CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (68): WTA - MINGE DE MECI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A treia româncă, din toate timpurile într-o finală! La Roland Garros! Turneu de gradul 0. Pentru mine nu mai conta rezultatul finalei. Eram mulţumit cu rezultatul de joi. Dar, de ce să nu recunosc, speram la o finală fabuloasă. Şi a fost! Am trăit meciul la maximă intensitate emoţională. Simona nu a câştigat pe teren. Poate nici nu e timpul! A câştigat, însă, milioane de inimi.  
 
Sharapova, bine clădită fizic, nu e o femeie frumoasă. Răutăcism. Sigur, înălţimea de girafă (alt răutăcism mic, mic), constituie un avantaj. În tenis. Pe de altă parte, nici înălţimea de 1,69 m nu e de neglijat. Pe stradă, Simona e chiar o fată înaltă. Dacă avea 1,55 m, cât au majoritatea, ce ar mai comenta analiştii de toate orientările? În lumea tenisului feminin înălţimea mică este un handicap, însă Simona are atuuri ce o pot face invincibilă. Drumul îi este deschis. Are o fereastră de zece ani în faţa ei.  
 
A fost o finală pe cinste! Adversara, Sharapova, a tremurat şi gemut din toate mădularele. Totul este, deja, istorie. „Glorie învingătorilor, onoare învinşilor!” În schimb, televiziunile şi reţelele sociale au luat foc. Unii insinuează că Simona nu a făcut nimic pentru ţară, ci doar pentru ea. Alţii afirmă, revoltaţi, că ţara nu a făcut nimic pentru Halep. Raţionamente extremiste. Din punctul meu de vedere. Am crezut, dintotdeauna, că atunci când facem ceva pentru noi înşine, implicit facem şi pentru ţară. Ca să fiu şi mai bine înţeles, orice plătitor de impozite face ceva pentru ţară. Problema e cu ceilalţi semeni, care constituie subiectul dramelor şi dramoletelor. Exploatate politic şi mediatic, în funcţie de interese. Ce nu vor putea fi rezolvate niciodată!  
 
În cazul marilor performeri. simpla purtare a tricolorului, văzut de milioane şi milioane de privitori contribuie la promovarea imaginii ţării. La care se adaugă alte realităţi economice, sociale, deloc de neglijat. Depinde cine le valorifică! Nici afirmaţia contrară „Statul nu a făcut nimic pentru Simona” nu are suport. Simona (n. 27.09.1991 - Zodia Balanţei) a beneficiat, de bine de rău, ca toţi copiii României, de sistemul de învăţământ românesc. Constanţa fiiind constant pe primele locuri în ţară în domeniul învăţământului. De Stat! După şcoala gimnazială a urmat Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa. La Stat. Gratuit. Dacă ar conştientiza, unii, ce avantaj capital este ăsta!?! Decisiv!  
 
A avut şansa să-şi manifeste şi să-şi dezvolte liber pasiunea pentru tenis. Nu cred că Statul i-a interzis lucrul ăsta! De fapt, nu înţeleg de ce trebuie ca Statul să fie în toate? Parcă am în Conu Leonida faţă cu reacţiunea!  
 
Prof. Ioan Stan, absolvent ICF 1967 este cel care a descoperit-o pe Simona (avea puţin peste patru ani), pe când venea cu mama după fratele ei, Nicolae, ce urma lecţii de tenis. A lucrat doi ani cu Simona, la Club Castel din Mamaia. „Simona a fost şi rămâne un copil bun. Am încercat să-i transmit ceva din spiritul meu. I-am interzis să mai arunce racheta şi să comenteze nereuşitele. I-am spus mereu că pe teren ai nevoie de un comportament superior. Trebuie să-ţi respecţi adversarul. Să ai un Dumnezeu, să te temi şi să dai dovadă de smerenie. Să fii umil. Să rămîi cu picioarele pe pământ şi să nu exacerbezi victoria”. Au urmat antrenorii Nicuşor Ene (de la 6 la 10 ani), Daniel Dragu (de la 10 ani la 14 ani), de la 14 ani la Clubul „Idu” din Mamaia cu Bogdan Panzichi, Liviu Panait şi Radu Popescu. La 17 ani, Simona (antrenor Firicel Tomai) a fost campioană la Roland Garros (2008). Un rol decisiv l-au jucat, cum este normal, părinţii. Mama, Stania, şi tata, Stere, fost fotbalist, ştiind ce înseamnă performanţa într-o profesie liberală.  
 
