CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

Sunt vinovat doar pentru primăvară ... (file de biografie, 1)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
M-am născut între purici şi zdrenţe…  
M-am născut între purici şi zdrenţe. Rostită astăzi, această frază pare o glumă, sinistră cei drept, dar ea reprezintă un adevăr şi el tot la fel de sinistru, dar putea să fie şi mai rău dacă ţinem cont că eram unul dintre fericiţii norocoşi la care nu ajunseseră încă păduchii. Era al doilea an de după război, an în care sărăcia şi foamea scrâşneau din dinţi în faţa unui boţ de mămăligă şi a unei ciorbe de ştir sau de multe ori în faţa unei porţii de lucernă fiartă. Mămăliga devenise şi ea un lux, găsită cu greu chiar şi prin cârciumi cu renume ale Micului Paris, precum Calul Bălan, Cireşica sau Capşa, iar acolo unde era, tărâţa o orna cum se cuvine. Lipsa mămăligii, dusese inflaţia la un nivel la care inflaţia de după revoluţie era doar un mic nepoţel. După vârsta de 5 ani, vârstă de la care amintirile s-au ţinut de mine până azi, mă mai jucam cu milioanele inflaţiei de atunci, primite ca « plată » de la mulţi dintre mai bogaţii locului, pentru mici servicii, despre care vom vorbi mai târziu. Era prima zi calendaristică de toamnă, 21 Septembrie, a anului de graţie 1946, an de care aveam să nu mă mai pot dezlipi niciodată. Dar toamna, toamna aceea era parcă dintr-un basm cu spâni şi împăratul Roşu, săracă şi tristă, părea adusă de pe alt tărâm. Chiar şi locul îmi pare azi unul sinistru. Un sat, de care parcă şi Dumnezeu uitase, un sat în care lumina venea tot timpul de la un opaiţ, cel mai apropiat telefon era la o oră de mers pe jos, şi cel mai apropiat spital, undeva la vreo nouă km. Aşa că nu am stricat obiceiul de a veni pe lume acasă, la lumina opaiţului, aproape de miezul nopţii, unde liniştea nu o mai spărgeau nici măcar câini cu lătratul lor. Fără tărăboi şi fără prea multă zarvă. Din tot ce mi-a fost povestit, sunt sigur că în afara celor din casă nu m-a văzut nimeni că venisem pe lume. Singurele, de care sunt astazi sigur că au fost acolo, dar atunci nu le-a văzut nimeni, au fost ursitoarele. Nu ştiu dacă şi pentru ele era sărăcie, dar după cât am primit din partea lor aşa s-ar părea. Prima, sunt sigur că şi-a dorit pentru mine cât mai multă singurătate, ce câştiga de aici nu am înţeles nici până azi. Cea de a doua, ceva mai generoasă, mi-a urat să nu-mi lipsească niciodată munca. Viaţa a cam trecut şi eu nu ştiu dacă să mă bucur sau nu pentru darul ei. Pentru că oricât am muncit, n-am putut să-i stric niciodată planurile celei de a treia ursitoare, care care a găsit de cuviinţă că trebuie să rămân sărac şi cinstit. Cum s-au împăcat toate aceste daruri, greu de explicat, cu toate astea sunt şi astăzi tot împreună. L-am primit mai întâi pe cel mai dureros dintre toate, singurătatea. (chiar dacă eu atunci încă nu ştiam)  
Nu împlinisem cinci luni şi cea care mi-a dat viaţă a plecat în lumea celor drepţi. (va urma)  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sunt vinovat doar pentru primăvară ... (file de biografie, 1) / Marin Bunget : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 227, Anul I, 15 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marin Bunget : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Bunget
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!