CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Sorin Petrache         Ediţia nr. 1257 din 10 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

SUNET DE RUSALII ÎN INIMA SALONTEI MARI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Lăudaţi pe Domnul! Lăudaţi pe Dumnezeu în Locaşul Lui cel Sfânt, lăudaţi-L în întinderea cerului, unde se arată puterea Lui! Lăudaţi-L pentru isprăvile Lui cele mari, lăudaţi-L, după mărimea Lui nemărginită! Lăudaţi-L cu sunet de trâmbiţă, lăudaţi-L cu lăuta şi harpa! Lăudaţi-L cu timpane şi cu jocuri, lăudaţi-L cântând cu instrumente cu corzi şi cu cavalul. Lăudaţi-L cu chimvale sunătoare, lăudaţi-L cu chimvale zăngănitoare! Tot ce are suflare să laude pe Domnul! Lăudaţi pe Domnul!” (Psalmul 150)
800 de ani de istorie au marcat, anul acesta, sărbătoarea „Zilele salontane”. Atestat documentar pentru prima dată în anul 1214, micul târg de frontieră străluceşte astăzi sub emblema „Municipiul Salonta” premiată recent la Gala Top Branduri din Bihor, prin titlul de excelenţă acordat primarului Török László pentru cele mai multe locuri de muncă generate prin eficienţa investiţiilor atrase.
După ce sâmbătă, 7 iunie 2014, autorităţile au descoperit o placă comemorativă la Obeliscul izraelit ridicat în semn de omagiu pentru cinstirea memoriei victimelor Holocaustului, marcând astfel 70 de ani de la tragicul moment al deportării evreilor din Salonta şi din Transilvania de Nord, în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, Duminică, 8 iunie, de la ora 16:00, la Casa de cultură „Zilahy Lajos” din Salonta a avut loc Concertul de muzică creştină „Sunet de Rusalii în inima Salontei Mari” organizat spre slava Numelui de Dumnezeu – Tată Ceresc, Fiu Isus Hristos şi Duh Sfânt.
Peste 200 de suflete au răspuns invitaţiei gazdelor acestui eveniment deosebit organizat, în dragoste şi unitate, de toţi creştinii baptişti, români şi maghiari, păstoriţi de Florin Cociubei (Bisericile din Salonta şi Mădăras), Mihai Cociubei (Bisericile din Avram Iancu, Ianoşda, Homorog, Ghiorac, Mărţihaz, Hidişelu de Sus) şi Kovács Gyula (Biserica baptistă maghiară din Salonta). Concertul de muzică creştină, instrumentală şi corală a făcut parte din programul manifestărilor culturale „Zilele Municipiului Salonta, Ediţia 2014” şi a cuprins, în premieră, piese muzicale interpretate la pian de elevii pregătiţi de familia Anghelina şi prof. Nick Negruţiu: Antonia Cociubei, Debora Moisi, Daria Petruşan, Vanesa Moisi, Timotei Petruşan, Dorotea Petruşan, Paula şi Diana Sîrb, Andrei Tirla, Mihăiţă Cociubei, Andrei Petrache, Tabita Cicortaş, Ghiţă Buna, Aşera Cociubei, Remus Petrache.
Orchestra de mandoline a bisericilor din Salonta şi Tinca (premiată de Executivul local cu cea mai înaltă distincţie a oraşului - „Medalia de Onoare a Municipiului Salonta”) a fost dirijată de Teofil Marişcaş şi a interpretat, alături de corurile bisericilor română şi maghiară, imnuri creştine emoţionante care au oferit spectatorilor, prin vibraţia divină a sunetelor şi a versurilor, bucuria şi pacea Pogorârii Duhului Sfânt. Cântările comune au fost coordonate de fr. Ionel Miheş, fr. Vasile Moisi, fr. Andrei Creţu, fr. Daniel Olcean (pian), fr. Daniel Marişcaş (trompetă), împreună cu fraţii maghiari.
Chemarea la darul mântuirii oferit tuturor oamenilor de Dumnezeu Tatăl prin jertfa biruitoare a Fiului Său, Domnul Isus Hristos, a fost proclamată prin puterea Cuvântului Sfintei Scripturi de către pastorul Alin Faur (Biserica din Sânmartin), Secretar al Comunităţii Bisericilor Creştine Baptiste din Oradea şi Satu Mare.
Primarul Salontei, ing.Török László a răspuns cu bucurie invitaţiei creştinilor baptişti din zona de sud a judeţului Bihor, în mijlocul cărora, ne-a declarat edilul, „mă simt întotdeauna înconjurat de dragoste şi susţinere în rugăciune, aşa cum stă bine unei familii de români şi maghiari unită în călăuzirea Sfântului Duh şi reprezentativă pentru Salonta prin faptele constructive, prin credinţă, dedicate lui Dumnezeu”.
Sorin Petrache  
Referinţă Bibliografică:
SUNET DE RUSALII ÎN INIMA SALONTEI MARI / Sorin Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1257, Anul IV, 10 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sorin Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sorin Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!