CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  

SCULPTORUL MARCEL GUGUIANU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A urmat cursurile unei şcoli primare din Bârlad şi o parte a celor secundare pe care le termină în Galaţi. În continuare a frecventat cursurile şi lucrările "Şcolii de belle arte" din Bucureşti (19411945), la clasa lui Corneliu Medrea. A funcţionat ca profesor de desen şi caligrafie la şcolile din Bârlad: Liceul "Gh. Roşca Codreanu", "Liceul Comercial de băieţi", "Liceul Industrial de băieţi". Între 19541956 a lucrat la Iaşi, ocupându-se cu restaurarea unor monumente istorice din Iaşi şi din Bârlad. Din 1948 participă cu lucrări de sculptură la expoziţii anuale şi bienale. Din 1956 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici.  
Se mută în Bucureşti în 1956. A participat la expoziţiile din Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colecţie muzeală, care-i poartă numele, la Contess Madelaine din New York. În 1992 s-a creat Fundaţia "Marcel Guguianu". Este membru al Băncii Mondiale. S-a construit Complexul muzeal Marcel Guguianu, în zona centrală a oraşului Bârlad, vis-á-vis de Muzeul “V. Pârvan”, care adăposteşte impresionanta sa colecţie. În semn de adâncă ptreţuire faţă de elevul său, conducerea liceului în care Marcel Guguianu a învăţat şi predat, a hotărât ca liceul să se numească Grupul Şcolar Agricol "Marcel Guguianu".  
Sculptorul Marcel Guguianu a murit în noaptea de luni spre marţi, 12 IUNIE, 2012, la vârsta de 89 de ani.  
Marcel Guguianu lasă în urmă un număr impresionant de lucrări de sculptură monumentală, ansambluri statuare, busturi bronz şi marmură ale unor scriitori, poeţi, savanţi, actori, amplasate în parcuri, grădini publice, instituţii, teatre şi muzee, în oraşe din România şi din străinătate. Numeroase opere ale sale fac parte din colecţii particulare şi de stat, în România, Italia, Canada, Danemarca, Olanda, Franţa, Germania, Japonia, Grecia, SUA, America de Sud etc.  
Referinţă Bibliografică:
SCULPTORUL MARCEL GUGUIANU / Nelia Viuleţ : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 531, Anul II, 14 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Nelia Viuleţ : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nelia Viuleţ
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!