CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA NOUĂ DE WEEKEND (16+16 !): ÎNGRIJORĂRI INUTILE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mulţi îşi pun problema de ce nu se mai citeşte! Subiect reluat ritualic, anual, cu prilejul Zilei Mondiale a Cărţii. Enunţul e fals. Sau parţial fals. Tot românul e pus în situaţia de a citi în fiecare zi. Fie că este alfabetizat sau nu! Paradox. Problema este dacă şi înţelege ceea ce ochii lui încearcă să desluşească. Specialiştii afirmă, categoric, că mesajele sunt percepute în funcţie de educaţia fiecărui individ. Cu educaţie ştim cum stăm!  
 
De vreo 70 de ani tot involuăm.  
Urmărind discursul celor care trag clopotul, constaţi că e vorba de slaba lectură a beletristicii. Adică, a reconfigurării unor situaţii, întâmplări... îmbrăcate în diverse veşminte stilistice. La care se adaugă talentul, nativ sau chinuit, al autorului. Plus ceva ortografie şi punctuaţie. Da, acest gen de literatură fiction, livrat la pachet impus, nu mai este consumat. De cei care ştiu bine să citească. Motivaţia este simplă.  
 
De ce citea omul, nu numai românul, până de curând, cărţi de beletristică? Pentru că orizontul său de cunoaştere era limitat. Mai bine zis, îngrădit. Localitatea în care îşi ducea existenţa oferea prea puţine întâmplări, care să-i astâmpere setea. De viaţă spirituală. Şi atunci, venea, tiptil, beletristica, care suplinea necesitatea minţii de a o lua razna. Scuzaţi! Reformulez: de a se hrăni spiritual. Mai ales la anumite vârste, de regulă la extreme, în anumite situaţii atipice...  
 
Radioul nu a afectat, mai deloc, lectura. Filmul a concurat şi concurează într-o mică măsură creaţiile scriitoriceşti. Exista chiar o coabitare benefică ambelor părţi. Abia televiziunea crează o primă breşă în domeniu. În realitate, fiind vorba de un transfer al imaginaţiei creatorilor de beletristică în studiouri. Nume de cod: scenarist. De fapt, serialele sunt tot cărţi pe care, încă, mulţi le citesc cu sufletul la gură.  
 
S-a ajuns, astfel, la economisirea serioasă a copacilor ce cădeau, de multe ori nevinovaţi, sub securea literară, doar pentru a satisface publicarea a tot felul de inepţii. Literare. Între timp, şi tipurile de suport pentru cărţi au evoluat: CD-ul, DVD-ul, e-bookul...  
 
Realitatea, prezentată zilnic pe zecile de canale de televiziune, întrece cu mult imaginaţia scriitorilor. Oricât de talentaţi ar fi. Fiecare individ are posibilitatea şi plăcerea de a crea în jurul întâmplării prezentate propria proză. Nu mai simte constrângerile scriitorului care, de fapt, îl manipula, ducându-l la un final impus de imaginaţia, talentul şi cultura sa.  
 
Mulţi bat câmpii, încă, cu educaţia prin lectura literaturii beletristice. Aiurea. Era o dictatură, pe care şcoala românească o continuă, pe alocuri, în forme primitive. Viaţa mea de student a fost terorizată cu ce a zis Călinescu, Vianu&Co despre cutare sau cutare cap de operă literară. Cu două excepţii, doi asistenţi, niciun alt cadru universitar nu a fost interesat de prostiile pe care vroiam să le prezintăm noi, studenţii. Reformulez: ideile personale.  
 
Lovitura de graţie au dat-o, însă, ştirile de la orice oră, tabloidizarea presei posdecembriste şi reţelele de socializare în complicitate cu telefonul mobil. Astfel, noul cititor are posibilitatea confirmării rapide a scenariului imaginat de el însuşi asupra temei/subiectului livrat de multe ori live.  
 
Ce vreţi satisfacţie mai mare a noului tip de lectură!  
Asistăm la un consum de adrenalină incredibil. Atâta Dostoievski, Shakespeare, Sadoveanu, Cezar sau Camil Petrescu, Cervantes, Anton Holban, Coelho ... la un loc şi separat, încât că nu-ţi vine să te mai dezlipeşti de monitor/receptor.  
 
În rest, nu vă faceţi griji! Se citeşte. Mai puţin, beletristica de mari dimensiuni puternic diluată. Timpul s-a comprimat vorba lui Schumann... ala cu „Rezonanţa” lui!!! 24 de ore=16 ore! Afirmă şi alţi specialiştii! Tot mai rar, lumea e zguduită de un best seller. Se citeşte, în schimb, multă informaţie, atât pe suport hârtie, cât şi pe noile tipuri de suport. Biblioteca publică, factor civilizator pentru o comunitate, poate face oricând dovada, prin bazele de date consultate, permanent actualizate datorită noilor tehnologii. Librăriile la fel. Iar dl Google e la dispoziţia noastră 24 din 24!  
 
Deşi inexistenţa bibliotecii pe site-urile majorităţii primăriilor comunale, oraşeneşti şi municipale, din a noastră patrie, ar trebui să dea de gândit?!? Ce fel de aleşi avem? Ce fel de biblioteci!?! Ce fel de bibliotecari!  
 
Fasole cu ciolan pe Lipscani  
Snobism dâmboviţean. Am asistat la un spectacol grotesc. Mii de cărţi călcate în picioare la propriu, jucate ca la fotbal ... pline de praful purtat de vânt. De vină nu sunt spectatorii needucaţi, ci organizatorii plini de fitze. Un final trist al unei acţiuni, ce a cucerit, normal, câteva tembelviziuni!  
 
***  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informatie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Tel. 0731 936.615 0752 975.130  
Bucuresti - 39  
 
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
duminică, 28 aprilie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA NOUĂ DE WEEKEND (16+16 !): ÎNGRIJORĂRI INUTILE / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 850, Anul III, 29 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!