CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

CAT DE MULT TE IUBESC... ROMAN / CAP. XVII - COSMARUL ADEVARULUI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Continuare  

 

A doua zi la Dorobanţu nu-l găsi pe directorul general, fiind plecat la Călăraşi cu probleme de serviciu, însă era inginerul-şef care cunoştea problema cu angajarea sa. Când a citit diploma şi a văzut că era eliberată de câteva săptămâni, s-a uitat mirat spre Săndica.  

– Nu fiţi surprins că abia anul acesta mi-am susţinut examenul de stat pentru a-mi lua titulatura de inginer. Anul trecut am considerat că nu eram suficient de pregătită pentru tema aleasă şi am preferat să muncesc în calitatea de tehnician, ca în acest timp acumulând atât experienţă cât şi mai multe cunoştinţe, să-mi susţin cum trebuie teza.  

– Da, văd că aţi luat examenul cu nota maximă. Bravo! Nu este niciun impediment să vă angajaţi, aşa cum v-a spus şi directorul. Avem nevoie de entuziasmul tineresc, mai ales că puteţi să puneţi în practică tot ce ştiţi din timpul facultăţii în domeniu creşterii animalelor.  

– Deci sunt angajată?  

– Desigur.  

– Când trebuie să vin la muncă?  

– Din punctul nostru de vedere şi din acest moment. Aveţi nevoie de un timp tranzitoriu de odihnă?  

– Nu, am fost în concediul de odihnă şi sunt dornică să mă apuc de muncă.  

– Perfect. Atunci hai să vă arăt noul dumneavoastră loc de muncă şi să vă prezint colaboratorilor. Veţi răspunde de un lot de juninci de rasă, aduse cu mari sacrificii tocmai din Elveţia, pentru a îmbunătăţi rasele noastre autohtone.  

– Nu mă sperie nimic, este tocmai domeniul pe care îl cunosc cel mai bine. Doar în acesta am lucrat şi m-am specializat.  

– Bravo atunci! Deci nu vor fi probleme. Orice aveţi nevoie discutaţi cu mine sau în cel mai rău caz cu directorul. Nu aveţi alt şef intermediar.  

– Mă bucur că mi se acordă de la început atâta încredere. Sper să demonstrez că o şi merit.  

– Nicio îndoială că veţi demonstra. Iată aici vă este biroul. Când veţi veni mâine dimineaţă, veţi găsi în el tot ce vă trebuie şi ce nu va fi, vom completa pe parcurs.  

– Mulţumesc, domnule inginer-şef….  

– Leonard Tudorache.  

– Eu nu mă mai prezint că ştiţi cum mă numesc.  

– Desigur, domnişoară Săndica. Aceştia vă sunt subordonaţii dumneavoastră. Inginerul-şef Tudorache îi prezentă îngrijitorii ce răspundea de padocurile unde erau ţinute junincile.  

– O să fiu nevoită să fac ceva schimbări pe aici. Nu prea îmi place cum sunt îngrijite viţelele şi nici spaţiu de plimbare văd că nu au, aşa că trebuie să vă solicit ca în faţa grajdului să construiţi un ţarc în care junincile să se plimbe libere în timpul zilei, când starea vremii le permite.  

– Bine, voi vorbi cu domnul director de propunerea dumitale. Mi se pare corectă.  

Săndica îşi luă la revedere de la inginerul-şef, veselă că are un serviciu unde ea este autonomă, fără şef direct, care să o şicaneze cu diverse pretenţii, doar pentru a-i demonstra că îi este superior ca funcţie. I-a explicat inginerului-şef că nu poate rămâne astăzi, pentru că nu avea echipamentul de lucru la ea.  

Ajunsă în şoseaua naţională, nu a mai aşteptat autobuzul. A făcut cu mâna primei maşini ce se îndrepta spre Călăraşi şi cum arăta „trăsnet”, ce şofer nu ar fi oprit pentru a o transporta câţiva kilometri?  

