CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Titiana Dumitrana         Ediţia nr. 242 din 30 august 2011        Toate Articolele Autorului

Supravieţuind creşterii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Supravieţuind creşterii 
  
Adierea duioasă a vântului de seară picură stropi de înţelepciune peste creştetul celor ce aşteaptă, cu mâna întinsă a recunoştinţă, roua cerului. 
  
Frământarea lui Nicodim creşte cu fiecare ceas care-l mai desparte de căderea nopţii. Îşi ia inima-n dinţi şi porneşte, fără să-l vadă nimeni, spre locul unde-L va întâlni pe Învăţător. El, fruntaşul iudeilor, speră să capete mai multă înţelegere a celor săvârşite de Isus: Învăţătorule, ştim că eşti un Învăţător venit de la Dumnezeu; căci nimeni nu poate face semnele pe care Le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el (Evanghelia după Ioan 3:2). 
  
De la Isus primeşte însă o taină (nu o lămurire), pe care o prinde cu amândouă mâinile şi-o duce în dreptul inimii. N-o pătrunde deloc, doar ştie că-i valoroasă. Ce-o fi însemnând naştere din nou ?...Poate el să intre a doua oară în pântecele maicii sale şi să se nască? (Evanghelia după Ioan 3:4) 
  
Nici când Isus îi spune despre ce naştere este vorba (din apă şi din duh), nu se ştie mai dumirit, rămâne cu aerul unuia aflat în faţa unei porţi cu cheile pierdute... 
  
Şi totuşi, Isus continuă să-i vorbească, e drept, nu pe limba lui, şi parcă ceva se mişcă în mintea lui Nicodim, un al treilea ochi i se deschide spre cele adânci, necuprinse, neînţelese; începe să vadă din ce în ce mai limpede cum se deschide drumul imposibilităţii crude de a-ţi atinge destinul pe căile alese de tine. Afli, cu stupoare, că există alte căi, alte vârfuri de escaladat, nebănuite văi, peşteri reci, nesfârşite mări traversate cu corăbii construite de pescari (nu de corăbieri!)... 
  
Te afli deja în mijlocul unei furii a valurilor. N-ai fost avertizat de meteorologi, n-ai avut timp să te gândeşti la o strategie... Malul este departe, nimeni pe mare..., doar tu. Tu şi Dumnezeu! Timp berechet să vă priviţi faţă în faţă, să vă măsuraţi, să vă împărtăşiţi impresii. Doar că nu-i vremea comunicării tihnite..., ci a strigătelor! 
  
Toate iluziile despre tine însuţi, despre puterea, înţelepciunea şi educaţia ta se înneacă cele dintâi. Pentru ele nu există salvare. Sunt făcute anume pentru a fi des-făcute de volbura apelor. 
  
Acum ai ocazia celei mai dorite îmbrăţişări. Prins de mână când tocmai urmai iluziilor tale, înţelegi că El este lângă tine, că eşti în mâna Lui şi că nimeni nu te poate smulge de acolo, nici cea mai cumplită furtună. Auzi, ca prin vis: Nu te teme de nimic, Eu îţi vin în ajutor! (Isaia 41:13b). 
  
Căldura acestei nepreţuite îmbrăţişări îţi transformă inima într-un templu al tăcerii recunoscătoare, al bucuriei negrăite... 
  
E doar începutul aventurii!  
  
Faptele tale bune sunt ignorate sau vorbite de rău, cele rele, mediatizate la maximum, altele neadevărate sunt inventate de prieteni creativi, norma nu mai este bunul simţ demult, dar tu abia acum te-ai prins, minciuna funcţionează nestingherită pe post de adevăr... şi nu înţelegi nimic; frustrarea îşi sapă şanţ adânc în sufletul tău răsucit, gândul se învârtoşează, mâna-i tot mai ispitită să se întindă spre rău, bucuria se poartă ca şi cum niciodată nu te-ar fi cunoscut, încercarea îţi provoacă durere, mai ales că sensul tuturor rămâne neelucidat. 
  
Ai vrea să vorbeşti cu cineva despre noile tale descoperiri. Dar în jur este prea mult vacarm. Fiecare cu ale lui...doar strigătul ţi-este auzit... sus!  
  
Aşa ai învăţat să te construieşti; îţi întorci privirea, de fiecare dată, înspre propriul edificiu, ştii istoria fiecărei cărămizi, ştii din ce-i făcută (evident dintr-un material care să reziste zidirii!), ştii câte finisări i-au fost necesare, câte bucăţi de suflet s-au trezit în ea...  
  
Titiana Dumitrana, Timişoara 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Supravieţuind creşterii / Titiana Dumitrana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 242, Anul I, 30 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Titiana Dumitrana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Titiana Dumitrana
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!