CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1096 din 31 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Sofia Rotaru. Buhuşi, meleagul străbun al cântăreţei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

Sofia Rotaru, „Regina Pop”, ucraineancă de origine română, pe care ruşii şi lumea o laurează ca şi pe Alla Pugaciova ori Muslim Magovayev, îşi are rădăcinile sale, dacă e adevărat ce spun familiile pământene ale meleagurilor băcăuane, în suburbia de sub pădurea Leţcanei, în apropiere de oraşul Buhuşi. „Rotăreştii” de la Leţcana buhuşeană spun că în sângele inimii Sofiei Rotaru curg sevele harului cîntecului ridicat la suflet din umbra bătrânilor stejari ai Runcului frământat de copitele calului voievodului Ştefan, cu veacuri în urmă.  

Dacă e aşa, mă leagă de Sofia Rotaru un apropiat grad de rudenie şi, tot dacă e aşa, aceasta mă face nemăsuramil de mândru! Am căutat-o, neaflând până acum decât de la Fuego veşti dinspre fraţii ei, locuitori şi azi în satul natal din Ucraina. Am încercat să dau de vreo urmă prin Anastasia Lazariuc, domnii Valentin Bătârnac şi Anatol Chiriac, darn u am aflat-o şi nu voi înceta niciodată să o caut.  

Cu mulţi ani în urmă, într-o zi, în casa nanului meu, Dumitru Rotaru veniseră, aşa cum îmi amintesc, nişte musafiri. Erau fratele lui cu soţia şi una dintre fiice. Stăteau la petrecere în odaie, iar eu stăteam pe afară cu ochii pe un păr. Era uriaş părul şi greu se urca la fructele mari şi galbene ca aurul, iar când mă prindea nanul în copac îmi zicea: „dacă pici, iei şi bătaie!”. După plecarea musafirilor, nanul mi-a zis dspre fata care era cu ei şi mi s-a părut mai frumoasă decât toate pe care le văzuserăm vreodată pe la noi: „e nepoata mea, Sofia Rotaru, cântăreaţă de la Chişinău, cântă la difuzor...”.  

Da, Sofia Rotaru, chiar dacă este de cetăţenie ucraineană şi are şi reşedinţe la Yalta, Moscova, Kiev, sau Baden-Baden, se pare că este buhuşeancă dinspre tată, din familia veche neaoşă, Rotaru. Dar există la Buhui un spirit metabolizat în insaţietatea buzunarului, nu al primatului valorii. Cântecul Sofiei Rotaru, care a răsunat şi răsună şi azi în toată lumea, nu-i ascultat chiar pe meleagurile strămoşilor ei. Aici, ori tace ce a mai rămas bun din oraş, ori e risipit în uitare sau moarte...! Aici nu mai au vlagă decât acei care calcă strâmb.  

Sofia Rotaru a fost laureată cu cele mai înalte distincţii de Stat în URSS, RSS Ucraina, RSS Moldovenească, apoi în Rusia, Ucraina, Republica Moldova, numai în România nu, şi a fost desemnată „Cântăreaţa secolului XX”. Dar cântecul ei nu se mai aude la Buhuşi, de când a tăcut „difuzorul” nanălui meu (chiar era un difuzor instalat într-o cutie închisă cu o pânză galben maronie, ţesută cu motive de împletitură, avea un buton pentru volum şi era conectat la o staţie de radioficare locală de la care se transmitea postul naţional de radio în întreaga reţea a Buhuşiului, programul I - îmi amintesc cum se transmitea: „Aici Bucureşti, România...”, iar nanu, cu ochii fixaţi pe difuzor zicea: „să chiorăşti tu că acolo-i Bucureştiul?!”).  

Nepoata acestui om neînchipuit de hazliu, Sofia Rotaru s-a născut la Marşeniţa, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, pe 7 aucust 1947. Pentru că aceste locuri au aparţinut rând pe rând de Principatul Moldovei, Austro Ungaria, Rusia Ţaristă, România, RSS Ucraina, Rusia, Ucraina..., limba a trecut şi ea nu o dată prin suferinţa colonizării. De aceea, Sofia Rotaru a trebuit un timp să poarte un nume rusificat, pentru ca apoi, îndrumată de Edita Pieha să şi-l aducă la forma românească, redevenind Sofia Rotaru!  

Când Fuego a cântat la Marşeniţa, fraţii Sofiei Rotaru l-au primit cu dragoste de frate, pentru că puterea acestei dragoste-i adevărată, e moldovenească, iar dacă nu-i, înseamnă că Moldova şi-a pierdut inima printre străini şi şi-a vărsat sufletul în Prut, pe drumul fără de cărări al străinătăţii şi uitării...!  

Mi-a povestit Fuego despre această întâlnire de la Marşeniţa, anume pentru că ştie ce gânduri mă duc peste hotare ca să îmi caut rădăcini strămutate, şi pentru că lui îi tremură sufletul de dorul de Basarabia, de Grigore Vieru, de Bucovina! Ce lacrimă amară udă o grădină desfăcută în două...!  

An cu an aşteaptă Fuego ziua în care îi va fi dat, poate, să o întâlnească pe scenă pe Sofia Rotaru, aşa cum aşteaptă şi speră - a spus-o de atâtea ori - să o întâlnească pe Alla Pugaciova. Steaua muzici Europei estice şi a lumi, poate va readuce într-o zi îngerescul ei cântec şi în România dintre Prut şi Bistriţa, apoi, mai departe, în tot Regatul de cândva! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Sofia Rotaru. Buhuşi, meleagul străbun al cântăreţei / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1096, Anul III, 31 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!