CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

SUFLETUL ESTE NEMURITOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aduc în discuţie acest subiect: sufletul este nemuritor, este opinia mea. Pornind de la CREAŢIE urmând o EVOLUŢIE…  
  
De mii de ani, această întrebare îi pune pe oameni în încurcătură.  
  
Credinţa în nemurirea sufletului este împărtăşită aproape în unanimitate de religii şi secte ale creştinătăţii. O întâlnim ca doctrină oficială a iudaismului. În hinduism, această credinţă stă la baza învăţăturii reîncarnării. Musulmanii cred şi ei că sufletul trăieşte după ce corpul moare. Animismul african, şintoismul şi chiar budismul, predau variaţiuni pe nemurirea sufletului.  
  
Vin cu un exemplu ce poate arăta interesul acestei teme încă din antichitate. UN ERUDIT (70 de ani) şi, în acelaşi timp, profesor, a fost acuzat de impietate și corupere a minţilor tinerilor prin intermediul învăţăturilor sale. Cu toată capacitatea sa de a se apăra printr-un strălucit discurs, pe care l-a ţinut în timpul procesului, juraţii plini de prejudecăţi îl găsesc vinovat şi îl condamna la moarte. Dar cu câteva ore înaintea execuţiei, bătrânul profesor le prezintă elevilor adunaţi în jurul său o serie de argumente care susţin că sufletul este nemuritor. Bătrânul condamnat nu este altul decât Socrate, renumit filozof grec din sec. al V-lea i.c.  
  
Discipolul său, Platon a consemnat acestea în eseurile sale Apologia lui Socrate şi Fedon.  
  
Socrate şi Platon au fost printre primii care au promovat ideea că sufletul este nemuritor.  
  
Fireşte sunt gânduri personale, viaţa implică: dăruire şi dragoste, împliniri şi speranţe..., fiecare din noi ca semeni, suntem o părticică din Univers. Oare să ne "stingem", să ne "trecem"... atât de "goi" fără sentimente, fără spiritualitate...?  
  
Ne-ar fi de un real folos să avem un Eminescu nemuritor... (un singur exemplu...) oare spiritualitatea sa, nu există? Cel pământean a părăsit această lume, însă gândirea, spiritul, sufletul său rămâne printre noi. Eminescu vârf de lance a spiritualităţii româneşti.  
  
***  
  
 
Când analizăm e-ul omenesc o facem fără a cerceta şi partea nemuritoare, parte de natură divină. Înţelepciunea, credinţă, spiritualitatea acestea pot produce revelaţie, devii conştient de o realitate dincolo de cea pe care o cunoşteai înainte. Simţurile şi gândurile te ajută să devii conştient că o parte a ta, el spiritul, e eternă şi indestructibila, deci moartea nu există. Celelalte părţi ale eu-lui tău care te domina, pe care le cunoşti: emoţii şi dorinţe, cunoaştere şi idei sunt în preajma ta însă nu sunt parte din tine. Timpul vei realiza că nu există, el nu poate afecta un lucru etern. Revin de fiecare dată la iubire, deci la viaţă. Prefer să cred că sufletul este nemuritor decât să mă las convins că mă trag din maimuţă! Vă invit la dezbateri!  
  
(fragment din: Sufletul este nemuritor de Gheorghe Şerbănescu)  
  
Referinţă Bibliografică:
SUFLETUL ESTE NEMURITOR / Gheorghe Şerbănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 739, Anul III, 08 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Gheorghe Şerbănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Şerbănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!