CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (33): CHIVOTUL LEGII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Fiecare om are un anume orizont.  
Când acest orizont se restrânge într-atâta  
încât devine extrem de îngust, el se transformă  
într-un punct. Iar atunci omul acela zice:  
« Iată, punctul meu de vedere !»"  
(David Hilbert)  
 
Recent, la o dezbatere tv, pe o temă incitantă privind radiocomunicaţiile şi radioamatorii, am afirmat că prima staţie de emisie-recepţie din actualul program „Homo sapiens” a fost „Chivotul Legii”. Ceea ce stârnit o reacţie în lanţ. Firească. Mi-am susţinut punctul de vedere cu argumentele solide oferite de Biblie în cea de a doua carte Ieşirea (cap. 34 ş.u.).  
 
În perioada exodului era păstrat în Cortul Sfânt sau Cortul Mărturiei, special construit după toate indicaţiile tehnice şi cu respectarea strictă a normelor de exploatare şi de protecţie a muncii. Sunt înclinat să cred că alimentatorul întregului sistem de comunicaţie era pe baza unei pile atomice. E vorba de secole întregi de funcţionare. De aici şi măsurile severe de protecţie a celor care lucrau în zonă. S-a văzut ce s-a întâmplat cu Filistenii, care l-au deţinut timp de 7 luni. Chivotul le-a nimicit până şi zeul lor păgân (Dagon). Astfel, că au fost sfătuiţi de proprii preoţi şi ghicitori să trimită Chivotul poporului căruia îi aparţinea.  
 
În capitolul 36 avem întreaga descriere a modului de ridicare a Cortului şi măsurile de protecţie. Leviţii, una dintre cele 12 seminţii ale poporului israelit, fiind desemnaţi cu derularea întregului proiect. În următorul, se arată asamblarea chivotului primit, mai bine zis caseta în care să fie păstrată instalaţia. Aurul, argintul, arama au fost folosite în cantităţi apreciabile. de asemenea, tămâia şi smirna au jucat un rol important. Din punct de vedere ştiinţific. Ştim şi cine s-a ocupat cu comunicarea, persoana fiind numită de însuşi Dumnezeu. Aaron, fratele mai mare al lui Moise, ajutat de fiii săi, apoi Josua. În ultimul capitol, 40, este descris modul de funcţionare şi exploatare a sistemului.  
 
După cei 40 de ani exod (dispariţia unei generaţii cu toate păcatele ei), Chivotul Legii sau Chivotul Legământului a fost adus din Cetatea lui David şi instalat în marele templu construit de Solomon, rege al Israelului timp de 40 de ani (971-931). În anul 586 î.Hr. Templu a fost jefuit şi distrus de Nabucodonosor (anul 586 Î.Hr). Ca urmare a încălcării repetate a poruncilor şi a păcatelor săvârşite, Dumnezeu i-a trimis în robie. Vasele sfinte şi podoabele din aur, argint şi aramă au fost duse în Babilon, cu excepţia Chivotului Legii, pe care cei însărcinaţi cu paza şi protecţia lui l-au ascuns. Liderul Bisericii Ortodoxe Etiopiene, Patriarhul Abuna Pauolos, a afirmat, în timpul unei vizite întreprinse la Vatican: „Chivotul Legii se află în Etiopia de mai multe secole” şi că l-a văzut cu ochii săi. Există şi alte versiuni.  
 
Eliminând cuvintele-balast, printr-o interpretare a textelor biblice la nivelul evoluţiei atinse de omenire în prezent, voi menţine afirmaţia pe care am făcut-o. „Acolo, între cei doi heruvimi de deasupra chivotului legii, Mă voi descoperi ţie şi îţi voi grăi de toate, câte am a porunci prin tine fiilor lui Israel." (Ieşirea 25, 22). Aici, Moise vorbea cu Dumnezeu „faţă către faţă" (Ieşirea 33, 11) şi „gură către gură“ (Numerii 12, 8).  
 
