CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1034 din 30 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Sergiu Pobereznic, artist buhuşean lansat pe scenele marii muzici, ale lumii
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În blândele zile ale toamnei îmbrumate din 2013, artistul buhuşean Sergiu Pobereznic, balerin, coregraf, pianist, compozitor, artist plastic, scriitor, a fost prezent pe scena plină de viaţă sufletească lirică, la Ploieşti, în Sala de concerte „Ion Baciu”, prin muzica sa, cuprinsă într-o întreagă realitate subtil umană, a unui mirabil Concert simfonic.  
 
Simţurile mai fine prin care se percepe şi cultivă muzica metamorfozată din înţelegere, iubire şi luminare a vieţii cu armoniile sau contradicţiile ei se arcuiesc de mulţi ani în creaţiile artistului Sergiu Pobereznic. Născut la Buhuşi, judeţul Bacău e stabilit azi la Melbourne, fiind mai puţin cunoscut, în propria ţară sau şi mai trist, în oraşul său natal! Din acest motiv nu sunt valorificate acasă operele sale dezintegrate din trăire şi manifestare umană, apoi recristalizate în toate tipurile şi formele artistice, cu profundă expresie poetică.  
 
Este fiul balerinului Sandu Pobereznic, la rândul său un om de valoare din România, cu o viaţă contopită în lupta şi rezistenţa supremă a exilului în Marea Britanie, pentru un greu şi amar timp.  
 
Urmându-şi tatăl în străinătate, Sergiu a fost educat şi format adăugându-şi trăsăturilor înnăscute, o educaţie preluată de la baza civilizaţiei vestice, temeinică, după modelul unei noi lumi, a unei noi culturi. Având în părintele său, balerinul Sandu Pobereznic pe întâiul său învăţător şi modelul său total, Sergiu Pobereznic, a crezut în occidentalism, însuşindu-şi în Anglia o cultură superioară. A dansat la nivelul elevat al spectacolelor regale, grandioase, pentru ca azi, să se asimileze fără nicio simplicitate, la anvergura unui artist şi om de cultură total.  
 
Absolvent al Şcolii, apoi al Academiei Regale de Balet din Londra solist la Compania Regală de Balet, apoi prim solist la Birmingham Royal Ballet, buhuşeanul Sergiu Pobereznic este balerinul care şi-a readus permanent oraşul său după sine, în propria viaţă sufletească cu tot cu izvoarele vetrei sale natale de care nu a fost dezlipit niciodată. Neîncetat, expresia ritmurilor şi culorilor Buhuşiului a făcut-o prin sine solidară cu expresia ritmurilor şi culorilor întregii umanităţi artistice şi culturale.  
 
A dansat la Royal Opera Covent Gardens din Londra şi la Opera de la Birmingham, interpretând cele mai mari roluri. Azi este un ilustru artist stabilit la Melbourne. Absorbit în el însuşi, are absorbit în sângele inimii sale şi în porii săi sufleteşti un oraş căruia îi duce în lume numele: oraşul Buhuşi! Calea artistului, ocolind crispările şi împingerile oarbe înainte a urcat spre o culme aurorală, în ţări şi continente străine, unde a ajuns celebru, făcând pretutindeni cinste ţării sale.  
 
Pe când în ţară, acum, în vremuri atât de învălmăşite, iată că nu Bacăul, ci Ploieştiul îl arată publicului, sub bagheta dirijorului Cosmin Murariu, la pupitrul Filarmonicii „Paul Constantinescu”. Concertul simfonic de la Ploieşti, având în distribuţie pe pianista Ioana-Maria Lupaşcu şi pe interpretul instrumentist la corn Dragoş Horoba, a cuprins în program, pe lângă piese de libanezul Samer Hatoum, sau prelucrări de Viorel Munteanu, după Gavril Muzincescu, lucrarea „Anna Karenina” pentru pian şi orchestră (primă audiţie), de Sergiu Pobereznic. Scena simfonică a Prahovei a dăruit astfel, în noua stagiune de concerte a Filarmonicii „Paul Constantinescu” un bine sufletesc pentru melomanii ploieşteni. Printre lucrările de factură modernă, creaţii ale unor autori contemporani, cea a compozitorului Sergiu Pobereznic a acoperit absenţa sa de pe scena Ateneului din Bacău, fiind ascultată şi apreciată la Ploieşti.  
 
Programul concertului a fost magnific, preamărind iubirea, împânzind din fireturile notelor muzicale rafinate, un cer sonor falnic şi plin de armonie, spre încununarea femeii, torţa incandescentă a iubirii!  
 
În toate privinţele superior, concertul simfonic de la Ploieşti a transfigurat în monumentalitatea sonoră lirică a comunicării muzicale, iubirea, dreptul la iubire, ca terapie, într-o lume în care cugetele oamenilor de artă sunt jertfite de neîncetate conflicte interumane.  
 
