CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – primii misionari ai Bisericii lui Hristos
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În fiecare an, la 29 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Apostolii Petru şi Pavel sunt consideraţi primii misionari creştini şi stâlpii de bază ai Bisericii lui Hristos. Ei sunt şi autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Evangheliei, Pavel, un număr de 14 epistole, iar Petru, numai două epistole.  

Într-adevăr, cea mai mare şi mai nobilă misiune de pe pământ este aceea de slujire a omului. Preotul are o astfel de misiune. Dar, acesta trebuie să fie şi un bun teolog şi un mărturisitor al Bisericii lui Hristos. El trebuie să fie un om al rugăciunii şi un practicant al virtuţii. În acest sens, Sfântul Isaac Sirul le dă o povaţă preoţilor şi nu numai: “Mustră pe cei ce te învaţă învăţături împotriva dogmelor Bisericii lui Hristos, prin tăria virtuţilor tale, nu prin puterea de convingere a vorbelor tale”. Iată de ce un adevărat preot, un adevărat teolog este slujitorul tuturor pentru că el se consideră în slujba credincioşilor, iar nu credincioşii în slujba lui. Aceasta a fost legea pe care a instituit-o Domnul Iisus Hristos.  

Sfântul Grigorie Teologul, unul din marii teologi ai Ortodoxiei le spune preoţilor ce trebuie să facă înainte de a povăţui pe alţii: “Dascăli ortodocşi sunt cu adevărat aceia care mai întâi se străduiesc să se cureţe, să se lumineze, să înveţe, să se apropie de Dumnezeu, să se sfinţească. Numai aceştia pot mai apoi să caute să-i curăţească şi pe alţii, să-i înveţe, să-i lumineze, să-i sfinţească, să-i unească cu Dumnezeu. Dascălii ce urmează această rânduială sfântă pot să teologhisească orthodox”.  

Bineînţeles că în ordinea omenească e altfel. Atunci cand îi propui cuiva un rang important, îi faci promisiuni el aşteaptă nişte avantaje, beneficii: un salariu, indemnizaţii, cheltuieli de deplasare; dacă e ministru sau parlamentar o leafa mare, un fotoliu confortabil, cinstire din partea oamenilor. Dar când Mântuitorul Hristos i-a trimis pe apostoli la propovăduire, El nu le-a făgăduit nimic de felul acesta, ci le-a spus: Eu vă trimit ca pe nişte miei în mijlocul lupilor. O să vă aresteze, o să vă alunge din sinagogi şi o să vă ucidă cu conştiinţa falsă că, omorându-vă pe voi, îi aduc slavă lui Dumnezeu.  

Aşadar ce le-a promis Domnul Iisus Hristos: sărăcie, întristare, moarte. Şi le-a mai poruncit: Mergeţi şi predicaţi evanghelia, dar niciunul dintre voi să nu aibă traistă şi nici toiag şi nici două haine, nici bani în pungă, ci să meargă să predice evanghelia şi să convingă prin două elemente esenţiale prin adevărul şi puterea învăţăturii şi prin exemplul personal.  

Petru şi Pavel au fost primii misionari creştini, fiind aleşi de Hristos în condiţii deosebite, de aceea aceştia au şi primit misiuni speciale. Pe de o parte, Petru era cel mai în vârstă dintre apostoli, dar şi cel mai sensibil, mai uman decât toţi. Era o fire nestatornică de un comportament impulsiv, vorbea înainte de a gândi. De pildă, atunci când îi întreabă Mântuitorul pe ucenici: cine credeţi voi că sunt Eu, Petru răspunde imediat în numele celorlalţi: „Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” ca, în cele din urmă să fie primul care se leapădă de Hristos.  

Pe de altă parte, Pavel a venit mai târziu. Dacă majoritatea apostolilor erau oameni simpli, spre exemplu, pescari, Saul era un intelectual de mare calitate şi echilibrat din toate punctele de vedere. Limba lui maternă era greaca, dar mai cunoştea ebraica, aramaica. După efectuare studiilor în drept, el a ocupat o funcţie importantă de procuror, fiind foarte zelos în practicarea profesiei de procuror. Iată, spre exemplu, tânărul Saul păzea hainele lapidatorilor arhidiaconului Ştefan, în timp ce acesta era mişeleşte omorât cu pietre de către iudei.  

Apoi, după cum se ştie, pe drumul Damascului, Saul primeşte şansa schimbării definitive, devenind cel mai zelos ucenic al lui Hristos, fiind, de departe, cel mai destoinic şi mai hotărât apărător al Evangheliei lui Hristos. Referitor la amploarea şi măreaţa lui activitate misionară, gânditorul creştin Petre Ţuţea spunea: „când zici Mediterana, zici Pavel şi când zici Pavel zici Mediterana”.  

Misionarul Pavel ne-a lăsat principiul fundamental al creştinului orthodox authentic. Legea fundamentală a credinţei creştine este iubirea evanghelică, iar principiul fundamental al creştinului autentic este acesta: Hristos în mine. Întreaga filosofie creştină, toată teologia şi propovăduirea credinţei creştine, multa învăţătură şi osteneală a Sfântului Apostol Pavel se rezumă la trei cuvinte: Hristos în mine. „Deci, dacă este cineva în Hristos, este făptură nouă; cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi”(II Cor. 5, 7).  

Dacă Hristos trăieşte în mine, nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi astfel, toate le fac cu bună judecată, cu chibzuinţă, cu îndelungă răbdare, cu multă pace şi dragoste. Pentru că „toate le pot întru Hristos, cel care mă întăreşte”(Filipeni 4, 13). Dacă Hristos trăieşte în mine, atunci eu dobândesc har, înţelepciune, pricepere, ştiinţă şi lumina cunoştinţei dumnezeirii. Ce lucru minunat mai poate fi decât acesta? Aceasta este cheia de descifrare a tuturor lucrurilor existenţiale.  

Aşadar, Petru şi Pavel, apostolii credinţei creştine, au fost în acelaşi timp, primii misionari şi stâlpii de bază ai Bisericii. Fiecare dintre aceştia avea câte ceva de răscumpărat: Petru avea de răscumpărat dilemele lui, nestatorniciile lui, dar şi lepădarea lui formală de Iisus; Pavel avea de răscumpărat rătăcirea lui şi prigoana Bisericii lui Hristos.  

Ştefan Popa

 

Referinţă Bibliografică:
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – primii misionari ai Bisericii lui Hristos / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1275, Anul IV, 28 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!