CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 122 din 02 mai 2011        Toate Articolele Autorului

TALMA ESHDAT, INEVITABIL SENTIMENTALĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un prieten artist plastic mi-a recomandat-o pe Talma Eshdat, despre care spunea că este o pictoriţă bună, pe care o caracterizează sentimentele calde şi ideile curajoase, novatoare. Aceasta presupune nu numai talent, ci şi ambiţie şi vocaţie, înseamnă timp şi energie, mai cu seama atunci când ocupaţia de bază este cu totul alta.  
  
Talma a trăit în România până la vârsta de 14 ani când a emigrat în Israel. A fost o vreme într-un chibuţ, a învăţat la gimnaziul ebraic din Ierusalim, apoi a studiat engleză şi limbile de origine latină. Interesant este faptul că devenind profesoara de limbi străine, ea fiind implicit poliglotă, a simţit nevoia să se exprime şi în limba universală a formelor şi culorilor. Evident, a învăţat cu răbdare desenul şi pictura, i-au prins bine şi îndelungatele şederi la Paris în anii sabatici.  
  
Pictura Talmei Eshdat este foarte personală. Regăsim în ea trăiri şi evenimente, drame şi bucurii, confluenţe între literatură şi plastică., interferenţe de stiluri, căutări permanente. Viziunile optimiste, de o largă respiraţie calmă, din unele peisaje, se încarcă de tensiuni revelatoare, în altele… Viziunea senină impresionista dintr-o pânză se modifica radical în alta, în care abordează dezinvolt abstractul. S-ar spune chiar că artistă iubeşte expresionismul abstract care-i permite să se rupă temporar de realitate, dar o obligă să revină curând în tuse energice, cu multă culoare şi vigoare. Dar şi în abstract se regăsesc contururi figurative că, de exemplu, într-un reuşit „Autoportret"sau în „Triptic", tablou relalizat cu îndârjire, într-o cromatică iradiantă şi tăieturi aproape chirurgicale. 
  
Lucrările poartă pecetea autenticităţii şi în seria de tablouri intitulată „Pereţi", preluare a unei teme interesante, graffiti în cuvinte şi imagini. Subiectul invita la tehnica binecunoscută a colajului, dar Talmă refuza orice facilitate, preferând exprimarea grafică, cu discrete elemente narative. De data aceasta artistă, care nu părăseşte culoarea, da o şansă preferenţială liniei, care construeste formele în planuri largi, libere. 
  
Am selectat câteva pânze, în intenţia de a prezenta diversitatea tematică şi de stil a pictoriţei. Există totuşi ceva comun în lucrările ei, compoziţia echilibrară, prioritatea pentru calitatea texturii, bogăţia cromatică, juxtapunerea tonurilor. O linie specifică subliniază plasticitatea formelor. Cromtismul viu dar echilibrat, precum şi viziunea inevitabil sentimentală ne recomandă o persoană optimistă, cu un tonus creator pozitiv.  
  
Dr. Dorel SCHOR 
  
Tel Aviv 
  
2 mai 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
TALMA ESHDAT, INEVITABIL SENTIMENTALĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 122, Anul I, 02 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!