Acasă, bucuria angajării sale a fost sărbătorită cu un pahar rozaliu cu aromă de căpşunică, soiul de viţă predominantă în curtea tatălui său. Cum de data aceasta nu a mai uitat să-şi facă provizii de cafea, a făcut şi câte o cafea, să-şi răsfeţe părinţii care se mulţumeau cu surogatul din orz.  

– Bine, fata mamii, dar la ora asta mai bem cafea? La noapte o să stăm cu ochii înfipţi în tavan.  

– Lasă, mamă, că nu veţi păţi nimic. Vine el şi somnul la cât sunteţi voi de obosiţi după o zi de trudă prin curte.  

Atât Săndica, cât şi părinţii săi erau fericiţi. Vor avea grija unul celuilalt de acum încolo. Mama sa se va ocupa cu gătitul hranei, Săndica cu treburile gospodăreşti şi bătrânul său tată, cu ce putea şi el să mai facă. Gata, acum treburile casei erau împărţite, toată lumea mulţumită. După servitul cinei (aceeaşi tocăniţă de pui), Săndica a plecat să-şi pregătească lucrurile de care avea nevoie la noul său loc de muncă. Încă o mai încercau ameţelile şi durerile în zona unde primise lovitura, dar spera cu timpul să scape şi de acestea. Şi-a ales hainele de lucru şi câteva cărţi care o vor ajuta, mai ales cele care se ocupau cu descrierea soiului de taurine aduse în ferma de la Dorobanţu.  

Noaptea s-a trezit din somn leoarcă de transpiraţie. A avut un coşmar. Aşa a crezut ea la început că este, un coşmar, dar când s-a mai liniştit, cu lumina aprinsă, şi-a dat seama că a retrăit clipele petrecute în magazia de la C.A.P.  

Viorel apăruse din spatele său şi cu ochii injectaţi de furie, ca un disperat, se repezise asupra ei şi, oricât a ţipat ea şi l-a implorat să o lase în pace, el nu a auzit. Trăgea să-i rupă hainele de pe ea, o săruta pe obraz şi se lupta să-i prindă gura, dar cum ea se răzvrătea, nu reuşea. Cu mâna printre picioarele sale, trăgea să-i rupă chilotul şi atunci ea s-a împiedicat şi a căzut cu capul de ciment. În inconştienţa sa cauzată de puternica lovitură, a rămas întipărită furia de care a dat dovadă Viorel când a violat-o. A vrut să se răzbune pe ea şi pe Mircea. Nu putea să-l părăsească fără să fie şi a lui măcar o dată. Era obsedat de acest lucru şi de aceea a tăbărât asupra ei.  

Revăzând filmul întâmplărilor în somn, teama de urmările momentului se aşternu asupra sa. Dacă va rămâne însărcinată? Cum să-i spună lui Mircea că a fost violată de Viorel şi a rămas gravidă? O va mai dori ca iubită? O va mai iubi la fel ca înainte? Dar copilul ce statut va avea? De bastard? Îi va cere socoteală lui Viorel pentru fapta sa? Dar părinţii săi ce vor spune?  

Hotărî să-i scrie doctorului Ţigănuş pentru a-i cere sfatul. Era singurul în care avea încredere. Îi va povesti cum, în somn, i-a revenit memoria şi a aflat cum s-au desfăşurat evenimentele înainte de accidentarea sa. Stinse din nou lumina, dar până dimineaţa nu mai putu să adoarmă. Cum închidea ochii reveneau clare în mintea sa imaginile de coşmar petrecute în magazie, când a fost atacată şi violată sălbatic de Viorel. Spera ca doctorul Ţigănuş să-i dea sfatul care trebuie. Nu avea cu cine altcineva să se sfătuie şi nici părinţilor nu le putea povesti de necazul său, iar lui Mircea nici atât.  

