CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Taina de dincolo de cuvinte
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MELANIA CUC 

 

Taina de dincolo de cuvinte 

 

Veronica Ştir, Mugur de iarnă, poeme 

(Editura Karuna, Bistriţa, 2010) 

 

Poetă care a atins maturitatea creaţiei, Veronica Ştir scrie o metaforă filigranată folosind din abundenţă detaliile unei lumi desluşită de dincolo de ceaţă. Vraja poemului vine dintr-un spaţiu care aminteşte de filosofia inimitabilă a firului de iarbă. Copilăria, un timp trecut prin filtrul intelectului, dar care nu îşi pierde nimic din savoarea perenităţii şi universalităţii, copilăria pare a sta la baza sintagmelor cărţii Mugur de iarnă. Şi totuşi, Veronica Ştir nu face aici un simplu exerciţiu de readucere în lumină a unor senzaţii definitorii a ceea ce este poetul în sine. Ea se suprapune, ca entitate, forţei creaţei divine, şi ceea ce rezultă de aici este poezia de calitate. 

Într-un haos al facerii de literatură, cum este cel în care ne zbatem astăzi, când fiecare scriitor îşi încearcă pana şi harul pe texte din ce în ce mai stranii, mai alambicate, Veronica Ştir ne aduce o suită de poeme de o simplitate reagală, verbe elegante care nu deţine lestul unor imagini înşelătoare. 

Mama şi chipul din icoană, pânzele de iarbă şi...pânze de pământ şi apă… detalii aşezate în rama poeziei, iată numai un exemplu din căpătâiul de carte, un eşantion de cuvinte obişnuite dar care prin fixarea lor în vers , au devenit, la Veronica Ştir, un fel de Rugăciune în care prezentul şi trecutul, efemeritatea şi veşnicia sunt două dimensiuni inseparabile ale întregului. 

Scrisă cu forţă nativă indubitabilă, dublată de ştiinţa şi înţelegerea Cuvântului, Mugur în iarnă este una dintre cărţile rarisime în care balastul nu există, forma grosieră a poemului ,,la prima mână” nu se simte. 

,,...dau fila şi citesc aceeaşi pagină / nu mai descifrez / literele / se întunecă,, este o mostră de necăutare a rezolvării prin forţă a problemelor umanităţii şi ale individului, poeta rezumându-se doar la a lua act de desăvârşirea unui ritual cosmic, şi supunându-se cu candoare, dar şi majestuoasă relevanţă, conştientă de asumarea vocaţiei sale, supunându-se înscrisului implacabil, soartei. Acestă aplecare spre renunţare la lupta din războiul zilnic, nu este decât înţelepciunea prin care, autoarea reuşeşte să se distanţeze de problemele care abundă, să privească de la o oarecare distanţă detaliile trinităţii: Om-Timp-Spaţiu. 

Roua, ca lacrimă celestă, este o prezneţă emoţionantă în comtextul unora dintre poeme. Nimic facil, nimic fragil sau nelalocul lui, doar sudoarea ierburilor şi cea pietrelor, a stelelor ... esenţa atâtor entităţi care face împreună lumea poetului. Melcii, ca trăgători ai brazdei palpabilului printre sintagmele argintate de vise, melcii, broscoii şi chiar paianjenii, în poezia Veronicăi Ştir sunt elemente de coagulare a unor imagini rurale de o simplitate divină în esenţă, dar care ne dau posibilitatea descoperirii unor spaţii, pe care, citadini prin adopţie, am pierdut-o ca şi ireversibil. 

O faună şi o floră ca scoase dintr-un dicţionar de mitologie, se regăsesc în paginile cărţii. Totul este basm şi curaj de interpretare a unui vis care încă nu a fost pus în amintire. 

Veronica Ştir simplifică experienţa sa poetică la imagini clare şi senzaţii aproape tactile. Îşi trăieşte destinul poetic prin plonjarea curajoasă în miracolul întâmplării. 

Nu doar lumea din iarbă şi ţărână este implicată în facerea cărţii de faţă, accidentele lumii contemporane sunt prinse în liantul poemului: ,,accident rutier / accident aviatic / accident feroviar / accident cerebral / din ce accident am ieşit...,” 

Şi aici, întrebările Omului se lovesc de întrebările Poetului. Valenţele sunt nenumărate în paginile de carte, iar arta prin care Veronica Ştir reuşeşte să reveberbereze în inima şi în mintea noastră, prin poeme, este o artă care îi aparţine indubitabil. 

,,...pui de cloşcă / din ouăle transformatorului / cu gălbenuş magnetic,, Iată un fragment de poem pentru care, autoarea a trebuit să pună în două talere ale aceleaşi balanţe o lume de carne şi alta pur si simplu tehnologizată. Două repere care am zice noi, nu ar avea loc în aceeaşi teacă de sabie. Şi totuşi, tocmai acest curajos paralelism, desprins direct din cotidian , face din relaţia poetică o expresie proaspătă. 

Autoarea nu are inhibiţii, nu se teme de alăturarea cuvintelor aparent nepotrivite, în aceeaşi sintagmă. Îşi cunoaşte posibilităţile creative şi exersează într-o simfonie complexă, convinsă fiind că totul se roteşte în jurul axului ce uneşte cerul cu pământul. 

,,...credinţa, fluture, pe umărul tău drept”. Iată credinţa redusă la înţelepciunea de-a recunoaşte că nu suntem monolitul care nu suferă nici o schimbare. Credinţa ca un fluture, efemer şi în perpetuă metamorfoză, stă pe umărul drept, deasupra mânii, zic eu, a dreptei care scrie. Veronica Ştir scrie din prezent dar şi dintr-o memorie colectivă, scrie selectiv ca şi cum ar lăasa mostre de jurnal al unor vremuri de facere şi prefacere a individului, vremuri hibride. 

Basmul şi o seamă de instrumente de lucru însoţesc pe parcurs, odiseea cărţii, o carte care se citeşte cel mai bine în grădină, întins pe iarb, şi ...aşteptându-l pe... Francois Victor, cum se destăinuişte Veronica, în unul dintre frumoasele sale poeme. 

Lectura unei astfel de cărţi este o bucurie, - un spaţiu în care regăseşti menajeria aventurilor din copilărie cu întrebările esenţiale ale lumii mereu în prefacere.  

Melania Cuc 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Taina de dincolo de cuvinte / Melania Cuc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 195, Anul I, 14 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Melania Cuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Melania Cuc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!