CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

Suspecţii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SUSPECŢII....
 
   Locuiesc în Clisura Dunării din 1966, când am venit să lucrez la mina din Moldova Nouă. Nu am avut niciodată intenţia să trec ,,dincolo'' din motive diverse. M-am căsătorit în Coronini, fost Pescari şi am avut ocazia să văd multe aspecte ale trecerilor peste Dunăre. Faptul cel mai înjositor era că fiind localnic erai supus unei permanente încercuiri morale şi tracasat de grăniceri. Nu se intra în zonă decât cu buletinul în mână, dacă vreun grănicer, indiferent de grad vedea ceva deosebit la tine erai luat la pichet şi interogat fără să fi făcut nimic. Puteai sta acolo mult şi bine dacă nu venea cineva să te scoată. Dacă făceai puţin pe ,,nebunul'' aveai fericita ocazie să încasezi destule lovituri încât să stai prin spitale mult şi bine. Asta fără să treci graniţa. Soldaţii în termen erau instruiţi să bată fără milă şi li se promiteau favoruri. Am avut ocazia să văd destule cazuri de exces de zel, fiind implicat în câteva dintre ele. Una chiar m-a făcut să râd!! Mergeam în staţiune la Călimăneşti, şi normal că m-am îmbrăcat mai curăţel, plecând din portul Moldova Veche cu racheta, acea navă de pasageri ce făcea legătura cu Orşova. La urcare în Moldova Veche un ofiţer destul de tânăr m-a oprit şi nu m-a lăsat să trec până nu s-a îmbarcat ultimul pasager. Întrebându-l pe ofiţer de ce m-a oprit, acesta mi-a răspuns foarte senin că par ,,suspect. Acest fapt se întâmpla în 1980, i-am spus atunci respectivului că eu eram mai grănicer decât el deoarece sunt de 15 ani aici. Au mai fost şi alte întâmplări cu mult mai hilare sau în multe cazuri mult mai dramatice. Se pot povesti multe, pentru a avea ce scrie ziariştii dumneavoastră multă vreme. De ce nu faceţi şi vreun film?
Cu sincera mea preţuire,
Mihai LEONTE - pensionar 70 ani Moldova Veche
 
Referinţă Bibliografică:
Suspecţii / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 227, Anul I, 15 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!