În data de joi 27 februarie orele 16.00 , in cadrul actiunilor internationale a WPM (World Poetry Movement ) la sediul Centrului socio-cultural din str L Calderon nr 39, sect 2 a fost organizată – la iniţiativa poetei Elena Armenescu în colaborare cu Primăria sect 2 Bucureşti - o seară de poezie intitulată:
Zâmbetul anotimpului
Invitaţi speciali:
Poetul Ion Horea -în an aniversar (85 de ani)
Poetul Ion Brad şi actriţa Ana Maria Ghiur.
După un Laudatio susţinut de poetul Ion Brad, actriţa Ana Maria Ghiur a recitat versuri din opera acestor doi mari poeţi ai literaturii române.
Au mai luat cuvântul invitaţii poetului: poeta Paula Romanescu şi criticul literar - scriitor şi eseist – Ion Dodu Bălan
Ulterior, au citit din creaţia proprie poeţii:
Elena Armenescu, Victoria Milescu, Andana Călinescu, Petru Solonaru, Lidia Lazu, Ion Lazu, Theodor Răpan, Geo Călugăru, Claudia Voiculescu, Ioana Stuparu, Fl.Grigoriu, Cristian Neagu, Mihai Prepeliţă, Petru Demetru Popescu, Monica Mureşan, Tatiana Rădulescu, Filofteia Stoian,
Consideram aceasta seară un eveniment care merită să fie cunoscut, informaţia să ajunga la cat mai mulţi iubitori de poezie.
Seara s-a încheiat cu un discurs poetic de neuitat al poetului Ion Horea, care - pe lân gă alte teme - a cântat cu o autentică trăire viaţa moţilor din munţii Apuseni, adică a oamenilor în mijlocul cărora s-a născut şi în jurul cărora şi-a petrecut copilăria de neuitat.
Consemnăm câteva date biografice. Poetul Ion Horea s-a născut în satul Petea de Câmpie, judeţul Mureş, la 10 mai 1929. A debutat la 20 de ani, cu...''Balada însămânţării grâului de toamnă'' după care - din cauză că era fiu de chiabur a fost nevoit să abandoneze Institutul de Arte din Bucureşti. În 1951 devine cursant al controversatei Şcoli de literatură ''Mihai Eminescu'' După absolvire, a lucrat ca redactor la ''Viaţa Românească'' (1952-1964), şi apoi la ''Gazeta Literară'', numită, din 1968, ''România Literară'', până la pensionare(1990). Cea mai cunoscută poezie a sa este poezia Umbra plopilpr (1965) pusă pe note şi interpretată de îndrăgitul cantautor Tudor Gheorghe. Iată poezia:
Umbra plopilor
Şi vom călători odată
Pe unde n-am mai fost nicicând,
Cu umbra plopilor, ciudată,
Alunecând, alunecând...
Şi va rămâne-n urma noastră
Doar tremurarea unui gând,
Cu umbra plopilor, albastră,
Alunecând, alunecând...
De va mai fi o amintire,
Şi ea va trece, vrând-nevrând,
Cu umbra plopilor, subţire,
Alunecând, alunecând...
Dă-mi gura ta şi mă sărută,
Şi stele vor cădea pe rând,
Cu umbra plopilor, tăcută,
Alunecând, alunecând...
Şi-ai să auzi, înfiorată,
Cum trece-al lunii foşnet blând,
Cu umbra plopilor, culcată,
Alunecând, alunecând...