CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  
Autor: Cornelia Curtean         Ediţia nr. 1097 din 01 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

SELECŢIE NATURALĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Deşi începuse luna mai şi ar fi trebuit să se încălzească , de cateva saptamani vantul nu mai contenea frigul parcă se înăpăţana să plece. Cu ultimile puteri ne răscolea inimile trimiţandu-ne temperaturi scăzute.  

Termometrul din cameră indica ziua temperaturi de 5, 7, 10, 13 grade. Într-o zi de joi, dimineaţa a început să plouă şi aşa a continuat aproape toată ziua…  

Se apropia ora de terminare a programului şcolar. Mi-am luat umbrela şi am pornit spre şcoală. La întoarcere, am respectat acelaş ritual pe care îl facem zilnic cu băiatul meu: hrănirea cainilor maidanezi.  

Ajunşi la blocul nostru lăţosul de Paco, tocmai se certa cu doi boschetari pe tomberon. Cand ne-a văzut i-a lăsat baltă, ne-a fixat cu privirea, a început să se lingă pe bot şi s-a apropiat de noi. Venea pentru paharul cu lapte.  

Am plecat apoi spre blocul lui Amigo..nu era acasă. Iarba din faţa blocului înverzise şi crescuse mare. Firele de iarbă erau pline de picături de ploaie. La marginea trotuarului, Dino a văzut că se mişcă ceva prin iarbă. Mami ! Un pui ! Un pui de pasăre, făcea eforturi disperate să zboare. Nu era posibil…ploua …Parcă era un ghem de aţă încalcită..  

Nerezistand să îl ştie că devine victimă, băiatul meu l-a luat acasă unde era cald şi bine. L-a şters cu serveţele, l-a uscat. Şi-a revenit imediat şi a început să ciripească. A improvizat repede o colivie, în interior i-a pus un bonsai artificial. Trilurile lui se auzeau în toată casa.  

Iniţial am crezut că este un pui de randunică- fetiţă…dar avea prea multe culori pe ea… Neştiind nimic despre cum trebuie hrănit am apelat la cel mai bun prieten – Internetul. Veştile nu erau prea îmbucurătoare.  

Mai întai am aflat că din maximum şase ouă cat cloceşte o randunică la primul rand de pui, doar 2- 3 pui sunt acceptaţi – cei mai rezistenţi, restul sunt aruncaţi din cuib. Dacă încerci să-l pui în cuib, îl recunoaşte şi tot jos ajunge.  

Trebuia hrănit cu insecte, gaze, dar de unde să le luăm pe ploaia aceea care nu se mai oprea.  

Din clipa în care este aruncat din cuib, dacă reuşeşte să reziste trei zile, va trăi. Aşadar avea o perioadă critică. La discuţiile de pe ,, forum” am aflat că mai poate fi hrănit cu miez de paine umezit şi servit cu ,,scobitoarea”. Am urmat sfaturile, l-am hrănit şi s-a culcat devreme . La ora 17,30 era în lumea viselor . Cam aşa a decurs ziua 1.  

Ziua 2  

După douăspreze ore de somn, ne-a dat deşteptarea. A urmat ,, micul dejun”, a băut singură apă de la robinet şi a început să se antreneze pentru zbor. Nu prea avea spor …pe bucăţele. Nu uita să cante. Glasul ei se auzea în tot apartamentul. A coincis ora de culcare cu cea din ziua anterioară. Băiatul aştepta a treia zi cu sufletul la gură. ,,Mami, îmi doresc să trăiască!”  

Ziua 3  

Pe la ora 6 dimineaţa ne-a trezit . Canta şi era veselă. Am hrănit-o din nou şi am lăsat-o să-şi continuie lecţiile de zbor prin casă. După un timp s-a oprit şi a început să-şi cureţe penele cu ciocul. Băiatul era tare fericit.  

Mami, trăieşte!  

Bucuria nu a ţinut mult . Dintr-o dată totul s-a năruit. Şi-a dat capul pe spate, aripile se mişcau haotic, nu mai avea echilibru , a privit spre cer de cateva ori şi s-a prabuşit. Lacrimile se prelingeau pe obrajii băiatului.  

Îşi ascundea privirea. Continua să plangă. Deşi citisem împreună ce se va întampla, îi venea greu să accepte realitatea. După ce s-a liniştit, mi-a comunicat: ,,vreau să o înmormantăm la ţară la Gaga ” cu o voce foarte serioasă. Am împachetat-o şi am pus-o în congelator. A început să caute prin casă cartoane şi să-i confecţioneze un cosciug.  

,,Înmormantarea”  

După o săptămană am ajuns la ţară. Ajunşi acolo , am coborat toate bagajele din maşină şi cea mai importantă sacoşă a rămas în portbagaj. Dino a plecat de langă mine ca săgeata în timp ce gesticula cu mana fugind să-l ajungă pe vecinul care tocmai parcase maşina la două case de noi.După ce am analizat , de comun acord am stabilit că se va “odihni ” foarte bine la umbra unui nuc. Vizavi de el, printre ulucile coteţului singura găină care scăpase nemancată de vulpe urmărea atent. După vro jumătate de oră, Dino constată că i-a fost răscolit mormantul. Nu mai spun cat de hulită a fost biata pasăre… Chiar merita.  

Referinţă Bibliografică:
SELECŢIE NATURALĂ / Cornelia Curtean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1097, Anul IV, 01 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cornelia Curtean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Curtean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!