CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

SLOVE DE DIAMANT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Culegerea de poezii atât de sugestiv denumită „LACRIMI DE DIAMANT”, a cărturarului şi poetului N.N.Negulescu, este o carte care te încântă, în primul rând, prin frumuseţea limbajului.  

Cuvintele sunt alese nu numai pentru sensul lor, dar şi pentru rostul lor, de a crea o muzicalitate elegantă a stihurilor, care astăzi este atât de neglijată.  

Trăim vremuri în care frumosul este aruncat într-un con de umbră, iar Kitzul, şi chiar urâtul, sunt cultivate împreună cu vulgaritatea şi mitocănia.  

Versurile din această culegere însă, se desprind de aceste triste tipare şi ne conduc în acea lume a artei autentice, în care marile repere ale esteticului sunt respectate, sprebucuria cititorului, mai ales dacă acesta, are un fond de percepţie estetică înnăscut sau format.  

Pe parcursul celor 62 poeme, cititorul se poate desfăta cu o sonoritate fascinantă a sintagmelor (mai ales dacă le citeşte cu glas tare), ca şi în lumea plină de farmec a culorilor generate de ceea ce am putea numi, o invitaţie la audiţie colorată, ca în "strălucirea sunetului".  

Citind această carte - care ar putea fi numită şi "Slove de diamant" -, îţi dai seama de puterea pe care cuvintele pot să o aibă, dacă sunt mânuite cu meşteşug.  

Dincolo de aspectul acesta estetic, ceea ce m-a atras, a fost bogăţia ideilor pe care le întâlnim în acest volum, care depăşesc cadrul unei simple culegeri de poeme.  

Ceea ce m-a izbit în primul rând, sunt titlurile capitolelor şi ale poeziilor, care nu sunt simple etichete metaforice, căci au o mare profunzime simbolică.  

Această lucrare, care se vrea poetică, este şi un adevărat compendiu iniţiatic, ce ar putea fi intitulat, ca unul din poemele din cuprinsul său : "Calea transcedentală".  

Încă din cele mai îndepărtate vremuri, textele iniţiatice erau scrise cu limbaje înflorite, de cele mai multe ori criptate, prin metafore mai mult sau mai puţin poetice, aşa că lucrarea aceasta se situează pe o veche tradiţie.  

Autorul ne plimbă prin principalele arcane ale gândirii esoterice ale omenirii, aşa cum apar în marile culturi.  

Peste tot, simţi un parfum gnostic, care este împrăştiat cu discreţie.  

Are şi unele incursiuni în Misterele Kabbalei, din care desprind tainicul concept al Arborelui Sephirot.  

Abordează temele mari ale ocultismului, ca muntele, peştera, focul, piramida, smaraldul, pendulul, şi multe altele, pe care le prezintă în contextul unor construcţii poetice remarcabile, dar uşor de decriptat printr-o hermeneutică simplă.  

Planează peste Ideile Mame ale lui Platon, fără să le indice concret.  

Deschide perspective inspirate spre lumea strălucitoare dar incognoscibilă raţional a transcendentului.  

Cred că este una din cărţile cele mai bune pe care le-am citit în ultima vreme.  

 

 

Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici,  

"SLOVE DE DIAMANT",recenzie publicată în  

Revista "Monitor-Cultural", anul III, nr.  

9/2008 - O publicaţie ARP, divizia On-line,  

Intermundus Media, Bucureşti.  

 

 

P.S.  

Recenzia de mai sus am preluat-o şi am postat-o în baza aprobării celui care semnează volumul de poezii „Lacrimi de diamant”: N. N. Negulescu.  

 

A consemnat pentru dumneavoastră,  

Marian MALCIU  

Referinţă Bibliografică:
SLOVE DE DIAMANT / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 685, Anul II, 15 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!