CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

Tabloul multicolor al Sucevei, la sfârşitul sec. al XVIII-lea, într-un document contabil
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale păstrează, în Fondul Primăria Oraşului (dosar 2/1783), un document scris în limba germană, un strămoş al balanţei de venituri şi cheltuieli, o „Socoteală despre următorii bani intraţi la Casieria Oraşului Suceava şi de acolo din nou ieşiţi, de la 22 octombrie 1783, până la sfârşitul lui octombrie 1784”. Un document contabil care-ar putea fi trecut lesne cu vederea, aparent neinteresant pentru cercetarea istorică, dar care, desfăşurat şi urmărit pe anexa cu venituri şi cheltuieli aşternute cu peniţa îngrijit pe hârtie, ne oferă o mulţime de informaţii care pot contura un tablou al epocii cu repere concrete din spaţiul urban al Sucevei, un spaţiu multicultural, multietnic şi multiconfesional. 
  
Noua instituţie administrativă a magistratului 
  
Se cuvine să spunem că, începând cu anul 1783, Administraţia militară (austriacă) a Bucovinei (Bukowiner Militaradministration) a trecut la reorganizarea administrării localităţilor înlocuind vechea formulă moldovenească (cu şoltuzi, starosti şi pârgari) cu noua şi moderna instituţie administrativă a magistratului, care avea în frunte un jude, sprijinit de un consiliul municipal alcătuit din reprezentanţi aleşi din rândul populaţiei orăşeneşti. Astfel, la data de 3 iulie 1783, la Suceava se instituia primul magistrat, avându-l în frunte pe judele Costachi Borcilă, membrii ai consiliului municipal fiind Gheorghe Tupilat, Thoros Premester, Joseph Bruner şi Constantin Bacal, care reprezentau populaţia românească, armenească şi germană din urbe. 
  
„Socoteala banilor intraţi şi ieşiţi” 
  
Prin instituirea magistratului se introduceau şi principiile moderne de administrare a banilor publici şi astfel se înfiinţa Casieria Oraşului Suceava, organism administrativ şi financiar care ţinea socoteala veniturilor şi cheltuielilor municipale şi supraveghea perceperea impozitelor din pieţele oraşului şi pe cele datorate de locuitori. Documentul de care vorbim, „socoteala banilor intraţi şi ieşiţi” marchează data de 22 octombrie 1783 ca dată de începere a activităţii Casieriei Oraşului, bilanţul făcându-se aşadar pe un an, până la sfârşitul lunii octombrie a anului 1784. 
  
Ţigani muzicanţi, brutar neamţ, evrei arendaşi 
  
Parcurgerea însemnărilor şi a socotelilor ţinute în florini şi creiţari ne poartă prin mozaicul urban al Sucevei. Aflăm că „ţiganii orăşeni muzicanţi depun pentru libertatea de a cânta duminica în cârciumi” suma totală de 19 florini şi 55 de creiţari, că „brutarul neamţ, Johann Dorfler, plăteşte pentru un transport de piatră” un florin, că „cei doi evrei arendaşi, Solomon Mayer din Sadova şi Israel Berl din Vama plătesc ca amendă” 8 florini şi 40 de creiţari „pentru raportarea neadevărului la ordinul Administraţiei Bucovinei, dat în 5 august 1784”, sau că „lipovanului Alexovici” i se plătesc de la casierie 37 de creiţari „pentru o funie pentru măsurătoare la nivelarea locului pieţii”. 
  
Rachiu, hârtie şi tămâie, negustori străini care fac comerţ ambulant 
  
Mai aflăm din scriptele casieriei că „de la rachiul ce a fost vândut aici în oraş s-a luat pe vadră 1/2 creiţar şi 2 şi 1/2 creiţari”, că „pentru hârtie şi tămâie pentru sigilare” s-au cheltuit 10 florini şi 12 creiţari, sau că „negustorii străini care fac comerţ ambulant” au vărsat la casieria oraşului 6 florini şi 12 creiţari. La rubrica de cheltuieli „pentru o tipsie de cântar din cupru, apoi greutăţi de aramă gradate şi o greutate de o oca din fier de folosinţă pentru oraş” s-au plătit 7 florini şi 37 de creiţari, iar pentru „transportarea unui om nebun până la Siret s-au plătit drept cărătură şi îngrijire” 44 de creiţari. 
  
Paznicul de noapte, negustorul armean, lăcătuşul şi toboşarul 
  
Tabloul urbei se completează cu „paznicul de noapte Bartholomeus Mik” care „plăteşte înapoi remuneraţia de 4 florini lunar aprobată lui de Înaltele Locuri”, cu negustorul armean Cârste Pruncul, căruia i s-a plătit 1 florin şi 45 de creiţari „pentru un sipet al casieriei oraşului”, şi cu lăcătuşul Fidelius Wilhelm, căruia i se achită 45 de creiţari „pentru o puşculiţă de bani pentru birarul pieţii”. Totodată, pe lista cheltuielilor se menţionează că s-au plătit 29 de creiţari „toboşarului pentru a bate toba de două ori la anunţurile publice”, iar evreului Abraham i s-a achitat un florin şi 22 de creiţari „pentru pulbere şi alice pentru împuşcarea numeroşilor câini”. 
  
Legătorul de cărţi, tâmplarul, ţiganul şi taurul din Moldova 
  
Dacă tabloul vi se pare incomplet mai spicuim că „legătorului de cărţi Michael Ferolend” i s-au dat de la casierie, „conform chitanţei nr. 1”, 5 florini şi 21 de creiţari „pentru 3 protocoale pentru municipalitatea oraşului”, s-au mai plătit 36 de creiţari „tâmplarului Joseph Fuhrer pentru confecţionarea unui raft pentru înscrisuri”, că ţiganului Macovei i s-a dat un florin „pentru repararea uneltelor de construire a şanţului”, iar „cheltuielile lui Thoros Premester pentru aducerea unui taur din Moldova, pe care el l-a dăruit pentru cireada orăşenească”, au fost de 2 florini. 
  
Tabloul multicolor al epocii  
  
Documentul, care pune în balanţă „suma cheltuielilor comparate cu veniturile” (în monedă austriacă) face menţiunea că „la sfârşitul lui octombrie 1784 rămâne un rest şi o punere în socoteală pe mai departe” de 431 florini 53 şi 1/4 creiţari (din care în bani imperiali 1 cu 53 şi 1/4 şi 430 în bani turceşti). Dincolo însă de socoteală, rămân însemnările detaliate referitoare la sumele intrate şi ieşite din casierie, însemnări care ne oferă „tabloul” multicolor al Sucevei la sfârşitul secolului al XVIII-lea.  
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Tabloul multicolor al Sucevei, la sfârşitul sec. al XVIII-lea, într-un document contabil / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 81, Anul I, 22 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!