CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Sub egida Ligi Scriitorilor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de prof.Antonia Bodea  
  
Sub egida Ligi Scriitorilor Români 
  
Lansarea enciclopediei “Personalităţi Române şi faptele lor- 1950- 2010, 
  
Volumele 49, 50, 51 şi 52. 
  
Vineri, 17 august, a.c. cu prilejul comemorării celor 11.000 de eroi căzuţi la datorie pentru eliberarea patriei (Oarba pe Mureş ), a avut loc la Iernut, judeţul Mureş, în organizarea Ligi Scriitorilor Români, sub patronajul direct al preşedintelui Al.Florin Ţene, Clubul Dialog XXI şi Cercul ASTRA Iernut, lansarea volumelor 49, 50, 51 şi 52 a marii enciclopedii PERSONALITĂŢI ROMÂNE ŞI FAPTELE LOR 1950-2010 de Constantin Toni Dârţu. 
  
Această acţiune culturală ce a polarizat interesul intelectualilor din întreaga ţară, fiind prezenţi personalităţi din Bucureşti, Buzău, Iaşi, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, s-a desfăşurat în cadrul Zilelor oraşului Iernut. 
  
Sala de conferiţe a Primăriei din localitate a devenit neîncăpătoare datorită prezenţei a zecilor de iubitori de cultură. 
  
După cuvântul de binecuvântare a acestei importante activităţi culturale susţinut de preotul octogenar Ioan Oarză, şedinţa a fost coordonată de profesorul Pop Sever, preşedintele Cercului “Alexandru Macarie “ din cadrul ASTREI din Iernut care a dat cuvântul pentru început, autorului enciclopediei, domnul Constantin Toni Dârţu. Acesta a vorbit despre zecile de personalităţi cuprinse în cele patru volume ce se lansează, printre care: Î.P.S. Bartolomeu Anania, Î.P.S. Andrei Andreicuţ, Î.P.S. Vasile Costin Târgovişteanu, Î.P.S Antonie Plămădeală, prof. univ. dr. docent Crişan Mircioiu, Vasile Cornea, economist, Sorin Spiridon Gâtu, pictor, scriitorul Al.Florin Ţene, membru al Academiei Americană Română, Constantin Brăiloiu, muzicolog, poetul Vasile Andru, şi mulţi alţii. 
  
În continuare scriitorul Florin Grigoriu, din Bucureşti, a dat citire scrisorilor unor academicieni care apreciază această mare enciclopedie, printre care prof.dr. Leon Dănăilă, membru titular al Academiei Române şi a regretatului academician Cristofor Simionescu, preşedinte de onaoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România- Filiala Iaşi. 
  
Poetul Al.Florin Ţene, în cuvântul său, a subliniat faptul că “această mare enciclopedie a spiritualităţi româneşti, în condiţiile europenizării României şi a fenomenului de globalizare, a devenit “lada de zestre” a spiritualităţii româneşti. Aceşti creatori din diferite domenii, fără să apară pe sticla televiziunilor sau pe prima pagină a ziarelor, în tăcere şi cu acribie, prin creaţiile şi activităţile lor, pun “cărămidă peste cărămidă”, la edificarea “edificiului “ culturii şi spiritualităţii româneşti aşa cum trebuie să ne cunoască Europa şi mapamondul.” 
  
În încheiera cuvântării sale, destul de consistentă, Al.Florin Ţene a susţinut un recital poetic, apreciat prin aplauze de cei prezenţi, după care a acordat domnului Constantin Toni Dârţu medalia „Virtutea Literară “ din partea Ligi Scriitorilor Români pentru întreaga activitate de concepere şi editare a enciclopediei ”Personalităţi Române şi Faptele Lor, 1950-2010 “. 
  
În continuare au mai vorbit Mihai Lupu, cercetător ştiinţific, din Bucureşti, Lazăr Lădariu, redactor şef al cotidianului „Cuvântul Liber “, din Târgul Mureş, care a subliniat eroismul celor căzuţi la Oarba pe Mureş, despre personalitatea şi activitatea fostului primar al Iernutului Vasile Cornea, despre enciclopedie şi personalitatea scriitorului Al.Florin Ţene, aceaşi temă a fost abordată de scriitoarea Mariana Cristescu, din Târgu Mureş, scriitorul Nicolae Băciuţ, prof. Ovidiu Cormoş, din Iernut, dr.Zeno Millea, din Aiud, etc. 
  
Această frumoasă şi instructivă adunare s-a încheiat cu recitalul poetic al Titinei Nica Ţene, din Cluj-Napoca, alături de elevii Iagăr Maria Alexandra şi Rareş Măcinică Vlăduţ care au cântat cântece din folclorul mureşan, după care Constantin Tioni Dârţui a acordat autografe pe volumele lansate. 
  
Prof. Antonia Bodea 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Sub egida Ligi Scriitorilor / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 596, Anul II, 18 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!