CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Selectii >  

SEARĂ NICHITA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TABLETĂ  
  
SEARĂ NICHITA 
  
La Casa Ceaiului 
  
„O ceaşcă de ceai transformă pe oricine în nemuritor” 
  
Dacă ar fi să ţinem seamă de acest vers al poetului anonim chinez – doar numai pentru această “nemurire“ şi ar fi destul să am un argument, ca să încep o poveste ... de primăvară, într-o “clipă de linişte”. Era o seară de martie, adunându-ne prin muzică şi poezie la o Casă a ceaiului, ascultând versuri nemuritoare, act de dragoste şi de recunoştinţă faţă de Nichita Stănescu. Pentru că Tea House nu e o ceainărie oarecare. Este o oază culturală, aici desfăşurându-se evenimente deosebite organizate de amfitrioana Laura Agapie, care ne aştepta sub magia ceaiului la o seară Nichita.  
  
Ploua cu fulgere, ... Ploua infernal /şi noi ne iubeam ... sacadat şi “În spirit de haiku”: Umbra fructelor verzi/ apasă secunda/ lăsând-o să fugă/ de sub platan/ Dacă timpul ar avea frunze/ ce toamnă! ... O seară de iubire pentru Nichita: Să ne iubim ca florile/ în noi înşine/ ca litere singure/ în interiorul cuvântului./ O, tu, cuvântule,/ sex şi matrice/ din care se naşte/ întreg viitorul.” ...  
  
Pe cer apăruse curcubeul, răsărit în fereastra cu perdele de borangic şi franjuri din camera bunicii. În sunet de caval, Mihai Serghei Todor îi puncta versul. Un recital Nichita susţinut de actorul Marius Nănău, rupt din fiorul poeziei, pe urmele poetului ... Un semn şi un însemn în trecerea timpului ...  
  
În capitală există ceainării care “vorbesc” doar despre poezia ceaiului. Dar la Tea house poveştile romantice, poemele însoţesc florile exotice, adunând alte valori. “O clipă de linişte” şi orice rendez-vous e pus sub vraja parfumului de ceai ... Arome benefice, amestecate după formule magice străvechi , unele uitate la noi, flori şi frunze ce înlătură,  
  
“mâhnirile vieţii”! Am văzut cum, uneori, o miraculoasă licoare chihlimbarie uneşte destine. Vin tineri cu trandafiri în braţe, întâmpinând astfel partenera de ceai “fermecat”.  
  
Dar să nu uităm: ceaiul, acest remediu împărătesc împotriva somnolenţei este după un poet din China, un mod de a ne regăsi spiritul: 
  
“ Un bol de ceai îmi alungă singuratatea 
  
Altul dispersează prin porii mei miracolele vieţii 
  
Iar următorul purifică toţi atomii fiinţei mele ...  
  
Doar ultima ceaşcă de ceai transformă pe oricine în nemuritor” ...  
  
Elisabeta Iosif 
  
Martie, 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
SEARĂ NICHITA / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 458, Anul II, 02 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!