiului Omului. De aceea m-am gândit să-ţi fac şi eu o bucurie, să-ţi dau în fiecare primăvară o crenguţă înflorită şi înmiresmată din carnea mea, din aceeaşi carne pe care tu ai plămădit-o cândva.  
  
Apoi, toamna, voi cădea din mine un fruct dulce şi parfumat pe care tu ai să-l aşezi cuminte în poala ta şi eu mă voi dezmierda, ştiind că nimeni nu a fost vreodată mai aproape de coapsele tale.  
  
Şi vom zâmbi amândoi strengăreşte, o să-mi faci cu ochiul şi numai eu voi şti atunci, că sunt... ţărâna lacrimilor tale.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ţărâna lacrimilor tale / George Safir : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 698, Anul II, 28 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 George Safir : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Safir
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!