CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Simona BOTEZAN - COMENTARII DESPRE NOUA LEGE A IMIGRĂRII ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

  
În acest moment, un subiect de mare actualitate şi interes în SUA este nouă lege a imigrării, care va intra în dezbaterea Senatului American după vacanţă (23 ianuarie 2012). Pe de o parte, administraţia Obama vorbeşte despre intrarea în legalitate a soţiilor ilegale ale cetăţenilor americani. În dezbaterea Senatului vor intra HR 3012, varianta de lege susţinută de comunitatea Indiană, privind acordarea vizelor de muncă şi a green cardurilor pentru specialiştii străini din SUA. Legea HR 3012 este cea mai proastă variantă posibilă pentru români şi pentru specialiştii din toate ţările lumii, cu excepţia Indiei şi Chinei. Iată câteva date: 
  
HR 3012 and its companion S-1857 “Fairness for High-Skilled Immigrants” Act 
  
This bill passed in the House on November 29, 2011 and goes to the US Senate next for consideration (after Jan, 23). This Act is being pushed by lobbyists from China and India (immigrationvoice.org). Indian and Chinese are not entitled to the DV Lottery because that already in millions in US. So, now they try to monopolize all EB (employment based) visas and green cards.  
  
HR 3012 not only prevent Americans getting any... higher pay, lower pay, job in IT industry, but also helps Indian take over IT industry soon! HR 3012 does not solve the illegal immigration problem, not create new jobs for Americans and not simplify the immigration law to attract scientists or innovators from other countries, which may contribute to the progress of US economy.  
  
Development of a country in one field and one direction (IT in this cause) is completely wrong in economic terms. This will adversely affect the U.S. economy and highly educated Americans can't work because of cheaper labor from India and China.  
  
*** 
  
HR 3012 and its companion S-1857 “Fairness for High-Skilled Immigrants” Act 
  
http://www.washingtonpost.com/local/dispute-over-proposed-green-card-law-pits-brightest-immigrants-against-each-other/2012/01/03/gIQANdSKpP_story.html?hpid=z5 
  
IEEE SUA 
  
http://www.todaysengineer.org/2012/Jan/immigration.asp 
  
Indian opinion 
  
http://www.livemint.com/2012/01/10234222/US-Bill-to-hasten-green-cards.html 
  
Irish Reform 
  
http://www.irishcentral.com/news/Immigration-reform-for-Irish-American-community---current-bill-must-be-passed-137101578.html#ixzz1jNttD8Ll 
  
Dezbaterile din ultima perioadă privind nouă lege a imigraţiei arata că interesele actuale ale Statelor Unite sunt îndreptate mai degrabă spre India şi China, decât spre partenerii lor tradiţionali, aliaţii NATO sau ţările Europei - majoritatea ţări fondatoare ale SUA. 
  
Priorităţi... India şi China!? 
  
Legea HR 3012 prevede de asemenea anularea limitei de 7% pentru fiecare ţară (limită care anterior nu a fost atinsă de către majoritatea celor 200 de ţări din categoria EB ROW Rest of The World) şi mărirea până la 15% a procentului anual de green card-uri acordate pentru reîntregirea familiei, la categoria EB India. 
  
De asemenea, legea prevede că în următorii 3 ani 75%; 80% şi respectiv 85% dintre vizele de rezidenţă permanentă EB să fie acordate celor două ţări mari din Asia, India şi China. HR3012, în această formă, a trecut de Camera Reprezentanţilor la 29 noiembrie 2011 cu sprijin bipartizan şi o majoritate covârşitoare. Ea va intra în dezbaterea Senatului în curând şi, dacă va întruni minimul necesar de 60 de voturi, va aduce prejudicii grave specialiştilor străini din celelalte ţări ale lumii, cu excepeţia Indiei şi Chinei. HR 3012 a fost blocată în luna decembrie, înainte de vacanţă, de către Senatorul Grassley, care doreşte adăugarea unor elemente suplimentare de protecţie a locurilor de muncă pentru cetăţenii americani şi o verificare şi mai riguroasă a aplicanţilor la acest tip de vize. 
  
