CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Cuvinte >  

Solidaritate în toleranţă

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Primind invitaţia de a scrie câteva cuvinte despre Solidaritate şi Toleranţă, mi-a venit în minte ideea înfiinţării unui minister fără portofoliu- şi anume- cel al Solidarităţii şi Toleranţei ( culturale, religioase...). 

Acum, la începutul mileniului al III-lea, mai mult ca oricând, se simte nevoia tot mai acută în existenţa noastră verticală aici pe pământ a celor două adevăruri! 

Alb sau negru, urât sau frumos, bogat ori sărac.-, împreună solidari în... toleranţă! Câtă vreme ai conştiinţa împăcată că nu ai venit pe lume în locul nimănui, că respiraţia ta este şi inspiraţia lui, se bucură Aerul dintre tine şi Dumnezeu! 

Îngăduiţi-vă unii pe alţii! 

Când te închini Cerului, îngăduie-l pe cel care scuipă spre el, îngăduie-l, dar nu fi solidar cu nelegiurea sa! 

Mi-aduc aminte de cuvintele papei Ioan Paul al II-lea: solidaritate înseamnă unul alături de celălalt, niciodată unul împotriva altuia... 

Priveşte la fulgii de nea care cad peste noi, la spicele de grâu din lanul copt, la mirosul florilor de tei, la zborul cocorilor ce pleacă ori vin, la stelele de deasupra noastră... Ce minunată e toleranţa şi solidaritatea lor! 

Solidaritatea albinelor, solidaritatea cuvintelor şi a notelor muzicale! 

Solidari cu cei bătrâni şi neputincioşi, cu cei căzuţi, în afară de unul singur-Scaraoschi! 

Solidaritatea celor care scriu, a celor care citesc în-scrisurile lor! 

Solidari cu cei orbi, în ne-vederea lor din afară! 

Alături de Solidaritate ar trebui să stea mereu latinescul nostru tolerare 

În Evanghelia după Luca citim despre femeia prinsă în preacurvie care a fost adusă în Templu în faţa lui Iisus, spre judecată, uciderea ei cu pietre după Legea veche... Pilduitor a venit răspunsul Celui ce scria cu degetul pe pământ, şi mai scrie încă: „Cine dintre voi este fără păcat, să arunce cel dintâi cu piatra!”... „Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nimeni nu te-a osândit?” „Nimeni, Doamne!” i-a răspuns ea. „Nici Eu nu te osândesc. Du-te, şi să nu mai păcătuieşti! 

Despre atitudinea de toleranţă a poporului român s-a vorbit şi s-a scris mult. 

În decursul Istoriei sale fiind un popor prea bun şi cumsecade faţă de străini, aceste virtuţi i-au fost considerate uneori ca defecte şi slăbiciuni de către istorici şi nu numai! 

 

 

Fiecare crede în ce vrea, 

Fiecare crede în ce poate, 

Unul îşi face cruce, altul, ba, 

Unul se-adună, celălalt se-mparte... 

 

Dintotdeauna nu am fost la fel, 

Ce ar fi să ne-asemănăm toţi? 

Unul e brunet şi altul ...chel, 

Unu-i moldovean şi altu-i moţ 

 

Şi totuşi, când e vorba de Lumină, 

De Adevărul soarelui de sus, 

Suntem egali, avem aceeaşi vină, 

Acelaşi Dor şi răsărit de dus... 

 

Fiecare crede în ce vrea, 

Fiecare crede în ce poate, 

Unul se închină, altul, ba, 

Dar Cuvântul e stăpân în toate! 

 

Şi dacă-n suflet îi purtăm povara 

În trecerea fugară, dragii ei, 

Să ne iubim cum se cuvine Ţara, 

Cea de-aici şi de deasupra ei... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Referinţă Bibliografică:
Solidaritate în toleranţă / Nicolae Nicoară Horia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 188, Anul I, 07 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Nicolae Nicoară Horia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolae Nicoară Horia
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!