CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1005 din 01 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Sergiu Pobereznic. În oglinda vieţii tatălui său
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

Sergiu Pobereznic. În oglinda vieţii tatălui său  

 

În localitatea sa natală, Buhuşi, judeţul Bacău, Sergiu Pobereznic, nu este nici pe departe atât de cunoscut ca în străinătate, ori este confundat cu tatăl său, fostul balerin Sandu Pobereznic, acum om de afaceri. De fapt, după cât sunt, şi cum sunt cunoscuţi adevăraţii oamenii de valoare în acest oraş este semnificată potenţialitatea din care izvorăşte cenuşa timpului ce îi îngroapă. Deopotrivă, frustrările fac vervă în rândurile unora care contribuie la îndepărtarea în negura timpului a oamenilor de valoare!  

Se poate însă întreba despre Sergiu Pobereznic la Londra sau la Melbourne, la Royal Ballet School, ori The Royal Ballet and Birmingham Royal Ballet Companies, se poate întreba pe marile scene lirice, în lumea baletului clasic şi a muzicii, la Galerii europene şi în Australia, în librăriile metropolitane, dar nu româneşti (cu atât mai puţin ar fi de găsit cărţile lui pe singuraticele rafturi buhuşene încărcate şi descărcate imediat doar de acele producţii care au prieteni).  

Lumea vestică europeană şi cea îndepărtată a Australiei îl cunoaşte pe Sergiu Pobereznic, un tânăr artist care, ca şi tatăl său exemplifică aforismul: nu poţi fi patriarh în ţara ta! Dar nu mai contează câtuşi de puţin aceasta, decât dintr-o perspectivă a paradoxului pur, de vreme ce şi unul şi celălalt şi-au făcut un nume ilustru acolo unde cei care şi-l fac la Buhuşi ar fi ridicoli!  

Născut, deci, la Buhuşi (1967), Sergiu Pobereznic l-a urmat pe tatăl său în exil, la Londra, după ce acesta a reuşit să-şi reunească familia, fugit fiind din ţară în căutarea altei lumi şi a libertăţii. Aici a urmat Şcoala si Academia Regală de Balet după care, în 1986 a intrat la Compania Regală de Balet, în 1990 devenind solist. S-a transferat la Birmingham Royal Ballet, în 1993, promovând în scurt timp ca prim solist. Aici a început o carieră fără comparaţie cu a nimănui din ţară şi evident, nici visată vreodată de un buhuşean.  

Sergiu Pobereznic este un artist care uimeşte, multivalent, greu de studiat sau intuit. Dacă multele sale abilităţi rezultă dintr-o acumulare cerebrală şi emoţională progresivă, dintr-o adaptare a potenţialului cu elaborarea în care alternează uşurinţa şi dificultatea, dintr-o coalizare a talentului înnăscut cu munca şi învăţatul, dacă are deprinderi sau a conexat efortul spiritului dinamic, amândouă încheiate şi încleiate pe scena trudelor şi cu liantul inteligenţei, răspunsul îl dă întreaga lui creaţie. Numai efectul predispoziţiilor şi faptelor sale va explica dacă această creaţie are ca martor trăirea în timp sau intuiţia, imaginaţia, satisfacţia, ori suferinţa temporală, înclinaţia versatilă, a mutării intermitente între spirit, clapele pianului, penel, dălţi, corzile chitării, graţie coregrafică, voce, trăire vizuală sau sonoră, creaţii practice animate de ardoarea încercărilor, cercetărilor, descoperirilor, aplicaţiilor şi experimentărilor finale.  

Cum şi unde poate fi clasificat un om de valoare, un tânăr om de valoare care a făcut şi continuă să facă tot: balet, muzică, pictură, sculptură, creaţie literară, lucrări istorice, filozofice, psihologice, beletristice...?!  

Are scrise şi publicate trei romane: „A final dance”, „Portrait a suicide” şi „The Ophelia Commission”. A vernisat la galerii opere personale de pictură şi sculptură, a interpretat roluri fabuloase de balet, a interpretat muzică vocală şi instrumentală în concerte, a explorat mediul filmului, al creaţiei filmografice, al scenariului şi scenografiei de film...  

Ce a mai rămas? Aproape nimic! Splendoarea creaţiei artistice constă în aceea că oricât ar lua cineva din ea, nu se epuizeză, oricât i-ar da, nu se saturează. Aici este nonsensul luptelor şi invidiei. Aici e măcelul cultural! Cei care nu pot lovesc în cei care pot!  

Mergând pe treptele vieţii, Sergiu Pobereznic a cucerit treptele înnobilării, ajutat la înaintare de treptele culturii. Gradele şi vârstele culturii, pe care le-a cucerit s-au aprofundat în gradele şi vârstele sale ce au înaintat, nelăsând ceva jos, în urmă, luând totul cu sine în formă rezumată, cizelată, de tip cultural şi artistic înglobat în tip sufletesc.  

Toate consacrările sale în baletul clasic, muzică, pictură, sculptură, literatură au făcut un pas de la una spre cealaltă, nu au trecut niciodată prin controverse, nu au fost străine între ele. A existat pentru toate o spontaneitate şi o interfereţă vulcanică.  

Retrăgându-se din scenă, la treizeci şi şapte de ani, Sergiu Pobereznic nu s-a retras din verva creaţiei artistice. Timpul a fost şi este pentru el la toate vârstele şi etapele, asimilator şi deopotrivă exploziv artistic, izvor de viaţă, nu azil de vacanţă, de izolare, de renunţare senină şi confort până la suprimarea exerciţiului fizic şi mintal. De fapt, pentru Sergiu Pobereznic, confortul este menţinut prin punerea la încercări a lui, prin expunere şi experienţe de viziuni, în faptul creaţiei.  

Gândirea, sentimentul şi fapta fără ardoare, nu are pentru Sergiu Pobereznic istorie. Ceea ce nu izbucneşte din ardoare este pentru el doar o teorie care nu reprezintă neprevăzutul ci renunţarea, aşteptarea, nu căutarea, resemnarea nu împlinirea. Victoria, aşa cum o prevede Sergiu Pobereznic, este şi nu este în natura lucrurilor, dar nici nu poate fi vorba că ar coexista cu idealuri ipotetice şi lamentări, ci cu proiectele scoase din cadenţa şi spaţiul nimicului şi dinamitate spre fapte. În ceea ce a realizat şi realizează el există şi o raţiune a continuităţii. Are calităţi preluate atât de la mama cât şi de la tatăl său. De la fiecare a luat câte ceva, fără măsuri de echivalenţă şi s-ar intra în domeniul iraţionalului căutându-se aflarea a ce a luat de la unul şi ce de la celălalt! Un lucru e ştiut sigur, fără nevoia de cercetare: spiritul de luptă şi rezistenţă, acceptarea sacrificiului dar nu a cedării, sunt copiate de la tatăl său, Sandu Pobereznic!  

Sergiu Pobereznic, balerinul care a dansat la Royal Opera Covent Gardens din Londra, apoi la Royal Opera de la Birmingham, interpretând cele mai mari roluri posibile (Frumoasa din pădurea adormită, Frumoasa şi bestia, Spărgătorul de nuci, Lacul Lebedelor, Romeo şi Julieta), acum coregraf, muzician, compozitor, pictor şi scriitor, stabilit la Melbourne, este chipul din oglinda vieţii omului de valoare, buhuşean, balerinul Sandu Pobereznic! Îi seamănă şi îl va continua în spirit! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Sergiu Pobereznic. În oglinda vieţii tatălui său / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1005, Anul III, 01 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!