A doua zi, Săndica şi-a luat postul în primire. A inspectat cu mare atenţie fiecare padoc şi animalele adăpostite în ele şi s-a declarat foarte nemulţumită de rezultatele inspecţiei. Animalele nu erau îngrijite cum trebuie, hrana era insuficient de bogată în calorii şi proteine, lipseau din ea elementele de bază pentru producerea sporului de greutate şi dezvoltării lor armonioase. De asemenea, se declară nemulţumită inclusiv de igiena din padocuri şi de faptul că animalele erau murdare.  

Convocă imediat toţi muncitorii ce-i avea în subordine şi le explică ce dorea să obţină de la ei. Cum majoritatea dintre îngrijitori erau bărbaţi, se arătară tare nemulţumiţi de măsurile luate de noua ingineră şi murmurau între ei, însă la atenţionarea că: „cine nu se conformează noilor reguli, pot să-şi caute un alt loc de muncă”, au lăsat-o mai moale cu murmuratul.  

De asemenea, Săndica a întocmit un alt reţetar de hrănire a junincilor şi un program de curăţenie în padocuri până va fi „lună”. Cum de unele elemente din noul reţetar era nevoie să se facă aprovizionarea, întocmi o listă cu ce avea nevoie imediat şi ce era de rezolvat în timp şi o înaintă inginerului-şef.  

Acesta se miră cât de multe probleme a ridicat tânăra ingineră şi, cum auzise şi despre muştruluiala salariaţilor din ferma de juninci, se declară mulţumit de debutul fetei, promiţându-i că le va da curs spre rezolvare imediat.  

Pe plan profesional, Săndica era foarte mulţumită. Avea autonomia de a-şi pune în practică toate cunoştinţele dobândite atât în facultate, cât şi la C.A.P. din Dobrogea. Pe plan personal era foarte speriată. Trecuse termenul la care trebuia să aibă ciclu şi acesta nu mai veni la timp. S-a mai întâmplat câteodată să întârzie, dar niciodată zece zile şi de aceea hotărî să dea o fugă până la Călăraşi la un ginecolog, să facă un control medical. Nu ştia ce să facă, să-I spună acestuia că a fost violată sau nu? Crede că îi va spune şi aşa nu o cunoştea ca persoană. Poate va primi şi un sfat ce să facă cu sarcina dacă este gravidă.  

Seara, când se retrase în camera sa, Săndica concepu o scrisoare foarte detaliata către doctorul Ţigănuş.  

Îi povesti cum s-au desfăşurat relaţiile dintre ea şi Viorel, cum s-au întâlnit o singură dată la Constanţa într-un restaurant şi i-a mărturisit că îi place ca bărbat şi cum el apoi a abordat-o în biroul ei de la C.A.P. şi s-a manifestat destul de violent, fără să mai aibă o altă întâlnire de la discuţia din restaurant sau o altă convorbire. I-a mărturisit că este atrasă de Mircea, profesorul de franceză, şi că au petrecut o săptămână împreună la Sinaia şi crede că amândoi sunt atraşi sentimental unul de celălalt. Săndica simţea nevoia de a-şi găsi un confident în vârstnicul doctor Ţigănuş. Îi povestea lucruri pe care nu putea să i le povestească propriei sale mame, fără să o îndurereze.  

I-a povestit filmul zilei în care a avut accidentul său şi îi cerea părerea despre cum să procedeze în continuare. Mai ales acum când i-a revenit memoria. Să-l reclame miliţiei şi procuraturii? Ce dovadă putea să aducă acum după atâta timp împotriva lui? Trebuia să meargă din nou în Dobrogea, să stea de vorbă cu magazionerul, care trebuia în primul rând să confirme că s-au întâlnit înainte de accident şi că i-a spus că Viorel se afla în magazie, la momentul intrării sale, să verifice dacă există sau nu suficientă făină de oase în depozit.  

În subconştientul său exista decizia de a-l aduce pe Viorel în faţa justiţiei, însă din punct de vedere sentimental, înclină să-l ierte pentru gestul său. Era conştientă că şi ea purta un dram de vină: îl provocase într-un anumit fel. Îi recunoscuse că-l plăcea şi că între ei s-ar putea crea un sentiment de dragoste. Poate şi de aici înverşunarea lui Viorel de a o avea chiar şi cu forţa, văzând că o pierde în favoarea lui Mircea.  

