CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Punti peste timp. - Povestiri
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Norica  

 

În urmă cu trei ani, (2006) Suzica, o pisicuţă maidaneză pe care am crescut-o în casă de mică, îmi făcea după vârsta de doi ani câte două generaţii de pui pe an, unii născuţi prin martie – aprilie, ceilalţi prin iulie-august. În anul acela s-a hotărât să-mi facă o surpriză de 1 martie, ziua binecunoscută a mărţişorului.  

Singur acasă, deoarece fiind frig, încă nu începusem campania de pescuit pe mare, m-am apucat să torn nişte plumb pentru sculele mele folosite la pescuitul pe mare. Ocupat cu topirea materialului şi turnarea lui în matriţă, nu eram atent la ce face pisica care se tot învârtea pe lângă mine,frecându-se de picioarele mele, parcă nu-şi găsea locul. La un moment dat o aud cum se vaită şi intrigat mă uit la ce făcea ea în living, eu fiind cum spuneam în bucătărie.  

Destul de neplăcută mi-a fost surpriza când am văzut că ea se chinuia pe fotoliu,să dea viaţă unei noi generaţii de “mici terorişti”. De ce le spun aşa am să vă povestesc pe parcursul istorioarei. Poate nu prindeam momentul când cele patru noi creaţii ale naturii ieşeau la lumina zile din burtica mamei lor, unde s-au dezvoltat timp de două luni, dacă nu o auzeam din bucătărie cum se văita.  

Văzând despre ce este vorba, am alergat repede la dulapul cu haine de lucru şi am scos un halat mai vechi al bătrânei mele mame, ce nu-i mai era de folos fiind plecată din lumea viilor, aşezându-l sub pisică. Norocul meu că nu era soţia acasă, care tot timpul m-a atenţionat:  

- “Vezi că ai să te trezeşti cu ea că fată în casă şi vă duceţiamândoi de nu vă vedeţi”.  

- “Este cald afară acum şi îşi găseşte ea pe undeva culcuş să nască, îi replicam eu”.  

- “Da, da, să crezi tu că-i fraieră să plece ea din casă când aici este cald şi bine pentru pui.”  

- “Vom mai vedea atunci ce va fi.”  

Cum se năşteau pe bandă rulantă, am alergat repede la magazinul de la colţul blocului şi am împrumutat o cutie din carton pentru a-i confecţiona un culcuş unde să stea Suzi cu puii săi. Era 1 martie, zi în care toţi bărbaţii cumpărau şi făceau cadou mărţişoare persoanelor dragi, sau colegelor de serviciu. Suzi mi-a adus patru mărţişoare, unul mai frumos ca celălalt, două fetiţe şi doi băieţi.  

Primul pui născut era fetiţă şi semăna leit cu mamă-sa, o mamă foarte iubitoare şi atentă faţă de puii ei. Dacă ar fi şi toate mamele din specimenul oamenilor, la fel de iubitoare ca aceste animăluţe, tare bine ar fi, nu s-ar mai găsi copii abandonaţi sau unii chiar ucişi şi aruncaţi pe la tomberoanele de gunoaie, pentru a se scăpa de povara creşterii lor, când viaţa fără obligaţii este mai uşoară pentru aceste specimene inumane, care se autodefinesc eronat ca fiinţe umane.  

Fiind primul pui născut şi mai ales că era şi fetiţă, având în vedere că s-au născut în perioada unor acute şi aprige frământări politice dintre PNL şi PDL aflaţi atunci la guvernare, am început să le dau nume puilor,inspirându-mă din scena politică, Băse şi Teri la băieţi după numele celor doi protagonişti ai tuturor scandalurilor politice la cel mai înalt nivel, iar la fete Nori şi Mony. Pe fetiţa născută prima, am botezat-o Norica după numele unei bine cunoscutepeneliste ce se tot zbătea să ajungă ministrul justiţiei, iar celei de a doua i-am zis Mony după numele celei care o tot contra.  

Când după amiază soţia a sosit acasă de la serviciu, intenţionând să-i fac o “surpriză” sub formă de glumă, i-am pregătit mărţişorul, un pisic legat cu binecunoscutul şnur bicolor, aşezat într-o cutiuţă de bijuterii. Intră ea foarte veselă pe uşă cu buchetele de flori primite de la patron şi colegi în mână, când şi eu la fel de vesel o întâmpin spunându-i:  

- Dragă, anul acesta ai două mărţişoare. Primul este surpriza din cutiuţa de pluş de la o simpatizantă şi celălalt de la mine, inclusiv freziile.  

- Ce surpriză? Cine mi-a mai trimis mărţişor?  

- Vezi tu. Deschide cutia şi ai să vezi.  

