CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Anca Goja         Ediţia nr. 34 din 03 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

Ştiri din Baia Mare
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1. Un nou număr al revistei "Archeus" şi un site al taberei de la Ocoliş 
  
Disponibil în format electronic şi tipărit, cel mai recent număr al revistei "Archeus" (director - dr. Ioan Marchiş, redactor şef - Emanuel Luca) este dedicat celei de-a V-a ediţii a Taberei Naţionale de Literatură şi Arte plastice cu acelaşi nume, desfăşurată în perioada 15-22 iulie 2010 la Ocoliş şi având tema "Literatura fără TVA". În formatul în care au fost tipărite ultimele numere, rafinat şi elegant, publicaţia cuprinde texte literare selectate din creaţia participanţilor la tabără, fie ele în versuri sau în proză, alături de fotografii ale autorilor, realizate cu artă.  
  
Revista se deschide cu un poem al Ioanei Ileana Şteţco, cea care a obţinut marele premiu al ediţiei de anul acesta a taberei, şi continuă cu câteva nume grele ale literaturii contemporane: poetul Ion Mureşan, prozatorul Ioan Groşan, poetul Ioan Es. Pop, maramureşeni prin naştere sau prin prieteniile legate de-a lungul timpului. Chiar dacă nu a fost prezent la ediţia de anul acesta, din motive de sănătate, regretatul poet Ion Burnar, nelipsit de la celelalte ediţii ale taberei, îşi găseşte loc în paginile revistei cu poemul "Dragomireşti". Într-o notă mai amuzantă poposim la paginile alocate lui Lucian Perţa, unde regăsim, pe lângă un bocet intitulat "La salariu", şi Imnul taberei, născocit astă vară de parodist. Nu lipsesc nici epigramele, semnate de Mircea Pop Buzeşti, şi nici textele cu iz ezoteric, precum cel al lui George Tudor Borza, care întregesc conţinutul bogat al revistei.  
  
Publicaţia ne aminteşte care au fost premianţii ediţiei (alături de Ioana Ileana Şteţco, Lucian Perţa pentru Parodie şi Sabin Moroşan la secţiunea Arte plastice) şi participanţii ei, nu doar scriitori, ci şi creatori de artă plastică sau muzicieni.  
  
Acest numar al revistei Archeus este publicat în cadrul proiectului Tabăra Naţională de Literatură şi Arte plastice ARCHEUS 2010, derulat de către Fundaţia Culturală Archeus cu sprijinul financiar al Consiliului Local şi a Primăriei municipiului Baia Mare, prin programul de finanţare nerambursabilă în anul 2010.  
  
Revista poate fi regăsită la adresa http://www.archeus.org.ro/revista-archeus/. Pe site-ul http://www.archeus.org.ro, realizat în cadrul aceluiaşi proiect, mai regăsim informaţii despre tabără şi despre Fundaţia Culturală care o organizează, o galerie de imagini, precum şi o secţiune de evenimente.  
  
*** 
  
2. Esenţele creştine, fir roşu în expoziţia artiştilor Strebeli şi Stanciu 
  
Timp de o lună şi jumătate, la Golden Gallery (Baia Mare, Gold Plaza, etajul II) poate fi vizitată o expoziţie de pictură şi sculptură a artiştilor plastici Robert Strebeli şi Marcel Stanciu a cărei unitate este dată de abordarea, deşi evident prin modalităţi diferite, a simbolurilor creştine. Vernisajul a avut loc vineri, 21 ianuarie, în prezenţa primarului interimar Istvan Ludescher, prezentarea fiind realizată de curatorul expoziţiei, dr. Ioan Marchiş.  
  
Peşti care se confundă cu nişte clepsidre - canal de comunicare a cerului cu pământul, a divinităţii cu omul; îngeri sau oameni fără chip - acestea sunt personajele întruchipate de Robert Strebeli în lucrările sale de o surprinzătoare unitate, reunite sub titlul generic "Ichtis". Lucrările sale, cu "suprafeţe croşetate" (cum le-a descris dr. Marchiş), pe care sunt zgâriate, ca într-o lucrare suprapusă picturii, simboluri şi cuvinte, arată că artistul "caută esenţa, dar se aruncă disperat în prăpastia exteriorităţii". Apropiat ca preocupări - decupând esenţe creştine şi transpunându-le în sculpturi în lemn bine individualizate, cu "forme care, deşi par comune, sunt studiate" - este Marcel Stanciu, autor al unui impresionant măr al lui Adam, fructul oprit întrucât reprezintă, la fel ca omul, însuşi simbolul creaţiei lui Dumnezeu. Dr. Ioan Marchiş a descoperit, pe lângă temele comune, un alt fir roşu care leagă expoziţia, şi anume paradoxul simetriilor şi al contrariilor.  
  