„Simona era dezamagită după meci, dar n-avea de ce", a declarat însuşi belgianul Wim Fissette, actualul antrenor al marii tenismene. Aşa că e bine să punem surdină unor astfel de afirmaţii. Repet, extremiste. Cu uite Statul, nu e Statul ! Cleveteală, pe diferite tonuri, tonalităţi şi partituri, a unor cârcotaşi. Amatori sau profesionişti. Bref! Românii au făcut istorie la ediţia actuală de la Roland Garros! Mai multe calificări, trei semifinale, două finale, din care una câştigată! Să ne bucurăm de fazele de neuitat ale finalei Halep - Sharapova.  
 
Nu s-a ajuns întâmplător la acest bogat bilanţ. Cei doi monştri sacri ai tenisului, Năstase şi Ţiriac, pot fi mulţumiţi cu asemenea urmaşi. Mulţumesc, Simona, mulţumesc Florin, mulţumesc celor două Ioane!  
 
Să privim clasamentul WTA: 1. Serena 2. Li Na 3. Halep 4. Radwanska 5. Sharapova 6. Kvitova 7. Jankovic 8. Azarenka 9. Kerber 10. Cibulkova. Avem cinci românce, din totalul de 23, în primele o sută de tenismene. Din lume. Urmează Wimbledonul! Un bun prilej pentru Simona să demonstreze antrenorului, ce o vede ajungând până în sferturi, turneul fiind pe iarbă, şi cârcotaşului de serviciu, al postului rtv aservit, ce poate o ţărăncuţă!  
 
Serveşte, Halep !...  
- Sharapova, vrei dulceaţă?  
- Nu, gem.  
 
*  
 
DE LA PARTIDE  
 
Constat, fără să mă mir, că primii aleşi la congresul noii formaţiuni băsiste Pere, Mere şi alte Poame, din tramvaiul 55, sunt doi cunoscuţi traseişti.  
 
Udreniana a prestat pe la PNL → PD → PLD → PD-L → apoi înfiinţează, cu transfugii lui Băsescu, PMP. Să nu uităm, Elena este avocatul care l-a scos, temporar, din rahat pe Demisul naţional în procesul casei autoatribuite din strada Mihăileanu.  
 
Şi viitorul preşedinte al României (?), celălalt Diaconescu („Sunt candidatul lui Traian Băsescu”), urmează un traseu la fel de sinuos. Crescut de PCR → Asociaţia Studenţilor Comunişti (1980) continuă, firesc, în PSD → se transferă la noul UNPR → ajunge ministru în guvernul Unguent 00 → este recuperat de Cotroceni ca_consilier prezidenţial → şi în final paraşutat în PMP, cu sarcină prestabilită.  
 
Gaşca PMP-istă cuprinde şi alte nume sonore: Hoţul din Paris, Omul bicicletă, Trei doctorate (fără diplomă de bacalaureat!), Eba de Bruxelles, Puiul Grill, Vechilul de la Nana... lista fiind lungă. Ăsta, da, partid nou (6,2%), cu oameni reşapaţi + 345.973 de voturi.  
 
Nici nu s-au strâns bine şi sună zvonul fugii din partid! În curând, alt partid de strânsură! Tot pe Dreapta. Pe Stânga nu-i voie! Manechinul Tăriceanu a găsit câteva loaze ce-şi vând sufletul!? Nou-nouţi, noi! Spre noi victorii! Să fiu Antonescu, m-aş întoarce şi pre mulţi i-aş popi! Văd că şi UDMR mişcă în front! Vine canicula! De partid. E timpul comp(l)oturilor!  
 
N.B. Dacă încep să gândesc prea mult, intru în panică. (Pamela Anderson)  
 
*  
 
Toate bune!?!  
Ai nevoie de o informaţie?  
Mică, mică? O rezolvăm împreună.  
Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!  
-------------------------------------------------  
Sergiu GĂBUREC  
Bucureşti  
sâmbătă, 14 iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Sergiu GĂBUREAC - TABLETA DE WEEKEND (68): WTA - MINGE DE MECI / Sergiu Găbureac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1262, Anul IV, 15 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Sergiu Găbureac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Sergiu Găbureac
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!