Când a primit în mână cutiuţa de catifea albastră, nerăbdătoare crezând că iar i-am luat ceva din aur ca de obicei, dă să deschidă cutia şi văzând pisicul în cutie s-a speriat aşa de tare, încât a aruncat cutia cu pisic cu tot, crezând că-i şobolan şi îi fac o glumă piperată. Noroc că mă aşteptam la această reacţie şi am întins mâna,prinzând pisicul.  

- Doamnă nu te supăra, dar nu este cadoul de la mine, ci de la Suzica. A ţinut să-ţi aducă un mărţişor şi cum nu ştia să-l ambaleze şi nici nu putea să ţi-l înmâneze, m-a rugat pe mine să o fac.  

După prima spaimă, aflând despre ce este vorba, a luat din nou cutia şi a privit pisicuţul care doar de câteva ore ieşise la lumina zilei. Era maroniu cu alb şi la fel ca mama lui, cu pete albe pe botic. Abia se mişca în cutiuţă, iar mamă-sa ne dădea târcoale, mieunând după el. L-am dus în noul lor cămin, amenajat lângă fereastra din bucătărie pentru a nu ne încurca în treburile gospodăreşti.  

Acum Norica sau Nori cum o mai alint eu, se pregăteşte să dea viaţă celei de a cincia generaţiide pui. Când era de câteva luni, se obişnuise să doarmă pe roata din faţă a Matizului meu.  

Cum vara plec din parcare dimineaţa foarte devreme spre mare la pescuit, pe la ora trei şi jumătate, nu ştiam că pisicul doarme la răcoare pe roata din faţă. La întoarcere am găsit pisica cu blana jupuită pe spate şi un picior din faţă fracturat. Fug cu ea imediat la medicul veterinar care după un consult general, mi-a spus că de fapt nu este piciorul rupt (a zis el,dar eu nu am fost convins, a şchiopătat multe luni şi o doare şi acum după ani de zile), apoi fă-i injecţii, tratament cu pastile şi pomezi reuşind ca în maximum două luni nici să nu se mai cunoască că a avut blana smulsă de pe spate. S-a regenerat foarte repede. S-a adeverit că după cum se spune, pisica are nouă vieţi.  

Norica este crescută în casă şi-mieste maseurul personal. Se aşează pe pieptul meu şi începe să mă maseze cu lăbuţele din faţă. Nu-mi cere bani, se mulţumeşte doar cu hrana, mai ales că înghite cam 8-10 guvizi mai mici la o masă, hrana sa preferată din aprilie până în noiembrie cât merg pe mare. După ce se satură, dacă mă vede că m-am aşezat să mă odihnesc, se aşează pe pieptul meu unde este locul ei preferat de dormit,sprijinindu-şi capul pe umărul meu şi aşa dormim amândoi, până ce ea se încarcă cu energie negativă de la mine şi pleacă de urgenţă în altă parte să-şi continue siesta.  

În acel an, la generaţia din vară, Suzi a hotărât să nască în altă parte, unde să găsească hrană suficientă şi pentru următorii pui. Nu a mai apărut în zonă. Sau cine ştie ce s-amai pututîntâmpla cu ea cu atâtea maşini şi câini în oraş.  

Acum Norica este din nou cu burtica plină cu pui şi tot în camera mea doarme. Se aşează la capătul patului,la picioarele mele şi acolo doarme, iar puiul său de vreo şapte luni în partea cealaltă a patului. Când are nevoie să iasă afară vine şi începe să-şi frece boticul de obrazul meu, până mă trezeşte să-i dau drumul afară. Cred ca până la 1 martie va da naştere unei alte generaţii de “terorişti” aşa cum i-am numit şi mai sus. De ce? Pentru că imediat ce încep să iasă din cuşca lor, îmi invadează grădiniţa cu flori şi în joaca lor colectivă până nu distruge fiecare fir de floare, nu se lasă. Se urcă pe ele sau se culcă deasupra lor la răcoare, când soarele arde ţărâna de poţi fierbe şi un ou în ea.  

Nu ştiu ce voi face cu ei, deoarece munca şi investiţiile mele în bulbi şi seminţe de flori este o risipă inutilă. În zonă mai sunt şi alte 8-10 pisici de la blocul de vis-à-vis, funcţie de perioada lor de naştere. Din cauza aceasta am preferat să opresc doar un băiat, restul au fost luaţi sau i-am dat la alţi doritori. Orice fiinţă este un dar al naturii şi trebuie iubită şi ocrotită.  

Mangalia – martie 2009  

Referinţă Bibliografică:
Punti peste timp. - Povestiri / Stan Virgil : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1244, Anul IV, 28 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Stan Virgil : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stan Virgil
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!