CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Silvia Katz         Ediţia nr. 690 din 20 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

SFATURILE UNUI PSIHOLOG.
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Relaţia cu Trecutul: prietenie sau frustrare? 
  
IULIA RUGU 
  
(Psiholog) 
  
Pentru cei care încă mai caută răspunsuri, un alt punct de vedere asupra relaţiilor din trecut. 
  
Poţi face pact cu trecutul, cand eşti în armonie cu prezentul. Trecutul te-a făcut să fii cel de azi. Experienţele şi oamenii întalniţi, relaţiile care le-ai avut de orice natură, este cartea ta de vizită pentru prezent. Poti să-l negi, poti să-l renegi, dar el rămâne acolo, şi vrei nu vrei, şi-a pus amprenta asupra personalităţii tale, te-a format, maturizat în individul de azi. 
  
Relaţia cu un fost, o relaţie frumoasă sau tumultoasă? Cu probleme sau inexistentă? Depinde în ce termeni se termină aceasta poveste. Am văzut cazuri şi cazuri, când cei doi sunt cei mai buni prieteni, ceea ce poate stârni semnale false în jurul lor, cum că n-ar putea fi adevarată această relaţie liberă şi dezinteresată, şi alte cazuri când relaţia nu s-a terminat în cei mai buni termeni, le-a fost sifonată mândria, s-a dus respectul, poate n-au fost cei mai sinceri unul cu celălalt sau cu sentimentele lor, şi nu vor să mai audă unul de celalalt. Ambele cazuri nu sunt de acuzat, depinde de fiecare cum se simte confortabil, şi pot să treacă peste comportamentul adolescentin, într-o altă etapă din viaţă, când zic eu că lucrurile ar putea fi calme, clare şi fără nici un fel de resentiment, eşti la maturitate totuşi.  
  
Dar, maturitatea fiecăruia are schema diferită, şi este diferită în funcţie de percepţia asupra a tot ce-l înconjoară, educaţie, cultură şi alti factori. 
  
De-a lungul timpul, am trecut prin toate etapele, cand aveam dreptul să-mi fie "şifonată" imaginea, mandria, şi toate cele, dar în timp, de-a lungul experientelor care şi-au pus amprenta asupra mea, oamenii pe care i-am întalnit, prin toata lumea, am început să văd totul într-o altă lumină. 
  
Când trecutul nu te strânge de gât, când nu-ţi lasă răni deschise, poţi fi un om relaxat în prezent, un om care poate privi viaţa per ansamblu, cu şi în diferite nuanţe şi din mai multe puncte de vedere decât al său, fixs şi concentrat, care îl transformă într-un om inhibat, chircit şi sceptic la orice ploaie de vară sub care se ascund raze de soare. 
  
Când relaţia cu un fost se poate transforma sau poate fi o prietenie deschisă, fără resentimente şi remuscări, s-ar întreba minţile sceptice? Cand cei doi simt că nu mai au nimic sentimental de împărţit, când totul între ei a fost spus, când au dat tot ce-au avut mai bun pentru relaţia respectivă, n-a mers din diferite motive, aşa cum nu merge o relaţie obişnuită cu oricare alt om, şi simt ca îşi doresc să păstreze Omul din bărbatul/femeia respectivă pentru relaţia spirituală. O relatie "neterminată", poate să-ţi dăuneze în viitorul relaţiilor tale, atunci când aveai multe de spus şi n-ai putut spune sau n-ai avut timp, c-a plecat înante de" termen", când simţi că nu s-a terminat în sufletul tău, te poate afecta ca încredere, sentimente şi dorinţa de a dărui în relaţiile viitoare, te poate afecta în avea o relaţie sănatoasă, deschisă şi cu "cărţile pe masă, la vedere", pe viitor. O inimă rănită de multe ori naşte sceptism, teama de deschidere faţă de lume, faţă de altceva decât cunoşti, şti, ai auzit, văzut şi ai putea fi. 
  
Un factor important este şi vârsta, relaţiile între oameni sunt diferite la vârste diferite, pentru că oamenii sunt diferiţi ca si trăiri la vârste diferite. Când trăieşti o poveste la vârsta adolescenţei, când este vârsta iubirilor "ratate", din lipsa de experienţă, din naivitatea/ inocenţa vârstei, şi alta este cand ţi se întamplă s trăieşti o iubire/o poveste, la vârsta maturitaţii, când conştientizezi şi filtrezi prin prisma raţiunii ce se întamplă în relaţia şi-n mintea ta şi dai altă conotatie lucrurilor. 
  
Un fost nu mai reprezintă un pericol pentru sufletul şi mintea ta, atunci când eşti împăcat cu tot ce s-a întâmplat între voi, în relaţia voastră, când îţi doreşti altceva, iar el cu siguranta nu este omul care sa poate sa satisfaca nevoile iubirii tale. Un om nepotrivit nevoilor tale, cu siguranţă ar putea fi perfect pentru nevoile altei persoane, asa că...de ce nu l-ai lasă liber? Doua suflete chinuite, mai chinuite altele care posibil să caute exact ce ai tu şi nu eşti mulţumit. 
  
Din punctul meu de vedere, trecutul este ca un soi de cărţi diferite, pe care le-ai citit şi ţi-au plăcut şi inspirat(sau te-au lăsat rece şi ai căutat alt hobby) în acelaşi timp, pentru prezentul şi viitorul relaţiilor tale de orice natură. El nu trebuie să te sperie, nu trebuie să te ruşineze, ci doar să te faca să te simţi un Om bogat spiritual, care n-a trecut anonim prin viaţa lui. 
  
SFÂRŞIT-ISRAEL-2012  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SFATURILE UNUI PSIHOLOG. / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 690, Anul II, 20 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!