CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

TABLETĂ DE ALEGĂTOR (ADDENDA LA REFERENDUM)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Un pic de...politică, cât un...vot de alegător  

 

Alegătorul pe care îl reprezint nu a fost şi nu este legat de niciun partid şi de niciun...exponent de partid. Evident că nici de vreo doctrină, care, cum se ştie, e greu de identificat la onor partidele noastre. Adică întratât s-au "combinat", încât au ajuns de...neseparat. Şi în consecinţă, singurul meu "prinţipiu" de alegător (atunci când nu sunt în situaţia de a invoca formula lui Pristanda, "eu cu cine votez?") e să acord votul pe următorul raţionament (în măsura în care judecata mea neutră va atârna de votul meu): un mandat să fie pentru aşa-zisul centru-stânga (nu mai mult, că se cronicizează rutina obiceiurilor proaste ale celor cu mâna pe...putere) şi un mandat pentru aşa-zisul centru-dreapta, de la care, alternativă fiind, sper la o oarece...împrospătare, măcar o adiere de...alinare. Desigur, asta nu înseamnă că îmi şi iese pasenţa. Eu însă sunt scorpion încăpăţânat şi-o ţin pe-a mea, din mandat în mandat.  

 

Acum, iată cum stau cu... votul meu de participant (activ, nu pasiv) la referendumul de suspendare a preşedintelui, că tot e moda autodenunţului. Ştiu, e tardiv, dar la orice lucrare mai e câte ceva de adăugat, aşa că încape şi aici, cum s-ar zice, o...addenda la referendum.  

 

Ca mulţi votanţi plictisiţi de aceleaşi feţe la guvernare şi agasaţi de abuzul purtătorilor de măşti (pe respectivele feţe) asupra bietelor buzunare de bugetari (din categoria asta fac parte şi buzunăraşele mele), am devenit şi eu dornic de schimbări, măcar de decor, am râvnit şi eu la...împrospătare (e adevărat,...o prea grabită împrospătare, dar totuşi...omologată, în faza ei introductivă). Fără patimă şi fără speranţe deşarte. Ba, am făcut-o şi un pic aţâţat de previziunile unui domn intelectual de la G.D.S., care, la B1 TV, ne ameninţa pe noi, „cei naivi", „cei manipulaţi” (ca şi cum manipularea s-ar face numai dintr-o parte) cu o perspectivă retro (iertaţi contradicţia în termeni) infricoşătoare. Eu, îndărătnicul, am găsit de cuviinţă că musai trebuie experimentată viziunea distinsului cărturar, ca să ne edificăm odată şi-odată şi asupra cugetării că.. "istoria se repetă".  

 

Distinsul intelectual (pe care, în înţelesul meu de plebeu, îl respect, dar cu măsură) ne prevenea că dacă schimbăm preşedintele, dăm cu piciorul Americii şi Europei democrate şi, categoric, ne înghite...Rusia. Ne-a dat şi exemple "promoţionale" în care o să cădem, că o s-ajungem să fim impuşcaţi, de nu ne vom ţinem "ciocul mic", în casa scării blocului în care locuim, precum ziaristul/ziarista (panicat fiind, nu i-am reţinut sexul) din Rusia.  

 

Dar faptu-i relativ consumat şi totul a rămas "în coadă de peşte". Adică nu e clar dacă ne înhaţă ruşii sau dacă ne îmbrăţişează americanii. Cu germanii nu, că am mai fost cu ei şi...vai de Basarabia şi de Bucovina! Şi de cel care a vrut să le dezrobească. Dar vina, şi aici, e tot a românilor „manipulaţi”. Că dacă nu intorceam armele, nu s-ar fi scurtat războiul cu şase luni şi-ar fi avut nemţii timp să scoată arma secretă...Şi uite-aşa, fatalitate!, mereu pe mâna noastră, biet popor... "tarat" şi "fără şira spinării" (cum ne alintă un alt distins „boier al minţii”, din acelaşi club select...  

