CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Dona Tudor         Ediţia nr. 345 din 11 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

SUFLETUL MEU VĂ DĂ BUNĂ ZIUA, ZÂMBIND...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Un învăţat al timpului nostru, un profesor universitar din Bucureşti, pornit în viaţă dintr-o margine de sat din Grindu, din arsura Bărăganului ialomiţean, stăruieşte cu migală şi dăruire asupra cuvântului scris în limbi rare şi greu de descifrat.  

Anul trecut a tipărit o carte la Editura Kriterion, la Cluj-Napoca, pe care a intitulat-o CALEA VORBIRII ALESE. Este o culegere tradusă din limba arabă cu predici, scrisori şi învăţături aparţinând Imamului Ali (23 I.H.-40 D.H.), primul imam şi succesor al Sfântului Profet Muhammad. George Grigore este şi autorul unei excelente traduceri în limba română a Coranului cel Sfânt.  

Săptămâna viitoare profesorul George Grigore reprezintă România în calitate de ambasador al civilizaţiilor la o reuniune internaţională consacrată dialogului multicultural.  

Mulţi cărturari ai neamului românesc au plecat în lume de pe uliţa unui sat şi au primit recunoaşteri mondiale.Valorile rămân peste timp şi trec peste vremuri.  

Vă ofer cu drag spre lectură un fragment intitulat Cunoaşterea lumii acesteia din Calea vorbirii alese, scris aproape la începutul lumii noastre, şi gândiţi-vă la cât de actual este:  

"Aşadar acum lumea aceasta şi-a întors spatele şi şi-a vestit plecarea în vreme ce lumea de apoi a răsărit, vestindu-şi apropierea. Astăzi este ziua pregătirii, pe când mâine este ziua întrecerii.  

Locul spre care se purcede este raiul, iar locul pieirii este iadul.  

Nimeni nu primeşte căinţă pentru greşeli înainte de moarte? Nimeni nu face fapte bune înainte de ziua încercării?  

Ţine minte, cu siguranţă trăieşti zile de nădejde, în urma cărora sălăsluieşte moartea.  

Acela care făptuieşte orice în zilele de nădejde ce îi preced moartea, va avea parte de roade, iar moartea nu îi va pricinui vreun rău.  

Însă cel ce nu făptuieşte nimic în zilele cele cu nădejde, atunci când moartea este aproape, nu are parte decât de piedere, în vreme ce moartea însăşi îi aduce rău.  

Ai grijă, şi fi acelaşi şi în vremurile cele cu farmec şi în cele cu temeri.  

Şi nu uita, nu am văzut nicicând ca cel ce râvneşte după rai să aibă parte de adormire, tot astfel cum nici cel ce se teme de iad nu poate adormi.  

Şi nu uita, cel ce nu îşi fructifică foloasele trebuie să fie atins de răul greşelii, iar cel ce nu urmează cu tărie calea pe care este îndrumat va fi călăuzit greşit, pe calea pierzaniei.  

Asemenea, nu uita că ţi s-a tot spus să mergi vârtos înainte, fiind învăţat şi cum să faci această călătorie.  

Mă tem pentru voi din două pricini: urmarea patimilor şi lungirea nădejdilor.  

Chivernisiţi-vă în această lume cu tot ce vă poate salva mâine ( în Ziua Judecăţii)".  

Hăituiţi suntem toată viaţa să adunăm şi puţin îngrijoraţi pentru cele trebuincioase vieţii celeilalte.  

Pentru curaţirea trupului - postim, dar la curăţirea vorbei scrâjnită printre dinţi parcă arar luăm seama..  

Hai să izgonim cuvintele urâte din jurul existenţei noastre şi cu smerenie să bătătorim calea vorbirii alese!  

Să ne uităm cu drag la semenul nostru şi cu bucuria luminoasă a privirii să ne însoţim vorba bună curăţită de cele urâte şi murdare şi de înjurături! Mai ales de înjurături!  

Gandiţi-vă, nu degeaba se spune: vorba dulce, mult aduce!  

Mai citiţi încă odată ce-am scris, şi să ştiţi că sufletul meu va da bună ziua, zâmbind...  

 

4 aprilie 2009  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
SUFLETUL MEU VĂ DĂ BUNĂ ZIUA, ZÂMBIND... / Dona Tudor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 345, Anul I, 11 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!