CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 676 din 06 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

SPECTACOLUL FLORILOR -
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

SPECTACOLUL FLORILOR  

 

O zi fastă menită să oficiem Poezia. Fiecare în felul său. Şi toţi împreună. Laolaltă cu îngerii, cu Duhul Frumosului şi al Miraculosului. Suntem aici, prieteni cunoscuţi şi necunoscuţi, strânşi în sine, deschişi spre alţii, într-o ocazie fastă de a înfăptui un schimb inefabil, de cuvinte, de afecte, de experienţe, în onoarea Poeziei.  

Mă recunosc printre ceilalţi concelebranţi ai Poeziei, aducând omagii Cuvântului aproape religios, aproape profan, conţinut în cartea cu numele „Strune de dor” – titlu vibrant, încărcat de mister şi de parfum inefabil.q  

Deşi nu se află la vârsta avânturilor juvenile, poeta revarsă spre oameni, candori nedisimulate, care-i oglindesc fiinţa. Ea a rămas la acea juventute, cu prospeţimea şi roua ei, care-i conferă dreptul de a fi înnobilată cu aştrii tuturor constelaţiilor.  

Bijuterii sufleteşti, şlefuite cu migala artizanului stau mărturie între coperte, despre sufletul luminos şi candid al poetei.  

O persoană care nu a aflat încă tribulaţiunile care se iscă între făuritorii de vers (şi nici nu-i dorim!) şi a preferat să-şi păstreze, într-o alchimie intimă, de o suavitate care te cucereşte, curăţia proprie.  

Gingăşie, culoare, parfum, muzicalitate, sonuri măiestre, adunate-n petale de lumină – aşa cum reiese din cuprinsul cărţii, sunt principalele coordonate sufleteşti cu care este înnobilată poeta. Aşadar, cum să-şi mistifice sentimentele? Chiar de la primele pagini, surâsul florilor ne dă bineţe. Şi poeta e îndrăgostită de tot ce înseamnă parfum şi culoare. Ea are braţele pline de crini, flori de iris, orhidee, trandafiri, maci, frezii, dar şi crenguţe de salcie, frunze de trifoi aducătoare de noroc, flori de ceară şi, floarea florilor, adică a dragostei.  

Cu asemenea ofrandă, adusă în chip deosebit mamei sale, căreia i-a închinat acest volum, cu pioasă aducere aminte, poeta ne invită să luăm parte la banchetul florilor aduse în chip de rondeluri şi dăruite nouă ca prieteni ai săi.  

Însă, nu numai florile alcătuiesc universul liric al Verei Crăciun. Poeta meditează asupra unor categorii fundamentale, ori asupra unor virtuţi creştine, cum sunt speranţa, iertarea, sau dedică versurile unor elemente naturale: ploaia, marea, izvorul. Tăcerea, nemurirea, visul, surâsul toamnei, nostalgia, dimineaţa, resemnarea şi alte concepte, sunt alese pentru a ilustra liricitatea şi formularea în vers clasic şi în subspecia rondelului, a poeziei. Eufonia naşte vibraţii adânci sufleteşti şi trimite cititorul la o stare de katharsis, ca după abluţiune cu cenuşă lustrală din crenguţele de finic rămase de la Sărbătoarea Floriilor.  

Celebrarea ritualică a florilor în versuri, dă conţinut şi substanţă cărţii.  

Imaginarul poetic a alcătuit din sunete şi culori, câte un rondel, fiecărei flori şi, aidoma zânei celei bune, cu bagheta fermecată, le-a făcut să înflorească toate deodată, într-un superb buchet sufletesc care, a cărui mireasmă, mai tare decât aerul înălţimilor, face să pătrundă rărunchii privitorilor.  

Fiecare floare are proprietăţi noi în context. De pildă, floarea de ceară picură mir, alină durerea, floarea de dragoste este simfonia fericirii, crinul este un „colţ de stea catifelată”; irisul este „dor în plângere suavă”; laleaua îşi vibrează cupa în dor şi uitare, trandafirul (cum altfel?) este „rege-al florilor de dor”; frezia răspândeşte „sclipirea în mărgăritare”; zambila este „a soarelui copilă”; parfumul florii de cais vesteşte primăvara, crizantema este „surâsul toamnei în lumină”; lăcrămioara este un clopoţel născut din lacrimă. Până şi frunza are dreptul la un rondel când „ascunde-a ploii legănare”. Ca să nu mai vorbim de frunzuliţa de trifoi care e „darul cel cules de Eva-n sărbători”.  

De fapt, toate lucrurile din natură merită câte un rondel. Cum spunea ilustrul Geo Dumitrescu: „Din orice lucru se poate face o poezie”. Şi nu degeaba, poeţii s-au aplecat asupra acestei forme de cântare, acordându-şi strunele viorilor pentru a reda cât mai fidel, frumuseţea şi demnitatea naturii create de Dumnezeu.  

Iubirea ca element de reper, răzbate în fiecare vers, împrăştiindu-şi parfumul în petale care strălucesc în lumină.  

Poeta nu precupeţeşte nici o figură de stil, nici un mijloc de expresie, pentru a-şi manifesta sensibilitatea, duioşia, candoarea faţă de oameni şi faţă de tot ce ne înconjoară, fie că sunt vietăţi, fie elemente naturale, virtuţi morale creştine.  

Virtuţile exultă şi ele în versuri sublime.  

În a doua parte a cărţii, Vera Crăciun se apleacă asupra sinelui şi încearcă să-şi definească personalitatea. E adevărat, poetul poate fi orice, transfigurat în cuvinte: poate fi mamă, toamnă, nor, frunză, muză, for, cer, floare, zare, ler.  

E de ajuns să închizi ochii şi să deschizi urechile.  

Într-o „Rugă fără sfârşit” poeta şi-a propus, de această dată să-şi exulte puterile creatoare, cu îndrăzneală şi perseverenţă. Ea a devenit astfel, o părticică din marele rotund care se numeşte Univers. În această ipostază, lasă libere închipuirea, generozitatea, sensibilitatea să hălăduiască prin spaţiile nesfârşite ale Poeziei, aspirând tot mai mult spre Înalt, spre vibraţia universală, spre dragostea fără de limite a lui Dumnezeu pentru oameni.  

De la macedonskianul „Rondelul florilor ce mor” – Vera Crăciun a ajuns la Spectacolul florilor, la care asistăm astăzi împreună.  

Îi dorim poetei Vera Crăciun să-şi potrivească elitrele şi să-şi ia avânt către zborul pe care, doar pasărea măiastră îl străbate, pe acele culmi unde aerul e cât se poate de curat şi promiţător.  

 

CEZARINA ADAMESCU  

3 noiembrie 2012  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
SPECTACOLUL FLORILOR - STRUNE DE DOR - DE VERA CRĂCIUN - PREZENTARE DE CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 676, Anul II, 06 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!