CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Olga Toma, anul III, Stiintele Comunicarii, Universitatea Apolonia         Ediţia nr. 32 din 01 februarie 2011

Studentul roman
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Dacă ar fi să alcătuim profilul studentului român obişnuit din orice colţ al ţării şi care învaţă la orice facultate din România, oare cum ar arăta el? Cu toţii ştim că studentul a evoluat de la student eminent la un student mai “cool”, mai ambiţios şi mai pus pe distracţie, decât era în trecut, adică, un student care umbla cu mapa prin universitate şi îşi tocea coatele prin biblioteci. Dacă în trecut, pe săracul student îl dureau ochii din cauza zecilor de cărţi citite şi răscitite, acum îl dor ochii din cauza jocurilor pe calculator, a filmelor vizionate online sau, în cel mai fericit caz, din cauza cărţii citite pe suport electronic, extrem de necesară pentru „veşnicul” referat. Din păcate, bibliotecile şi cărţile cu miros de vechi au fost înlocuite de ipoduri şi de un laptop “ţeapăn” de tot. Nu mai zic de haina ponosită sau de încălţămintea pe care o purta până rămânea fără tălpi. Toate acestea au fost înlocuite de o haină elegantă sau trendy şi de nişte pantofi sport “ultimul răcnet”.

Dacă mai are o maşină faină şi un job bine plătit, atunci deja vorbim de un student “aranjat” bine pe piaţa muncii, chiar înainte de absolvire. Ce lipseşte din acest peisaj? Telefonul mobil, desigur. A trecut epoca telefoanelor fixe, acum la modă sunt telefoanele mobile “ţiplă”, care atrag atenţia oricui le vede şi să vezi atunci ce mândru este studentul nostru, când îşi etalează accesoriul sau când îl foloseşte ca să se joace în timpul cursurilor, instalat undeva în spatele amfiteatrului. Studentul nostru se distrează în cluburi, dansând pe ritmuri de house, minimal sau trance, servind de fiecare dată un pahar de whisky sau de J.B. Care viaţă de cămin sau mers la Filarmonică, la teatru sau chiar la operă? E mai fun să mergi în pub sau la un karaoke cu ceilalţi colegi şi să-ţi etalezi calităţile de „ilustru” cântăreţ.

Sau mai ţineţi minte în sesiune, când studentul nostru brav învăţa zi si noapte pentru nota maximă de 10? Ei bine, în prezent, studentul nostru se mulţumeste şi cu un 5 amărât, numai să nu intre în restanţă. Nu prea poate să aiba pretenţii, din moment ce profu’ nu l-a prea văzut la cursurile sale şi colac peste pupăză, la examen a mai venit şi nepregătit.. Aşa că el se mulţumeşte cu ce i se dă. Nota 5 la teorie şi practică, bingo! Bun sau rău, nu contează, important e că este student şi peste puţin timp va fi absolventul unei facultăţi cu drepturi depline, chiar dacă nu prea ştie ce va face cu diploma primită. Un lucru este cert, studentul român este in permanentă schimbare sau chiar în continuă “tunare”, precum maşinile îmbunătăţite. El se află într-o evoluţie modernă şi intelectuală, pe ici, pe colo. 

În linii mari, cam aşa văd eu conturat profilul studentului român, însă sper ca în viitor, studentul să însemne pentru societatea actuală un model mai bun decât este în prezent.
  

Referinţă Bibliografică:
Studentul roman / Olga Toma, anul III, Stiintele Comunicarii, Universitatea Apolonia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 32, Anul I, 01 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Olga Toma, anul III, Stiintele Comunicarii, Universitatea Apolonia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olga Toma, anul III, Stiintele Comunicarii, Universitatea Apolonia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!