Neprezent corporal, în sală, dar spiritual dominant până la implicare emoţională, compozitorul Sergiu Pobereznic a participat în concert cu Fantezia pentru pian şi orchestră „Anna Karenina”, o evocare zguduitoare a vieţii oglindite pe motive care întreabă trăitorul dacă a învăţat ceva de la viaţă. „Probabil că multă lume a auzit de Sergiu Pobereznic”, comunică în note de cronică, de la spectacol, criticul muzical Tudor Mihalache „dar acesta a fost unul din marii balerini ai ţării care a dansat în calitate de prim balerin la Royal Ballet din Londra, iar după 20 de ani de înaltă carieră coregrafică străluceşte şi în arta compoziţiei (cine e hărăzit de Dumnezeu cu talent, îl poate valorifica în multe domenii), lucrările sale precum „Zoro” fiind apreciate favorabil de critica internaţională. Datorită doamnei Lupaşcu a fost prezentată alături de dansatorul de flamingo Lucas Molina în recitaluri de succes pe scenele din România”.  
 
Cu alte cuvinte, artistul Sergiu Pobereznic, părăsind oraşul natal a ajuns în lumea marii muzici, ca balerin şi creator înzestrat în arta muzicală.  
 
„Sergiu Pobereznic”, apreciază criticul Tudor Mihalache „a dedicat Fantezia pentru pian şi orchestră «Anna Karenina», lucrare ce aseară la Ploieşti a fost prezentată în primă audiţie absolută, doamnei Lupaşcu, drept un omagiu adus acesteia pentru strădaniile dovedite în promovarea şi impunerea compoziţiilor proprii pe scenele de concert româneşti. Apreciat drept unul din marile romane ale literaturii universale, «Anna Karenina» de Lev Tolstoi a suscitat imense comentarii, dar şi un enorm interes din partea altor creatori de artă, devenind un adevărat brend al lumii artistice. Simplitatea poveştii care poate fi rezumată prin trăirile Annei, obligată, într-o lume închistată să aleagă între viaţa alături de soţul bătrân impus de familie şi iubirea alături de contele Vronski ales cu inima, descrise cu enorm talent de Tolstoi, a făcut din roman una din cele mai citite cărţi de literatură. Oftaturi, lacrimi, regrete, sfaturi şi învăţăminte au însoţit lecturarea romanului, aprecierile imaginative pendulând între prejudecăţi de tot felul”.  
 
Transpunerea muzicală a capodoperei literare ruse şi universale, în lucrarea compusă de Sergiu Pobereznic e pe potrivă. Pentru a simţi şi înţelege capodoperele muzicii universale trebuie ca ele să fie semnificativ reprezentate în starea sufleteasă a melomanului, în capacitatea de viziune şi trăire a muzicii care e structurată pe generaţii, pe trepte de cultură, dar e propulsată prin puterea muzicii, în primul rând. Lucrările compuse de Sergiu Pobereznic împlinesc aceste criterii, atingând şi preferinţele şi impunerile genului, realizările scenice şi filozofia spectacolului, într-o vastă ordine de idei.  
 
„Cred că ceea ce am audiat aseară”, afirmă concluziv criticul muzical Tudor Mihalache, „prin această fantezie şi felul în care a fost interpretată constituie momente speciale în trăirile oricărui iubitor de muzică bună. În sală a fost prezent şi tatăl compozitorului care s-a bucurat odată în plus de succesul fiului său ce s-a adăugat celor obţinute în multe ţări ale lumii”.  
 
Dacă ne va pune vreodată pe gânduri realitatea înstrăinării indiferente a valorilor culturale, abia atunci comunităţile care le au vor profita de binele spiritual pe care ele îl oferă.  
 
Segiu Pobereznic e una dintre personalităţile scumpe, ale lumii artistice contemporane difuzate pe continente ce absorb, preţuiesc şi sprijină valoarea. În timp ce la Londra, la Melbourne, şi nu numai, creaţia lui Sergiu Pobereznic este favorizată şi încununată, în România, sau chiar în oraşul său natal, Buhuşi, nu a ajuns nici să fie prea bine cunoscută.  
 
La Concertul simfonic al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti s-a dovedit infinita extindere a necunoaşterii oamenilor de valoare acasă la ei, pentru că în sală nu a fost nimeni din Bacău, în afară de tatăl artistului, fostul balerin Sandu Pobereznic, la rândul său cunoscut la Buhuşi mai mult din rodul imaginaţiei personale a unora! (Aurel V. ZGHERAN aurel.vzgheran@yahoo.com)  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu Pobereznic, artist buhuşean lansat pe scenele marii muzici, ale lumii / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1034, Anul III, 30 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!