CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Titiana Dumitrana         Ediţia nr. 750 din 19 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

SPATII ALE IUBIRII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Spaţii ale iubirii 
  
Cuvintele I se iveau pe buze cu străluciri de platină, urmate de durate ale tăcerii ce coincideau cu regăsiri sufleteşti preapline. Acolo, în adanc, se pregătea să se desfacă în cuvânt şi să iradieze în spaţii ale iubirii Cuvântul Însuşi, ce se cerea împărtăşit cu mulţimea, mereu aflată în nevoie ...  
  
Unde apărea El, aerul se colora căpătând consistenţa unui dar – respirând, în preajma lui Isus, Iubirea Însăşi – inima, înviorată, evada dincolo de porţile ferecate ale mărginirii, iar veşnicia îşi picura mireasma pe creştetele muritorilor ...  
  
Iubirea Însăşi, obiectivată în spaţiu al atingerii şi al cuvântului care încurajează, transformă temerea în îndrăzneală, cenuşa în flacără; femeia bolnavă de doisprezece ani şi-a propus să intre în acest spaţiu al iubirii vindecătoare şi să participe “înfricoşată şi tremurând” la marea taina a împărtăşirii cu puterea ei: “Dacă aş putea doar să mă ating de haina Lui, mă voi tămădui”(Marcu 5:28).  
  
Isus o felicită pentru credinţa ei, de altfel posibilă doar datorită prezenţei Lui: “Îndrăzneşte, fiică, credinţa ta te-a mântuit ... ”(Luca 8:48). Urmează ca femeia să răspunda iubirii primite cu viaţa ei recâştigată, cu trupul ei sănătos : ”( ... ) du-te în pace şi fii tămăduită de boala ta”( Marcu 5:34b).  
  
Pe cei ce trăisera la întâmplare, iubind bogăţia şi nelegiuirea, nedreptatea şi asuprirea nu-i dispreţuieşte, nici nu-i exclude din cercul Său, ba dimpotrivă intră în casa lor, provocându-i să cunoască Iubirea: “Zachee ( ... ) astăzi trebuie să rămân în casa ta” (Luca 19:5). 
  
Iubirea imperativă, urgentă transformă inima vameşului situând-o în acelaşi regim al urgenţei: “Iată, Doamne, jumătate din avuţia mea o dau săracilor; şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, îi dau înapoi împătrit” (Luca 19:8).  
  
Fără ca Isus să facă cea mai mică aluzie la modul de viaţă păcătos al vameşului, Zacheu primeşte Iubirea Sa ca miză a unei transfigurări personale, ca participare neaşteptată la autoîntruparea ei. 
  
În aerul rece al Legii care se ştie infailibilă, femeia prinsă în preacurvie înţelege că uciderea cu pietre este ceea ce i se cuvine. Pârâşii săi au fost siguri că Isus îşi va periclita faima dacă va încălca Legea. Însă, aducând femeia în prezenţa Sa, ei însişi intrând în spaţiul iubirii “s-au simţit mustraţi de cugetul lor” ( Luca 8:9); iubirea le atinsese coarda îngheţată a inimii, nu-şi mai puteau susţine argumentele, cuvântul tăios şi gestul crud al aruncării cu piatra s-au transformat într-o imagine patetică a întoarcerii în tăcere, unul câte unul – către ei înşişi, către adânca înţelegere a tainei celei mari ...  
  
Femeia nu pleacă şi ea, profitând de lipsa de atenţie a lui Isus, preocupat să scrie poemul iubirii pe pământ; iubirea o ţine în loc, Isus îngăduindu-i să se replieze în spaţiul iubirii şi al comunicării (“Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nimeni nu te-a osândit?”), dar şi al reabilitării şi responsabilizării (“ Nici Eu nu te osândesc. Du-te şi să nu mai păcătuieşti.”) (Luca 8:10,11). Trăirea virtuoasă la care este provocată este răspunsul ei la darul primit. 
  
Şi când ai impresia că a întors spatele femeii cananeence, mimând indiferenţa, insensibilitatea de neînţeles în faţa unei dureri imense, de fapt Isus pleacă uitându-Şi inima în palma ei, lăsându-i răgazul de a se ridica după un refuz atât de categoric, dar inautentic : “Nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci la căţei!” (Matei 15:26), pentru ca puţin după insistenţa femeii (posibilă doar în spaţiul iubirii!): “Da, Doamne, dar ... ”, să o felicite pentru ceea ce, de fapt, prezenţa Sa făcuse: “O, femeie, mare este credinţa ta! Facă-ţi-se cum voieşti!”(Matei 15:28). 
  
Toţi cei ce sunt atinşi de Cuvântul lui Isus sunt atinşi de Iubire, pentru că Isus este iubire. Toţi cei ce au cunoscut iubirea nu mai pot trăi la fel. De aceea îndemnul Sfântului apostol Pavel pentru noi este: 
  
“Cuvântul lui Hristos să locuiască din belşug în voi în toată înţelepciunea. Învăţaţi-vă şi sfătuiţi-vă unii pe alţii cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, cântând lui Dumnezeu cu mulţumire în inima voastră”(Coloseni 3:16). 
  
Când Cuvântul locuieşte din belşug în tine, nu vei avea ce spune altora decât din ale Lui ...  
  
Nu vei vorbi negativ, nici cu răutate, judecată sau invidie pentru că nimic din ce-ai adunat înlăuntrul tău nu conţine cuvinte care să exprime astfel de sentimente/atitudini. 
  
Vei vedea că nu eşti omul care iubeşte, ci iubirea care păşeşte printre oameni, risipindu-se până la jertfă şi creând spaţii ale vindecării, ale iertării, ale eliberării, ale reabilitării ... , făcând din semenii tăi reflecţii ale iubirii care eşti. 
  
Căci iubirea nu este un sentiment, nici o decizie, ci o prezenţă, Isus în tine – întemeiere şi rost, vocaţie şi destin! 
  
Titiana Dumitrana 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SPATII ALE IUBIRII / Titiana Dumitrana : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 750, Anul III, 19 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Titiana Dumitrana : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Titiana Dumitrana
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!