 

Cu privire la Decizia Curţii Constituţionale, legată de Referendum, aceasta era...previzibilă. Amânarea n-a fost decât o reflectare a ceea ce reprezintă Curtea în esenţa ei politică. Tergiversarea legată de calcularea cvorumului a fost în ton cu..."lungeşte, Doamne, boala că să treacă vara", eventual, şi toamna. Iar... "iarna nu-i ca vara".  

 

Cât despre judecata celor nouă "judecători" (termenul e impropriu în cazul acestui tip de for), era firesc, deşi nu s-a întâmplat, să fie una legată de etica desfăşurării "meciului" (Referendumului).  

 

Cum ar veni asta? Uite-aşa...Curtea a impus jocului (deşi nu era un atribut al său) o regulă nouă (cvorumul). Regulile meciului (ale oricărei competiţii) sunt valabile doar prin jocul în sine, adică doar în timpul jocului, căci în afara lui regulamentul nu are obiect. La joc însă, una din echipe "nu a fost introdusă în teren" – cu intenţia declarată de a profita (necinstit! pentru un preşedinte „cinstit” şi..."jucător") de regula impusă suplimentar; ceea ce i-a produs un handicap celeilalte echipe, vizavi de aceeaşi regulă.  

Si Curtea ce-a făcut? "S-a făcut că plouă" . Adică nici n-a dat avertisment asupra intenţiei de viciere a jocului (pe care l-a oficializat „in deschidere”) şi nici n-a sancţionat „cu cartonaş roşu” încalcarea regulii (boicotul), in spiritul eticii la care era obligată să vegheze, de vreme ce ea a făcut regula. Dacă impunerea pragului de către Curte era o măsură de bună credinţă, atunci (implicit) trebuia să comunice (explicit) că boicotul atrage după sine sancţionarea contravenienţilor cu...”3-0”, sau cu „rejucarea meciului". Na, că iar mă fură...fotbalul, altă pacoste (măcar asta nu-mi bagă mâna în buzunar). Aşa era, deci, corect/cinstit/ etic/democratic, ştim asta încă din...evul antic. Da’ de unde atâta democraţie, dacă tocmai cei care sunt îndrituiţi să vegheze asupra ei, o încalcă vădit – şi în folosul celor dinspre stânga, şi în folosul celor dinspre dreapta. Cât despre centru, acolo e punctul de întâlnire, unde...”nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, ci totul se... transformă”.  

 

Dar să vedem acum cum a „jucat” Parlamentul...„prelungirile”. Cu o oră îainte, nevastă-mea, cu şortul ei de bucătărie, bine scrobit (de culoare portocalie, ca să vezi „coabitare” la scară micro), striga la mine în timbru de soprană, intrigată de intenţia mea legată de publicarea acestui articol: „La C.C s-a jucat corect! Abia la Parlament se va juca, va să zică, ca la „liga lui Mitică”. Eu tac mâlc şi îmi închei pamfletul cu urmatoarea reflecţie „socratică”: Slavă Domnului că Parlamentul a renunţat la „fente” (solistul Ghişe necontând), că altfel nevăstă-mea mă ţinea „în prelungire” cu postul Sfintei Mării până în Postul Crăciunului. Dacă m-aţi vedea, sunt numai piele şi os...Parcă n-ar fi fost de-ajuns...Criza! Ca să vezi, dom’le, ce răni colaterale poate produce democraţia...mioritică (să mă ierte „cel moldovean” şi cu „cel muntean”! Că „cel ungurean”...are el nevoie de iertare!).  

 

Să ne-ntâlnim sănătoşi şi fără cucuie în...noiembrie! C-atunci va fi loc şi de...sânge, Doamne fereşte!, de vreme ce n-au confirmat acum bobii d-nei Macovei.  

Referinţă Bibliografică:
TABLETĂ DE ALEGĂTOR (ADDENDA LA REFERENDUM) / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 606, Anul II, 28 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!