CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Libertate >  
Autor: Ştefan Doru Dăncuş         Ediţia nr. 921 din 09 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Ştefan Doru DĂNCUŞ - DIN ROMÂNIA (1)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Suntem într-un moment de răscruce. Europa e cu ochii pe noi. Dar nu numai ea: şi America, şi Australia, şi Groenlanda, şi mafia italiană, şi traficanţii de droguri, şi purtătorii de pistoale la şold (sau la spate). Suntem o ţară râvnită. Toate consfătuirile europene la nivel înalt, pe acest subiect îşi axează pledoariile. Şi cum să nu fim? Atâta vreme cât ţara este reprezentată „la nivel înalt” de EBA (fata „lu tăticu”) sau Becali (căzut acolo tot datorită „lu tăticu”). Nu este de făcut altceva decât semnarea unor acte.  
 
Nu prea suntem înţeleşi. Predilecţia fanariotă pentru averi rapide a făcut din minţile marilor noştri conducători nişte căţeluşi buni de dat din coadă la orice foşnet al unui „euro”. Ce mai contează că suntem la un moment de răscruce?  
 
Secătuită, ţara asta se încăpăţânează să fie ţară. Poporul ăsta, ucis la propriu de către imbecili ca Emil Boc şi ulterioara sa şleahtă, se încăpăţânează să fie viu. Poporul acesta face copii. Poporul acesta îşi creşte copiii. Poporul acesta nu este de acord cu variantele de supravieţuire propuse de fiecare guvern ce a făcut bani buni pe spinarea sa. Poporul acesta nu mai are ţintă. Poporul acesta se roagă să mai vină un Mântuitor care să-l scoată din robia impusă de „Stat”. Expresii ca: „trebuie să dau bani la Stat” sau „Statul mă obligă să...” sunt deja tradiţionale. Dar cine este Statul? Enoriaşii puterii politice – asta este Statul. „Tremurăm de frig şi de foame, domnule Stat!”, zice poporul. Iar Statul „consfătuieşte” cu opulenţa meselor întinse pe la Sinaia (să nu mai spunem de întâlnirile „Statului” în diverse ţări exotice).  
 
Suntem la capătul răbdării. Am aflat că „Statul” nu ne poate salva. Am aflat că acei indivizi la costum şi cravată nu sunt altceva decât „fata lu tăticu”. Am aflat că guvernul nostru acordă, pe bandă rulantă, titluri de proprietate asupra României celui care plăteşte mai mult. Povestea asta devine din ce în ce mai fascinantă pe măsură ce-mi aduc aminte de toată degringolada din ultimii douăzeci şi ceva de ani. Cât de stupizi pot fi oamenii ce compun poporul român? Cu cât s-a cumpărat tăcerea poporului român? Care dintre prietenii noştri, rudele noastre, apropiaţii noştri de zi cu zi au câştigat ceva din afacerea tăcerii despre „Stat”?  
 
Votăm în continuare ca o turmă de oi dusă la tăiere, iar această senzaţie, repetată de câte ori este nevoie, ne dă impresia că „poporul conduce”. Domnilor, poporul nu mai există. Poporul a devenit un simbol manipulabil, un fel de minimă apăsare pe un buton. Poporul acesta este reprezentat numai de câţiva visători care nu se pot acomoda cu zilnica teroare. Ar trebui să aşteptăm de la aceştia un sprijin, un semn că există. Însă aceştia nu vin să salveze o ţară sau un popor – ei intervin în identitatea acelei ţări sau acelui popor. Acestora nu li se poate opune un regim politic, o armată.  
 
Ţara mea nu este apărată de ei. Ţara mea a fost lăsată de izbelişte şi cumpărată pe baza unor comisioane grase de către diverse „entităţi democratice”, cum a fi FMI sau CEC (Curtea Europeană de Conturi) sau ONU. Ţara mea nu mai există. Desigur, mă pot mişca în acest teritoriu, mă duc la munte sau la mare, dar ţara aceasta simt că nu mai este a mea. Pe mine şi pe alţii ca mine nu ne apără nimeni. Oricât am nădăjduit că frumuseţea lumii mele, libertatea mea, eliberarea mea sunt posibile – nu mă apără nimeni. Ce să fac de aici încolo? Sunt un simplu scriitor. Doamne, după ce am scris aceste rânduri, ce se va mai întâmpla? Ajută-mă, Doamne!  
 
Ştefan Doru DĂNCUŞ  
Bucureşti  
4 iulie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ştefan Doru DĂNCUŞ - DIN ROMÂNIA (1) / Ştefan Doru Dăncuş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 921, Anul III, 09 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Doru Dăncuş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Doru Dăncuş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!