"Există un lucru contradictoriu la cei doi artişti. În primul rând, simetria, care ţine de puterea zeului, de spaţiul edenic, de arhetip, dar care nu creează ordine. Cu toate acestea, orice artist caută contrarii şi încearcă să le articuleze, să le armonizeze. Simetria nu este creativă, doar tensiunea naşte artă, dar important este să te exprimi pe tine, nu să fugi de o formă care te poate bloca. Impresionant este faptul că, deşi expozanţii lucrează cu contrarii, lucrările au o excepţională armonie", a spus dr. Marchiş. 
  
Expoziţia este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional şi Gold Plaza. (a.g.) 
  
*** 
  
"Muzica pentru toţi", un festival-concurs la început de drum 
  
Două băimărence şi o tânără din Câmpulung Moldovenesc au obţinut trofeele Festivalului-concurs internaţional de muzică vocală pentru elevi "Muzica pentru toţi", desfăşurat la sfârşitul săptămânii la Liceul de Artă din Baia Mare. Este vorba despre Diana Dorca, la secţiunea Canto clasic, Iulia Grama, la secţiunea Muzică uşoară, ambele din Baia Mare, respectiv Emanuela Mândrilă, din Câmpulung Moldovenesc, la secţiunea Muzică vocală tradiţională. Au mai fost acordate diplome de excelenţă (echivalente cu premiul I), diplome de merit (premiul II), diplome de performanţă (premiul III) şi menţiuni, la fiecare secţiune. Premianţii au fost răsplătiţi şi cu mici sume de bani.  
  
De asemenea, compozitorul Călin Ionce a oferit premii constând în înregistrări în studioul său pentru copiii pe care el i-a considerat merituoşi. În finala concursului, care s-a desfăşurat de joi până sâmbătă, au intrat 8 elevi la Canto clasic (27 ianuarie), 14 elevi la Muzică vocală tradiţională (28 ianuarie) şi 21 la Muzică uşoară (29 ianuarie). Aceştia au fost aleşi în urma unei preselecţii la care concurenţii au participat în persoană sau trimiţând înregistrări. Concurenţii au fost locuitori din Maramureş şi din ţară. "Regulamentul concursului e astfel gândit încât concursul să fie internaţional, doar că anul acesta, fiind prima ediţie, partenerii noştri din străinătate nu au avut timpul necesar să se pregătească, mai ales că unii aveau nevoie de vize. Însă ne-au promis că la anul vor veni", a asigurat Cristina Nemeş Bota, directoarea Liceului de Artă. Juriul, prezidat de Mariana Tilcă, inspector şcolar de specialitate, i-a mai avut în componenţă pe profesoara de canto Mihaela Bob şi compozitorul Călin Ionce (iniţiatorii proiectului), profesorii de canto Cristina Bodea şi Vasile Cupşe, respectiv pe compozitorul Cristina Nemeş Bota. 
  
În fiecare seară, în răstimpul în care juriul a deliberat, pe scenă s-a desfăşurat câte un concert. Astfel, în prima seară au cântat studenţii clasei de canto a lui Carmen Vasile, de la Universitatea de Muzică Oradea, iar în a doua seară au evoluat Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania" şi Grupul Iza. Sâmbătă, concertul a fost susţinut de profesorii Nora Denes, Marinel Petreuş şi Călin Ionce, de Corul Recreart al Liceului de Artă, condus de Călin Ionce şi de Grupul Folk Clasic. Cireaşa de pe prăjitură a reprezentat-o Mircea Rusu Band, într-o formulă nouă, majoritar băimăreană, şi avându-i ca backing vocals pe elevii din Corul Recreart. Cu aceată ocazie, Mircea Rusu a anunţat că la sfârşitul lui martie va lansa 4 discuri cu cântece noi, iar în turneul pe care îl va întreprinde alături de actorii Maia Morgenstern şi Ion Caramitru îl vor însoţi şi partenerii lui de scenă de sâmbătă seară. 
  
Festivalul-Concurs "Muzica pentru toţi" a fost organizat de Liceul de Artă, Inspectoratul Şcolar Judeţean fiind partener, alături de Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania" şi Primăria comunei Cicârlău. 
  
Anca GOJA 
  
Baia Mare 
  
3 februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Ştiri din Baia Mare / Anca Goja : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 34, Anul I, 03 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Anca Goja : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Goja
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!