CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Sub egida Ligi Scriitorilor Români
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sub egida Ligii Scriitorilor Români 
  
Apariţia antologiei “Afirmări culturale “, coordonator Elena Buţu 
  
La Editura Sitech din Craiova a apărut o interesantă antologie, având coordonator pe Elena Buţu, membră a Ligi Scriitorilor, având prefaţa semnată de Al.Florin Ţene. 
  
Aşa cum scria în prefaţă preşedintele Ligi Scriitorilor, crestomaţia este un mod de a promova valorile literare.  
  
“Ideea de a publica o antologie, venită din partea scriitoarei Elena Butu din oraşul Craioveştilor, sub egida Ligi Scriitorilor Români, am îmbrăţişat-o nu cu mult entuziasm, pe motivul că foarte multe astfel de lucrări se publică de la o vreme încoace fără, aparent, o finalitate precisă. Însă, cuvintele filozofului grec Constantin Tsatsos m-a făcut să răspund pozitiv la propunerea amintitei scriitoare: “Căutarea unor forme şi modalităţi de a promova creaţiile semenilor este demnă de orice efort şi apreciere. Datorită acestei căutări progresează şi se fac cunoscuţi oamenii cu talent şi universul esteticii. Însă nu trebuie confundată valoarea căutării, lupta de a promova valorile literare, cu valoarea estetică a rezultatului căutărilor.” Datorită pasiunii pentru promovarea literaturii unor scriitori, nu trebuie uitat că scopul literaturii şi artei este noul, frumosul şi originalitatea ideilor trasmise. Trebuie să subliniez că literatura, în general, este oglinda epocii în care a fost scrisă. Dar, vai şi amar dacă exprimă numai epoca respectivă. Adevărata literatură exprimă totalitatea epocilor, a vremurilor, pentru că îl exprimă pe om. 
  
Lucrările cuprinse în această crestomaţie, fac parte dintr-un evantai policolor.Descoperim lucrări mai din toate genurile literare, fapt ce creează o rezonanţă polifonică, mulţumind toate gusturile cititorilor. 
  
Meritul celei care a antologat lucrările între coperţile acestei cărţi este că a înţeles şi a evitat tendinţa unor autori care doreau să devină originali, împingând la extrem originalitatea, fiindcă aceasta nu este originalitate.Adevărata originalitate nu se doreşte, este o rezultantă firească a inspiraţiei libere. Din conţinutul nou rezultă în mod natural forma cea nouă. Căutarea noilor mijloace, dacă se rezumă, spre exemplu, la folosirea unor metafore noi, introducerea unor idei originale, atunci are o anumită valoare. Dar arta începe dincolo de această căutare. Nu despre ea este vorba. Este vorba de urmărirea meticuloasă a unor forme estetice, de vizarea exclusiv deliberată a textului, care vrea să exprime exclusiv ilogicul. Aşa cum au procedat postmoderniştii. De aceea, afirmăm că nu este o căutare originală, ci, dimpotrivă, este cea mai uzitată şi uzată, cea mai de rând din zilele noastre. 
  
De această carte cititorul se apropie ca de o iubită. Pe motiv că de fiecare dată descoperă noi şi noi faţete şi valenţe despre autori şi interesantele lor lucrări. Nu trebuie s-o citeşti decât atunci când ţi-e dor de ea. Cititul în momente nepotrivite este infructuos.De aceea, dacă prin natura sa cititul este instabil, trebuie să citeşti alt autor din această antologie, aşa cum ai citi mai multe cărţi deodată. Pe fiecare la timpul său, în aceeaşi stare sufletească. Cititorul să fie poligam. 
  
În poeziile şi prozele din acest volum descoperim diferite poziţii ale eului, în felul acesta ajungem să înţelegem universul, pentru ca apoi, prin desprinderea de acesta, să tangenţiem cu înţelegerea propriei noastră fiinţă. 
  
Poezia acestui volum nu este numai muzică şi nici numai o suită de imagini. Nu este însă nici o simplă suită muzicală de gânduri. Este o suită muzicală de gânduri emoţionale. Toate celelalte lucrări, indiferent din ce gen literar fac parte, cuprinse în antologie, sunt construite pe această primă condiţie absolută, pe emoţie.Cursul râului poate căpăta un număr nelimitat de forme. Izvorul este întotdeauna unul singur: ceva ce seamănă cu lacrima. 
  
Cât despre eseurile şi articolele de critică literară, mă rezum la ce spunea scriitorul francez Romain Rolland „Este foarte imprudent să-i critici pe alţii când eşti pe punctul de a te expune tu însuţi critici. „ 
  
În condiţiile fenomenului de globalizate, de integrarea europeană a ţării noastre, o parte din tradiţiile poporului român, a unor opere, vor dispărea, vor trece în penumbra uitării, rolul acestei antologii, întocmită de Elena Butu, este de a deveni o„ ladă de zestre“ a spiritualităţii româneşti, purtând peste vremuri creaţiile scriitorilor de astăzi. Fiindcă, vorba lui Emil Cioran: “Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patrie asta înseamnă şi nimic altceva. “ 
  
Volumul îngrijit cu profesionalism de Elena Buţu cuprinde poezii, eseuri, povestiri pentru copii, proză scurtă, fragmente de roman, epigram, catrene, semnate de: Dumitru Botar, Elena Buţu, Maria Opriţa Defta, Mişu Fotache, Constantin I. Geantă, Radu Viorel Ispas, Marian Malciu, Aurel Matara, Dahlia Sorana Pană, Andrei Potcoavă, Marinela Preoteasa, Elena Adriana Răducan, Sever Constantin Răduică, Nicolae Rogobete, Costel Ştefănescu, Alexandru Florin Ţene, Titina Nica Ţene, Ion Vîlceanu şi Dumitru Paraschivescu. Antologia închizându-se cu o postfaţă semnată de Elena Buţu, intitulată”La final ... un adevăr “, din care desprindem: “ Viitorul literar al românilor, ca de altfel şi al altor popoare de pretutindeni, este rezervat unei fuziuni între fondulk cultural tradiţional şi sentimentele sociale apărute în cursul uriaşelor convulsii din present.“  
  
Din păcate, probabil dintr-o regretabilă eroare, lucrarea aceasta are pe copertă menţionată o organizaţie inexistentă, în loc de Liga Scriitorilor Români.Dar, cum îngăduinţa şi iertarea caracterizează un creştin, şi noi eroarea menţionată mai sus o trecem la această categorie. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sub egida Ligi Scriitorilor Români / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1144, Anul IV, 17 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!