Mai mult, mă duce gândul chiar la o hologramă (televiziunea 3HD, 4HD, 6HD ...). Aşa că lucrurile sunt mai simple decât îşi închipuiau înaintaşii noştri. Dar asta abia după 3270 de ani de mister. Ca multele minuni pe care le-am decriptat în mare parte. În ultimii 100 de ani, radioul, televiziunea, avionul, zborul în cosmos, inseminarea artificială, transplanturile etc. etc. etc. Numai că noi şi noi mistere îşi aşteaptă rândul la decodificare. Şi va mai trece ceva timp. A se vedea teleportarea. Deocamdată oamenii de ştiinţă au teleportat, cu succes(!?!), o molie! Sau clonarea. Biata Dolly!  
 
De fapt, prin tablele legii ni s-a transmis întregul program pe care noi, terienii, îl aveam, şi-l avem de dus la capăt pentru îmbunătăţirea modului nostru de existenţă. Dumnezeu şi echipa sa ne-au lăsat toată libertatea de acţiune. Ne-a arătat doar ce se poate întâmpla în cazul nerespectării programului. La fel s-a întâmplat şi la al doilea legământ, când au fost transmise noile table ale legii (pentateuh), pe care toate seminţiile pământului le-au primit sub o formă sau alta.  
 
Intervenţia divină a fost, de-a lungul vremurilor, extrem de discretă şi numai în situaţii fără ieşire. Altfel, omenirea în nesăbuinţa ei ar fi avut mai multe sfârşituri, cum s-a şi întâmplat de altfel. Mi-aduc aminte de teribilul accident de la Cernobâl (26 aprile 1986). Radiaţiile fiind de 400 de ori mai puternice decât cele de la Hiroshima! Oamenii de ştiinţă făceau prognoze apocaliptice. Şi, totuşi, nu s-au adeverit. De ce?!  
 
Martori oculari au relatat că imediat după explozie au văzut un OZN, care a staţionat 6 ore deasupra centralei. Efectul? Nivelul de radiaţii a scăzut considerabil. Unii avansează cifre de 80-90%. În 1989, nivelul de radiatii a crescut din nou la Cernobâl. Un medic a observat un nou OZN. „În timpul celor 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl, nivelul radiaţiilor în zona Bisericii Sfântul Ilie, singura deschisă în aceastăzonă, a fost sub nivelul de alertă”, spun cei care au lucrat la micşorarea efectelor dezastrului atomic!!!  
 
PE SCURT  
Când eram copil, tata mă liniştea în privinţa căpuşelor. Căpuşelor nu le place decât pe oi. Mă gândesc! Oare noi, am devenit tot mai mult oi?  
 
Icoana, portal către Dumnezeu. De ce nu se trasmit bolile prin icoane? De mii de ani se sărută icoanele şi nici o epidemie ca lumea, iar la şcoală atingi clanţa şi hepatita se răspândeşte fulgerător! Încă un mister !  
 
Am fost la biserica Patriarhiei Române. Capacitate cca 300 de locuri, la Bambu cca 1500. Se fac tot felul de sondaje, dar nu am văzut unul în care să se pună următoarea întrebare: „Care sunt cei mai mari hoţi din localitatea dumneavoastră?” Top 10 la nivel local. Top 500 la nivel naţional! Care din institutele de sondare îl va face? Accept şi cu +/- 3% !  
 
NASA a felicitat CFR-ul pentru performanţa realizată în Săptămâna Mare. Trenul de Constanţa a ajuns cu 120 de secunde mai devreme în staţie.  
 
După ce Demisul a făcut nevăzută flota, acum face pe ghidul prin Constanţa! Poate dispare şi portul!?! Flota noastră unde e, flota noastră ce-ai făcut cu ea? Te face Demisul din vorbe, în doi timpi şi o mişcare. Populară. De stânga-dreapta! Mai are 500 şi-un pic. De zile. Ca şef. De stat, pe banii noştri. Apoi, pe banii lui din fabrica de îngheţată!  
 
***  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informatie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Tel. 0731 936.615 0752 975.130  
Bucuresti - 39  
 
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
duminică, 12 mai 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (33): CHIVOTUL LEGII / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 863, Anul III, 12 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!