Dacă această lege va trece de Senat, în cel mai bun caz i se vor adăuga nişte amendamente, dar posibilităţile de emigrare în SUA pentru specialiştii din Rest of The World vor scădea, iar perioada de aşteptare pentru obţinerea rezidentei permanente se va mări considerabil pentru toate ţările (12 -15 ani), cu excepţia Indiei şi Chinei. 
  
Varianta Indiană, promovată de organizaţia Immigration Voice şi susţinută de marile corporaţii americane din IT, se bucură de sprijinul majorităţii Republicane, deşi promovează drepturi speciale exclusiv pentru Indieni şi Chinezi, în detrimentul celorlalte ţări ale lumii şi va avea efecte negative retroactiv, asupra aplicanţilor din EB ROW, începând cu dosarele depuse în anul 2006. 
  
Amendamentul Irlandez 
  
O altă propunere, care va fi supusă dezbaterilor Senatului American, este amendamentul Schummer sau amendamentul Irish, care presupune acordarea unui număr de 10.000 de vize speciale de muncă annual, numite E3, pentru muncitorii irlandezi. 
  
Varianta Irlandeză se bucura de sprijinul a 53 de Senatori Democraţi. Amendamentul are şanse de reuşită doar dacă vor reuşi să atragă de partea lor şi un număr minim de 7 senatori republicani. 
  
Discuţiile care se poartă în aceste zile în SUA referitor la nouă lege a imigraţiei, dacă vor da câştig de cauză variantei susţinute de Immigration Voice, HR 3012, vor afecta relaţiile economice ale SUA cu ţările Europei, Canada, Noua Zeelandă şi Australia, partenerii tradiţionali şi aliaţii NATO. Printre cei afectaţi sunt specialiştii români, care se afla pe teritoriul SUA cu vize de muncă şi au dosare de green card în procesare la categoria EB ROW Rest of The World. 
  
Unele comentarii apărute în presa americană  
  
Articolul lui Russell T. Harrison, IEEE-USA's Senior Legislative Representative for Grassroots Affairs, face o prezentare succintă a propunerilor legislative: 
  
http://www.todaysengineer.org/2012/Jan/immigration.asp 
  
Studiile organizaţiei IEEE şi ale Centrului de Studii privind Imigraţia, arata ca nouă lege propusă Senatului, fără amendamentele pentru specialiştii STEM, va determina migraţia inversă a specialiştilor înalt calificaţi din Europa de Est, spre ţări cu legislaţie mult mai permisivă – Europa de Vest, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, iar aceasta migraţie inversă va avea efecte negative asupra economiei SUA. 
  
Sursa: http://www.migrationpolicy.org/pubs/lmi_recessionJan09.pdf 
  
Domnul Senator Jim Rosapepe, Decmocrat, reprezentând 21 District, MD; fost Ambasador al Statelor Unite în ţara noastră în perioada 1998 – 2001, şi-a dat acceptul de a sprijini comunitatea românească şi de a susţine în Senat acea variantă de lege care este în avantajul economiei americane şi a specialiştilor din Rest of The World, respectiv propunerile IEEE sau amendamentul STEM. Au fost contactate Ambasada României la Washington DC şi domnul Deputat Mircea Lubanovici, care şi-au dat acceptul de a sprijini românii din SUA în demersurile lor. 
  
Propunerile IEEE 
  
Amendamentele propuse de organizaţia IEEE sunt, în acest moment, singurele care avantajează specialiştii din Rest of The World (http://www.ieee.org/index.html) Propunerile IEEE se referă la drepturi suplimentare pentru specialiştii din STEM - Ştiinţa, Tehnologie, Matematică, Economie, care obţin diplome postuniversitare în SUA şi doresc să se stabilească definitiv în Statele Unite. 
  
IEEE – (pronunţat „Eye-triple-E"), acronim al Institute of Electrical and Electronics Engineers şi identificat sub expresia „The world's largest professional association for the advancement of science and technology”, are următoarele propuneri: 
  
A) acordarea de green card-uri pentru studenţii străini din Rest of The World (categorie în care intră şi România) pentru studenţi care obţin diplome postuniversitare - master degree, MBA sau PhD în SUA în una dintre ramurile STEM (Ştiinţe, Tehnologie, Economie, Matematică) şi vor să înceapă o afacere proprie în SUA, fără a mai fi nevoiţi să treacă prin viza problematică de muncă H1B; 
  
B) pentru specialiştii străini (inclusiv români) care se aflâ în SUA cu vize de muncă H1B şi L1, varianta propusă de IEEE prevede provizioane (un număr de vize cuprins între 45.000 -55.000) pentru specialiştii înalt calificaţi, care au diplome universitare străine şi americane, pentru deblocarea dosarelor aflate în procesare la USCIS încă din anii 2006, 2007. 
  
