CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Stare de urgenta in statul Arizona
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
justitia@justice.com

 

 

 
O furtună puternică a lovit joi, 21 ianuarie, statul Arizona. Pasageri rămaşi blocaţi în aeroporturi, autostrăzi acoperite de apă şi persoane evacuate din locuinţe din cauza riscului de inundaţii, aşa arată bilanţul evenimentelor de joi noaptea, din Statul Marelui Canion. Deşi meteorologii prevedeau că furtuna va fi urmată de o tornadă puternică, uriaşul vârtej s-a îndreptat spre est de California, ocolind Arizona. 
  
Precipitaţii masive în Arizona 
  
Începând de marţi, 19 ianuarie, nori de ploaie s-au ridicat deasupra însoritei Arizona. Miercuri a fost din nou senin, urmând ca joi, conform previziunilor meteo, să se dezlănţuie o nouă ploaie torenţială. Căderile masive de precipitaţii şi intensificările puternice ale vântului l-au determinat pe guvernatoarea statului Arizona, Jan Brewer, să declare starea de urgenţă. Întrucât pericolul încă nu a trecut, autorităţile locale sunt în continuare pregătite şi în stare de alertă maximă pentru a putea interveni, aşa cum au făcut şi până acum, în caz de nevoie. 
  
În City of Surprise, de exemplu, pentru a elimina orice risc din punct de vedere al bunurilor, locuitorii care au dorit să îşi protejeze locuinţele contra inundaţiilor au avut la dispoziţie saci de nisip pe care au putut să îi ridice gratis, în noaptea de joi spre vineri, de la locaţiile anunţate. 
  
6.000 de persoane au rămas fără curent electric 
  
Ȋn Arizona sunt doua companii mari furnizoare de electricitate: Salt River Project (SRP) și Arizona Public Services (APS). 
Din cauza furtunii s-au înregistrat căderi ale reţelei electrice, angajaţii celor două companii furnizoare de electricitate din Arizona,  Salt River Project (SRP) si Arizona Public Services (APS), au intervenit prompt pentru a remedia situaţia. Joi seara, la ora 10:00 pm, SRP raportaseră că 6.000 din clienţii ei au rămas fără curent electric.  
  
Nu în ultimul rând, ploile abundente au reuşit să perturbe traficul aerian şi rutier. Furtuna a ţinut la sol avioanele care ar fi trebuit să plece de pe aeroportul din Sky Harbor joi, în intervalul 1-2 p.m. şi a făcut imposibilă aterizarea avioanelor pe aeroportul din Phoenix, până la ora 10.30 a.m. 
  
Vremea rea se menţine şi în weekend 
  
Conform datelor primite de la Serviciul Naţional de Meteorologie, vremea rea se va menţine pe toată durata weekend-ului. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile în Arizona se aşteaptă precipitaţii, zăpadă şi temperaturi şi mai scăzute. Mai alarmant este faptul că aceştia au emis o atenţionare pentru inundaţii extreme în Sedona şi zonele adiacente, valabilă până sâmbătă dimineaţa, 23 ianuarie. În Oak Creek, nivelul apelor se preconizează să crească dramatic, până vineri, 22 ianuarie, la ora 2 a.m.
  
Perspectiva este cu atât mai neobișnuită cu cât statisticile (www.city-data.com ) indică faptul că în Statul Marelui Canion, fenomenele naturale extreme sunt cât se poate de rare. Dacă Texas, Oklahoma şi Florida au parte de tornade, iar California este predispusă la cutremure, în Arizona lucrurile stau cu totul diferit. Metropola Phoenix, de exemplu, se situează în topul oraşelor cu cele mai puţine calamităţi. Inundaţii asemănătoare s-au mai produs în Arizona, în 2004.  
  
Octavian D. Curpaş 
Referinţă Bibliografică:
Stare de urgenta in statul Arizona / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 143, Anul I, 23 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!