CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Selectii >  

Susan Sontag
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Susan Sontag – o mare scriitoare americană 
  
În 2007, în colecţia COTIDIANUL a apărut o carte de succes,„În America”, tradusă după originalul apărut în 2000 în SUA. Deşi traducerea nu este la nivelul originalului, am citit cu mare interes despre mentalităţile americane în secolul XIX, care s-au perpetuat, evident în secolul următor. Despre autoare se ştiu o serie de date din cărţile apărute în România, „ Boala ca metaforă” –Ed. Dacia- 1995 ( traducerea Aurel Sassu) , „Împotriva interpretării” – Ed. Univers- 2000 ( traducerea Mircea Ivănescu), primul fiind roman, al doilea un volum de eseuri, prin care autoarea se detaşează de propria boală (cancer) , extinzând aria reflecţiilor asupra altor boli grave, cum ar fi SIDA, etc. S-au mai publicat la noi două romane de dragoste. Născută la New York , la 16 ianuarie 1933, a căpătat numele Sontag de la al doilea soţ al mamei, în 1954-1955 obţine licenţa la Harvard University, în engleză şi filosofie.În 1958 se află la Paris pentru studii, în 1963 publică primul roman „ Benefactor”, apoi obţine o bursă Rockefeller , de studii, publică în continuare romane, eseuri, în 1968 se află în Vietnam, scrie reportaje, critică politica militară a SUA, este autoarea a mai multor scenarii de film, este invitată în jurii de prestigiu, la festivalurile internaţionale de film. În 1974 realizează documentarul „ Promised Land”, despre Israel. Primeşte în 1977 National Book Critics Award. Moare în 2005, la New York.  
  
Creaţia Susanei Sontag este cu totul remarcabilă prin îmbinarea unui modernism care include absurdul, a şi pus în scenă o piesă a lui Beckett, ”Aşteptându-l pe Godot”,respectul pentru tradiţiile democratice, a criticat vehement politica propriei ţări în Asia, în Balcani, ca şi o înţelepciune care s-a concretizat în eseuri pline de miez , în romane de înaltă calitate artistică.  
  
Romanul „În America” începe cu propoziţie pe cât de simplă, pe atât de sugestivă –„ Şovăind, nu, tremurând, mă strecurasem la o petrecere care a avut loc în salonul de mese privat, al unui hotel”. Urmează o descriere amănunţită a interiorului, farmecul naraţiunii se insinuează treptat, personajele discută dezinvolt, în stil american. „Orice idee nobilă e o nebunie”, spune cineva..  
  
CITATE 
  
Susan Sontag 
  
 
  
Minciuna este un mijloc elementar de autoapărare. 
  
Perversitatea este muza literaturii moderne. 
  
Sănătatea psihică e o minciună confortabilă. 
  
Nu există nimic mai murdar potenţial decât un război ascuns. 
  
Singurele răspunsuri interesante sunt acelea care distrug întrebările. 
  
Nu vroiam ca visele mele să-mi interpreteze viaţa, ci ca viaţa mea să-mi interpreteze visele. 
  
SIDA îi face pe oameni să se gândească la sex ca având, probabil, cea mai îngrozitoare consecinţă - sinuciderea. Sau crima. 
  
Cel mai frumos lucru într-un bărbat viril este un element feminin; cel mai frumos lucru într-o femeie feminină, este un element masculin. 
  
Aparatul de fotografiat ne transformă pe fiecare dintre noi intr-un turist în realităţile altor oameni, şi poate chiar şi în propria noastră realitate. 
  
Trecutul în sine, în vreme ce schimbările istorice sunt tot mai alerte, a devenit unul dintre subiectele cele mai suprarealiste- aceea de a crea posibilitatea de a vedea o nouă frumuseţe în ceva ce dispare. 
  
________________________________________ 
  
Cărţi 
  
Literatura universala: 
  
Privind la suferinta celuilalt (Susan Sontag) 
  
Lady Hamilton (Susan Sontag) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Susan Sontag / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 299, Anul I, 26 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!