C) vize pentru investitorii străini (inclusiv români) care doresc să vină în SUA pentru afaceri, dacă vor crea locuri de muncă pentru cetăţenii americani. 
  
Cu toate acestea, amendamentele IEEE privind STEM nu au şanse să treacă singure de votul Senatului, cel mult pot fi adăugate ca amendamente la legea indiană sau cea irlandeză. 
  
*** 
  
O mare parte dintre specialiştii români din SUA afectaţi de nouă lege a imigraţiei sunt implicaţi în proiecte guvernamentale în beneficiul armatei SUA. Un număr semnificativ de români cu acest statut se afla în zona Washington DC, în statul Texas, în zona Marilor Lacuri şi în Silicon Valley. 
  
Un vot în favoarea variantei de lege propuse de Irlandezi, va determina întoarcerea legii în Camera Reprezentanţilor, iar şansele de finalizare scad considerabil, deoarece anul 2012 este an electoral în SUA. Un vot în favoarea variantei Indiene, fără amendamentele STEM, va conduce la aplicarea unor măsuri restrictive privind vizele de munca şi rezidenţă permanentă EB, cu efecte asupra a sute de mii de familii ale specialiştilor străini din SUA, cu excepţia celor din India şi China. 
  
Se va elimina Loteria Vizelor? 
  
De asemenea, se discută varianta eliminării Loteriei Vizelor (temporar sau definitiv), ca urmare a blocajelor din sistemul de acordare a rezidenţei permanente pentru specialişti străini şi pe fondul crizei şi creşterii şomajului în SUA. Există propuneri că aceste vize să fie folosite pentru specialiştii străini înalt calificaţi, în loc să fie acordate prin tragere la sorţi unor persoane cu studii liceale, care ajung în SUA fără a cunoaşte limba engleză şi cerinţele sistemului American. Studiile de specialitate arată că o parte dintre câştigătorii loteriei se întorc în ţările lor de origine deoarece nu se pot adapta noii culturi şi cerinţelor de pe piaţa muncii din SUA. 
  
Eliminarea temporară a loteriei vizelor este o variantă agreată de mediul de afaceri american, dar nu are şanse să treacă singură de votul Senat, ci doar însoţită de una dintre cele două legi propuse de Irlandezi sau Indieni. 
  
Românii nu beneficiază de niciun avantaj 
  
Ţara noastră este un partener activ în NATO şi în alte proiecte ale SUA, dar nu beneficiază de niciun avantaj, cum ar fi programul visa waiver. Dacă noua lege a imigraţiei va elimina cota de 7% pentru acordarea vizelor de muncă în SUA, pentru specialiştii români, SUA nu va mai reprezenta prima prioritate pentru a profesa şi a obţine rezidenţă permanentă. 
  
Comunitatea românească din SUA ocupa locul 20 ca mărime dintre cele 200 de ţări care au rezidenţi temporari, permanenţi şi cetăţeni naturalizaţi în Statele Unite. În calitate de parteneri activi în toate acţiunile NATO demarate de SUA; în calitate de furnizori de produse, servicii, invenţii şi inovaţii în SUA în ultimii 200 de ani, românii consideră că au dreptul să fie luaţi în calcul atunci când legea imigraţiei va trece prin Senat. 
  
Mai multe detalii aici: 
  
http://www.ziarulmiorita.com/article.php?story=20111211203342961 
  
Simona BOTEZAN 
  
Washington, DC, SUA 
  
23 ianuarie 2011 
  
 

 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Simona BOTEZAN - COMENTARII DESPRE NOUA LEGE A IMIGRĂRII ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII / Simona Botezan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 392, Anul II, 27 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Simona Botezan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Simona Botezan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!