CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  
Autor: Emma Iordache         Ediţia nr. 13 din 13 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Sindromul periculos al dependentei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

În lumea în care trăim suntem înconjuraţi de diverşi factori care produc dependenţă iar noi trebuie să înţelegem modul în care acţionează aceşti factori pentru a reuşi să învingem dependenţa. Creierul produce peste 100 de compuşi chimici folosiţi în trimiterea şi primirea mesajelor. Mesajele sunt trimise pe calea neuronilor, prin metode electrico-chimice, cu ajutorul unor mediatori chimici (ex. dopamina). Numărul neuronilor din creierul uman este de aproximativ 20-25 miliarde.Repetarea unei acţiuni determină dezvoltarea unor căi neuronale puternice.Aceste căi vor rămâne în creier pentru tot restul vieţii. Oricând se pot forma căi neuronale noi. Astfel se formează obiceiurile. Este nevoie de 3 săptămâni pentru a se forma un obicei nou. 

Secerăm ceea ce semănăm 

Semeni un Gând, seceri un Simţământ, semeni un Simţământ, seceri o Acţiune, semeni o Acţiune, seceri un Obicei, semeni un Obicei, seceri un Caracter, semeni un Caracter şi seceri un Destin.Dumnezeu nu ne ispiteşte să facem rău. Ispita este rezultatul propriilor dorinţe şi gânduri rele care conduc la acţiuni rele.Ferice de cel care nu cedează atunci când este ispitit.Iacov 1:12-14 

Când simţămintele iau locul gândurilor şi periclitează ordinea: 1.gând, 2. simţământ, 3. acţiune, 4. obicei, 5. caracter, 6. destin, se produce o defecţiune. Cine seamănă în firea lui pămâtească va secera din firea pămâtească putrezirea. Dar cine seamănă în Duhul, va secera din Duhul viaţa veşnică. Galateni 6:7-8 

Corpul nostru esteTemplul lui Dumnezeu 

”Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care l-aţi primit de la Dumnezeu? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu."I Corinteni 6:19.20 

Obiceiurile rele sunt ca o funie împletită - ele te leagă fir cu fir. Ele devin adicţii atunci când le permitem să ne controleze în ciuda consecinţelor negative la care ne expun. 

Obiceiurile distructive lezează celulele nervoase.Caracteristicile adictiei sunt: 

  1. Modificări biochimice cerebrale - dereglări
  2. Dependenţă - te simţi rău fără
  3. Gânduri şi simţăminte iluzorii - minciuni
  4. Toleranţă - ai nevoie de mai mult pt acelaşi efect
  5. Sindrom de sevraj - disconfort
  6. Invadarea priorităţilor - se pierd perspectivele, valorile

Paşi practici ce trebuie urmaţi

Dar chiar dacă am devenit dependenţi, nu suntem fără speranţă, există recuperare. Dar trebuie să urmărim nişte paşi ai recuperării. Aceştia sunt:

1. “Am admis că suntem lipsiţi de putere în lupta cu adicţia, că am pierdut controlul asupra vieţilor noastre.” Rom. 7,18: “Ştiu … că nimic bun nu locuieşte în mine, adică în firea mea pământească. Pentru că am voinţa să fac binele, dar n-am puterea să-l fac.” Recunoaşte: ”Am un obicei rău legat de ________. Îngădui ceea ce practicarea obiceiului mă face să simt, să-mi controleze gândirea, deşi gândurile să-mi controleze simţămintele. 

2. “Ne-am convins că numai o Putere mai mare decât noi ne poate reda sănătatea.” Is. 41,10: “Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijinesc cu dreapta Mea biruitoare.” 

3. “Am hotărât să ne predăm voinţa şi viaţa în grija lui Dumnezeu, aşa cum L-am înţeles noi.” Luca 9,23: “Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi, şi să mă urmeze.” 

4. “Ne-am făcut un inventar moral profund şi fără teamă al vieţii noastre.” Plângeri 3,40: “Să luăm seama la umbletele noastre, să le cercetăm, şi să ne întoarcem la Domnul.” 

5. “Am recunoscut în faţa lui Dumnezeu, a noastră înşine şi în faţa altora natura exactă a greşelilor noastre.” Iacov 5,16: “Mărturisiţi-vă unii altora păcatele, şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciune fierbinte a celui neprihănit.” Prov. 28,13: “Cine îşi ascunde fărădelegile nu progresează, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele, primeşte îndurare.” 

6. “Suntem dispuşi să-I permitem lui Dumnezeu să înlăture toate aceste defecte din caracterul nostru.” Is. 1,18: “De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzu, se vor face albe ca zăpada; de vor fi roşii ca purpura, se vor face ca lâna.” 

7. “L-am rugat cu umilinţă să înlăture toate lipsurile noastre.” Iacov 4,10: “Smeriţi-vă înaintea Domnului, şi El vă va înălţa. 

8. “Am făcut o listă a tuturor persoanelor cărora le-am făcut rău şi am devenit dispuşi să îndreptăm ce se mai poate îndrepta.” Mat. 5,24: “...lasă-ţi darul acolo înaintea altarului, şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul.” Prov. 28,13: “Cine îşi ascunde fărădelegile nu progresează, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele, primeşte îndurare. 

9. “Am luat măsuri concrete de a repara răul făcut altora ori de câte ori a fost posibil, cu excepţia cazului în care aceasta le-ar fi făcut rău lor sau altora.” Mat. 5,23-24: “Dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ţi darul acolo înaintea altarului, şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul.” 

10. “Am continuat să facem un inventar personal, şi atunci când descopeream că am greşit admiteam imediat acest lucru.” Rom. 12,3: “Prin harul, care mi-a fost dat, eu spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să aibă simţiri cumpătate despre sine, potrivit cu măsura de credinţă pe care a împărţit-o Dumnezeu fiecăruia.” 

11. “Am căutat, prin rugăciune şi meditaţie, să îmbunătăţim contactul nostru conştient cu Dumnezeu aşa cum l-am înţeles noi, rugându-ne să cunoaştem voinţa Lui pentru noi şi să primim puterea de a o îndeplini.” Ps. 19,14: “Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele, şi cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea şi Izbăvitorul meu.” Filip. 2,13: “Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi şi vă dă şi voinţa şi înfăptuirea după plăcerea Lui.” 

12. “După ce am experimentat o trezire spirituală ca urmare a parcurgerii acestor paşi, am încercat să ducem mai departe acest mesaj şi să practicăm aceste principii în toate acţiunile noastre.” Gal. 6,1: “Fraţilor, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşeală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţei. Şi ia seama la tine însuţi, ca să nu fii ispitit şi tu.”. 

Concluzie

1* Ia decizia să rezolvi această problemă. Este vorba de corpul meu şi alegerea este a mea. Dumnezeu mi-a dat libertatea de a alege, astfel că aleg să încetez. 

2* Înlătură agentul adictiv. ”Să trăim frumos … îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos şi nu purtaţi de grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziţi poftele.”Romani 13,13.14 

3* Cere iertare şi ajutor lui Dumnezeu. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire.1Ioan 1.9 

4* Practică un stil de viată sănătos, pâna ce acesta devine o a doua natură. Pentru îndurarea lui Dumnezeu, aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu; aceasta va fi din partea voastră, un act spiritual de închinare.Rom. 12,1 

Adaptare după "Adictia", de Awna Sawatsky 

Referinţă Bibliografică:
Sindromul periculos al dependentei / Emma Iordache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 13, Anul I, 13 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Emma Iordache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emma Iordache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!