Dimineaţa, când plecă la serviciu, se grăbi să depună scrisoarea către doctorul Tigănuş la cutia poştală. Trebuia să găsească o modalitate de a ajunge la Călăraşi pentru a face o vizită la ginecolog în primul rând. Funcţie de rezultatul consultului putea contacta un psiholog sau un avocat.  

După inspectarea normală a sectorului de care răspundea şi corectarea deficienţelor, l-a căutat pe inginerul-şef, deoarece nu i-a sosit încă suplimentul de nutreţuri propuse pentru îmbunătăţirea meniului junincilor.  

Săndica i-a solicitat şefului său direct o deplasare la Călăraşi pentru întocmirea fişei medicale necesară la oricare angajare. Acesta a fost de acord, sugerându-i să meargă personal pentru a ridica de la depozite materialele solicitate pentru adaosul de hrană al junincilor, considerându-se în timpul serviciului în ziua respectivă, în plus i-a pus la dispoziţie şi mijlocul de transport necesar. Aceasta pentru că îi plăcuse cum a debutat tânăra ingineră în activitatea zootehnică de la I.A.S. Dorobanţu.  

Ziua următoare a fost plină de emoţii pentru Săndica. Trebuia să parcurgă în policlinică toate etapele unor analize medicale necesare angajărilor. Solicitase şi un control ginecologic.  

Ajunsă în faţa cabinetului de specialitate, emoţiile fetei creşteau cu fiecare pacient intrat la consult înaintea sa. Când i-a venit rândul să intre, parcă i s-au tăiat picioarele – o lua cu leşin. Parcă ar fi dorit să plece acasă, fără să mai intre. Doar vocea asistentei a trezit-o la realitate când şi-a auzit numele strigat:  

– Tovarăşa Niculescu Săndica!  

– Da, eu sunt.  

– Poftiţi, vă rog!  

– Mulţumesc!  

Intră în cabinet ca mielul la tăiere.  

– Ia să vedem, ce s-a întâmplat domnişoară? i se adresă doctorul, un bărbat înalt, robust, cu barbişon şi ochelari cu ramă aurită, privind-o pe deasupra ochelarilor.  

– Domnule doctor, nu ştiu ce poate fi, dar nu mai am ciclu menstrual de circa două săptămâni.  

– Sunteţi căsătorită?  

– Nu.  

– Aţi avut relaţii sexuale în această perioadă? Aţi fost răcită, aţi lucrat în curent? Trebuie să ştim care poate fi cauza.  

– Nu am fost răcită şi nici nu am lucrat în curent.  

– Atunci? Nu mi-aţi răspuns la restul întrebărilor.  

– Nu am avut relaţii sexuale, ci am fost violată acum aproape o lună de zile, în urma cărui viol am avut un accident. În timpul apărării împotriva violatorului, m-am împiedicat, am căzut şi m-am lovit cu capul de cimentul unei pardoseli. Contactul cu cimentul s-a soldat cu o comoţie cerebrală, însoţită de amnezie totală, o internare în spital de peste zece zile, amnezie din care abia de două zile mi-am revenit.  

– Tragic dacă se mai întâmplă asemenea fenomene în zilele noastre. Cine era violatorul? Văd că sunteţi ingineră.  

– Nu are importanţă acum cine, ci urmările acestui viol. De aceea sunt la dumneavoastră. Sunt sau nu sunt însărcinată? Asta este problema care mă frământă de nu pot dormi.  

– Acest lucru îl putem afla după consult, aşa că vă rog să vă pregătiţi şi să urcaţi pe masa de consult.  

