CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Elena Armenescu         Ediţia nr. 1158 din 03 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Seară de poezie
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

În data de joi 27 februarie orele 16.00 , in cadrul actiunilor internationale a WPM (World Poetry Movement ) la sediul Centrului socio-cultural din str L Calderon nr 39, sect 2 a fost organizată – la iniţiativa poetei Elena Armenescu în colaborare cu Primăria sect 2 Bucureşti - o seară de poezie intitulată:  

Zâmbetul anotimpului  

Invitaţi speciali:
Poetul Ion Horea -în an aniversar (85 de ani)
Poetul Ion Brad şi actriţa Ana Maria Ghiur.
 

După un Laudatio susţinut de poetul Ion Brad, actriţa Ana Maria Ghiur a recitat versuri din opera acestor doi mari poeţi ai literaturii române.  

Au mai luat cuvântul invitaţii poetului: poeta Paula Romanescu şi criticul literar - scriitor şi eseist – Ion Dodu Bălan  

Ulterior, au citit din creaţia proprie poeţii:
Elena Armenescu, Victoria Milescu, Andana Călinescu, Petru Solonaru, Lidia Lazu, Ion Lazu, Theodor Răpan, Geo Călugăru, Claudia Voiculescu, Ioana Stuparu, Fl.Grigoriu, Cristian Neagu, Mihai Prepeliţă, Petru Demetru Popescu, Monica Mureşan, Tatiana Rădulescu, Filofteia Stoian,
 

Consideram aceasta seară un eveniment care merită să fie cunoscut, informaţia să ajunga la cat mai mulţi iubitori de poezie.  

Seara s-a încheiat cu un discurs poetic de neuitat al poetului Ion Horea, care - pe lân gă alte teme - a cântat cu o autentică trăire viaţa moţilor din munţii Apuseni, adică a oamenilor în mijlocul cărora s-a născut şi în jurul cărora şi-a petrecut copilăria de neuitat.  

 

Consemnăm câteva date biografice. Poetul Ion Horea s-a născut în satul Petea de Câmpie, judeţul Mureş, la 10 mai 1929. A debutat la 20 de ani, cu...''Balada însămânţării grâului de toamnă'' după care - din cauză că era fiu de chiabur a fost nevoit să abandoneze Institutul de Arte din Bucureşti. În 1951 devine cursant al controversatei Şcoli de literatură ''Mihai Eminescu'' După absolvire, a lucrat ca redactor la ''Viaţa Românească'' (1952-1964), şi apoi la ''Gazeta Literară'', numită, din 1968, ''România Literară'', până la pensionare(1990). Cea mai cunoscută poezie a sa este poezia Umbra plopilpr (1965) pusă pe note şi interpretată de îndrăgitul cantautor Tudor Gheorghe. Iată poezia:
 

Umbra plopilor

Şi vom călători odată
Pe unde n-am mai fost nicicând,
Cu umbra plopilor, ciudată,
Alunecând, alunecând...

Şi va rămâne-n urma noastră
Doar tremurarea unui gând,
Cu umbra plopilor, albastră,
Alunecând, alunecând...

De va mai fi o amintire,
Şi ea va trece, vrând-nevrând,
Cu umbra plopilor, subţire,
Alunecând, alunecând...

Dă-mi gura ta şi mă sărută,
Şi stele vor cădea pe rând,
Cu umbra plopilor, tăcută,
Alunecând, alunecând...

Şi-ai să auzi, înfiorată,
Cum trece-al lunii foşnet blând,
Cu umbra plopilor, culcată,
Alunecând, alunecând...
 

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
Seară de poezie / Elena Armenescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1158, Anul IV, 03 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Elena Armenescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Armenescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!