CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Simona BOTEZAN - EXPEDIŢIA „CURIOSITY ROVER” PE PLANETA MARTE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un laborator ştiinţific cu propulsie nucleară şi greutatea de o tonă a aterizat la 6 august 2012 într-un crater din apropierea ecuatorului planetei Marte. Săptămâna trecută robotul a executat măsurători "de suprafaţă" şi a suferit modificări de software. Laboratorul Curiosity a călătorit 354 de milioane de kilometri, de pe Pământ pe Marte, iar apoi a executat cu succes aterizarea. Este cel mai complex şi îndrăzneţ proiect ştiinţific spaţial al NASA şi al omenirii. Misiunea Curiosity Rover va aduce informaţii noi privind posibilităţile unei viitoare misiuni cu echipaj uman şi şansele de terraformare sau colonizare a planetei Marte.  
 
Curiosity Rover este un robot sofisticat, care va explora o zonă apropiată de locul său de aterizare, Gale Crater, o zonă în care trei tipuri de sol vin în contact într-un mod frapant şi neobişnuit. Misiunea principală a robotului Curiosity este de a ajunge la baza Muntelui Sharp, o movilă cu înălţimea de trei mile, studierea celor trei straturi de roci expuse şi căutarea urmelor de viaţă microbiană, despre care se presupune că ar fi posibilă pe Marte. Curiosity va studia condiţiile atmosferice de pe planeta Marte timp de doi ani.  
 
Vineri, 17 august 2012, site-ul oficial al NASA a lansat o serie de imagini de la aterizarea Curiosity Rover pe Marte şi primele imagini transmise de camera video a laboratorului. Mii de americani au urmărit imaginile pe ecrane uriaşe montate în Times Square şi în centrul marilor oraşe din SUA, iar apoi, în weekend, imaginile au fost difuzate de televiziunile naţionale de ştiri. Telespectatorii au văzut cum scutul termic al laboratrului ştinţific a lovit planeta Marte ridicând un nor uriaş de praf.  
 
Vehiculul cu şase roţi va vizita mai întâi un site într-o direcţie diferită, din cauza celor trei formaţiuni de rocă descoperite. Oamenii de ştiinţă spun că studierea acestor formaţiuni stâncoase i-ar putea ajuta să înţeleagă mai bine istoria craterului şi a planetei Marte. Ei au numit site-ul adiacent Glenelg după numele unei formaţiuni stâncoase din nordul Canadei.  
 
„Probabil vom face o evaluare ştiinţifică de cateva luni de zile acolo, un pic mai mult dacât stabilisem iniţial" a declarat omul de ştiinţă Ioan Grotzinger reporterilor, în timpul unei conferinţe de presă susţinută vineri, 17 august. "Spre sfârşitul anului calendaristic, aproximativ, Rover se va îndrepta spre obiectivul său principal de cercetare, Muntele Sharp."  
 
Până atunci Curiosity Rover va testa cu un laser foarte puternic rocile descoperite. Un telescop mic va analiza apoi materialul vaporizat de laser, pentru a determina conţinutul de minerale. Un sistem combinat, cunoscut sub numele de ChemCam, va fi utilizat pentru aceste analize, pentru prima dată pe planeta Marte. Dispozitivul a fost conceput pentru a efectua 14.000 de măsurători pe parcursul misiunii. Acest instrument a fost creat de o echipă de cercetători condusă de Roger Wiens de la Los Alamos National Laboratory.  
 
"Este un laser care proiectează o putere de ordinul megawaţilor pe suprafata lui Marte", a spus Wiens. "Se creează o plasmă, sau o minge mică de flăcări si scântei, care vaporizează roca."  
 
Telescopul poate observa efectele mingii de foc de la aproximativ 25 de metri. El va analiza şi va împărţi lumina în lungimile de undă care o compun. Oamenii de ştiinţă vor folosi aceste informaţii pentru a determina compoziţia chimică a rocilor marţiene.  
 
Deplasare vehicolului la Glenelg, circa 1.600 de metri de la locul de aterizare, ar trebui să dureze o lună sau mai mult, în funcţie de cât de multe experimente vor decide oamenii de ştiinţă să facă de-a lungul drumului. Expediţia marţiană va colecta în premieră informaţii despre compoziţia chimică a Planetei Roşii, în cadrul celui mai ambiţios proiect de studiu extraterestu din ultimii 40 de ani.  
 
Misiunea este monitorizată de inginerul Mike Malin şi echipa sa de la Malin Space Science System din San Diego; de o echipă de cercetători de la Universitatea Davis din California, coordonată de doamna Dawn Summer şi de echipa cercetătorului ştiinţific Andy Mishkin, de la NASA Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.  
 
NASA a cheltuit 2,5 miliarde de dolari pentru construcţia, testarea şi trimiterea pe Marte a dispozitivului Rover Curiosity, echipat cu 10 instrumente complexe de cercetare, iar Curiosity este cel mai performant laborator spaţial creat de omenire, destinat cercetării spaţiului cosmic.  
 
Aflat la bordul Air Force One în drum spre Iowa, preşedintele Obama a telefonat pentru a felicita echipa de la Pasadena pentru succesul de până acum al misiunii pe planeta Marte. „Curiosity a captat atenţia şi imaginaţia a milioane de oameni, nu doar din ţara noastră, ci din întreaga lume", a spus Obama cercetătorilor. "Este într-adevăr uluitor ceea ce aţi fost capabili să realizaţi" a spus preşedintele, care a promis că va rezista presiunilor de a reduce cheltuielile în domeniul ştiinţei. "Am de gând să susţin personal necesitatea acestor investiţii critice", a spus preşedintele. "Dacă, în fapt, veţi intra în contact cu marţieni, vă rog să-mi spuneţi imediat", a mai spus Obama cercetătorilor de la Jet Propulsion Laboratory Pasadena. "Am o mulţime de alte lucruri de pe agenda mea, dar acesta va fi în partea de sus a listei. Chiar dacă sunt doar microbi, va fi foarte interesant pentru mine. "  
 
Mai multe detalii despre expediţia marţiană sun disponibile pe site-ul oficial al NASA: http://www.nasa.gov/mars şi http://mars.jpl.nasa.gov/msl  
 
Simona BOTEZAN  
Washington D.C. SUA  
19 august 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Simona BOTEZAN - EXPEDIŢIA „CURIOSITY ROVER” PE PLANETA MARTE / Simona Botezan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 605, Anul II, 27 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Simona Botezan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Simona Botezan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!