După consultarea pacientei, în timp ce doctorul îşi scotea mănuşile şi se spăla la chiuvetă, cu un zâmbet larg pe faţă, o inform pe Săndica:  

– Domnişoară, bucuraţi-vă că nu aveţi decât o infecţie, o metroanexită, şi că nu sunteţi însărcinată, dacă se poate omul bucura când contactează o asemenea infecţie. Am să vă prescriu o reţetă pentru a vă vindeca de această afecţiune, altfel s-ar putea să nu mai rămâneţi gravidă niciodată.  

– Domnule doctor, mi-aţi luat o mare greutate de pe suflet.  

Desigur că voi urma tratamentul cu sfinţenie. Îmi doresc copii, dar numai în condiţiile unei căsnicii reuşite.  

– Şi ce veţi face cu violatorul? Îl veţi reclama?  

– Nu ştiu ce voi face, domnule doctor în viitor. Voi analiza care sunt avantajele şi dezavantajele unei asemenea acţiuni. Este vorba şi de reputaţia mea viitoare, de viaţa mea şi de ce se va întâmpla cu mine pe viitor. Credeţi că voi fi avantajată să mă aflu într-un proces de viol care poate fi contestat şi nu poate fi dovedit după atâta timp, neexistând niciun martor?  

– Sincer? Nu cred că ieşiţi decât cu avantajul moral că va fi pedepsit. Aceasta în cazul că va fi pedepsit. Imaginea dumitale, oricum, va fi tare şifonată pentru viitor.  

– Tocmai la aceasta mă gândeam şi eu domnule doctor. Mă bucur că am doar o infecţie, nu şi o povară pe care să o port nu numai eu toată viaţa, ci să o poarte şi un suflet nevinovat, ce s-ar naşte dintr-o violenţă.  

– Aveţi dreptate, domnişoară. Iată reţeta şi vă doresc numai bine. Vă recomand totuşi să consultaţi şi un specialist în psihiatrie, dacă veţi vedea că nu puteţi scăpa de coşmarul acestei nelegiuiri.  

– Vă mulţumesc. La revedere.  

– La revedere şi ai grijă de dumneata şi sănătatea dumitale, că eşti tânără şi frumoasă şi ar fi păcat să nu poţi da naştere unor copii la fel de frumoşi.  

– Vă mulţumesc. Am să ţin cont de sfat.  

Săndica părăsi optimistă cabinetul de ginecologie, îndreptându-se direct către prima farmacie din apropiere, pentru a face rost de tratamentul necesar. Desigur că în această situaţie se schimbă problemele situaţiei sale. Hotărî să-l sune pe Mircea pentru a-i povesti despre munca sa şi bucuria de a fi singura răspunzătoare de activitatea sa profesională, pe care dorea să o facă cât mai bine.  

Îl găsi acasă şi era bucuros că l-a sunat. Nu mai ştia nimic de ea de la despărţirea din gara Feteşti. Era fericit că primeşte veşti bune despre ea şi a invitat-o la Galaţi la sfârşit de săptămână, măcar să-I cunoască familia. Săndica i-a promis că se va gândi la această ofertă şi, cum se va ivi ocazia, se va urca în primul tren spre Galaţi.  

Încheind discuţia într-un ton optimist, declarând fiecare cât de dor îi era de celălalt, îşi luă la revedere, mult mai veseli decât erau înaintea acelui telefon.  

Se urcă în cabina camionului mult mai fericită acum decât a coborât şi i-a spus şoferului să meargă la depozitele de unde trebuia să ridice materialele solicitate. Nu mai conta acum ce sfat îi va da aliatul său nebănuit, doctorul Ţigănuş. Anticipa cam ce vor conţine acele sfaturi. Totuşi era mulţumită că mai ştie cineva de drama sa şi poate că într-o clipă de sinceritate, la o întâlnire ocazională, îi va reaminti lui Viorel fapta sa, de care credea că nimeni nu are habar.  

Erau trei care ştiau: Săndica, Tigănuş şi Ion, magazionerul.  

 

 

 

 

 

Sfârşit  

Referinţă Bibliografică:
CAT DE MULT TE IUBESC... ROMAN / CAP. XVII - COSMARUL ADEVARULUI / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1278, Anul IV, 01 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!