CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Spiritual >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 468 din 12 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

SIMBOLURI LITURGICE, SIMBOLURI PASCALE. JOIA SPĂLĂRII DE PĂCATE - meditaţie - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SIMBOLURI LITURGICE, SIMBOLURI PASCALE 
  
JOIA SPĂLĂRII DE PĂCATE 
  
La Cina cea de Taină, Mântuitorul a instituit Sacramentul Sfintei Euharistii. El a binecuvântat şi a frânt pâinea şi a gustat din cupa cu vin, oferindu-le apoi şi ucenicilor aceste daruri care vor fi mâncate şi băute pururi în amintirea Sa. 
  
Era ultima oară când Învăţătorul se afla printre ei şi lua masa cu ei. Atunci le-a lăsat o seamă de învăţături care au devenit Cod de Legi creştine. 
  
Joia Mare, Joia Patimilor sau Joia instituirii Sfintei Taine a Euharistiei (Cuminecăturii) – este ziua în care se sfinţeşte uleiul (crisma) pentru Taina Sfântului Maslu, cea a Ungerii din urmă a bolnavilor pentru a-i întări, a-i pregăti şi a le face mai uşoară trecerea din lumea aceasta, spre lumea cea adevărată. 
  
A fi în comuniune perfectă cu Dumnezeu înseamnă „a mânca şi a bea” din Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică din Pâinea şi Vinul care, în chip mistic, peste puterea noastră de înţelegere, sub acţiunea Celei de-a Treia Persoane Divine, Duhului Sfânt, şi a formulei sacramentale, se prefac în Trupul şi Sângele Domnului. 
  
Jertfă nesângeroasă care se petrece pe altarele creştine, de câte ori se celebrează Sfânta Euharistie. 
  
Este totodată şi ziua de naştere a Bisericii creştine. 
  
La Sfânta Liturghie se citesc 12 evanghelii din Vechiul şi Noul Testament, care prefigurează venirea Mesiei, vânzarea lui Isus Cristos, veghea Mântuitorului în Grădina Măslinilor, arestarea lui Isus, Patimile Sale. Este începutul Pătimirii Domnului.  
  
Isus Cristos, la Cina cea de Taină a sărvârşit un gest ritualic, a spălat picioarele ucenicilor săi, spunându-le ca şi ei, la rândul lor, să facă acest lucru celorlalţi, din iubire şi în semn de smerenie. Exemplul Mântuitorului este edificator. Perpetuarea ritualică a spălării picioarelor credincioşilor de către Papa, de înalţii ierarhi şi de preoţi, la Liturghia din Joia Mare, este semnul smereniei şi al iubirii faţă de aproapele. Este gestul iertării păcatelor, cel mai frumos gest. 
  
Este cel puţin curios cum, Iuda Iscarioteanul şi-a ales tocmai această Joi a iertării păcatelor, pentru a săvârşi trădarea lui, pentru un pumn de arginţi. 
  
Liturghia din această zi este cea la care, simbolul spălării picioarelor semnifică iertarea de păcate şi împăcarea cu toată lumea, când nu poţi comite un păcat grav, fără consecinţe şi mai grave. 
  
Un alt simbol material, dar şi spiritual, care face parte din sacramentalii este uleiul sfânt, care vindecă, întăreşte, ajută persoanele în mare dificultate şi chiar în primejdie de moarte. Sacramentul Ungerii Bolnavilor, cel din urmă Sacrament creştin este săvârşit tocmai cu acest ulei binecuvântat, cu miresme deosebite. 
  
La rându-ne, să-l considerăm pe aproapele nostru, parte din sinele propriu şi să-l tratăm cu iubire, înţelegere, toleranţă şi încredere, neşovăind să aducem jertfe atunci când ne-o cere, dar mai ales, atunci când considerăm că are nevoie. 
  
Joia Mare, 12 aprilie 2012 
  
CEZARINA ADAMESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SIMBOLURI LITURGICE, SIMBOLURI PASCALE. JOIA SPĂLĂRII DE PĂCATE - meditaţie - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 468, Anul II, 12 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!