CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Scrisoarea familiei lui Ion Dorel Enache-Andreiaşi către rucăreni!...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Situaţii presante şi independente de voinţa noastră, a căror rezolvare nu suportă amânare, fac imposibilă deplasarea la Rucăr pentru a fi alături de Dv. în acest moment de constire a memoriei soţului, tatălui şi bunicului nostru, Dorel Enache. Vă cerem mii de scuze faţă de această neputinţă şi vă promitem că vom fi alături de vibraţia şi gândul bun al tuturor celor care l-au cunoscut într-un fel sau altul şi că îi vom păstra în memorie aşa cum ne-a fost dat prin natura relaţiilor proprii unei famili unite şi responsabile în tot ce a întreprins, pe care el a iubit-o până la sacrificiu şi căreia i s-a dedicat trup şi suflet, a sprijinit-o cu mult devotament şi fidelitate.  
  
Nu-mi propun să rememorez din cei 35 de ani de căsnicie decât ceea ce a constituit „substanţa lui umană”, calitatea sa de om onest, soţ atent, generos şi credincios, sociabil, adesea prea din cale afară, cu toţi indiferent de rasă, pregătire, condiţie socială sau profesională, nededat jumătăţilor de măsură şi altor nimicuri care nu cadrau cu interesele comune ale familiei. Am trăit şi bune şi rele dar am fost neclintiţi în speranţa noastră de a ne croi un viitor demn, să respingem sau să ocolim umilinţa care pentru el era suprema lovitură şi jigniire adusă demnităţii, nu suporta minciuna, lăudăroşenia, îngâmfarea şi nesimţirea oriunde s-ar fi manifestat ele.  
  
Iubea viaţa pătimaş, nu-şi trăda sensibilitatea şi iubirea pentru fineţuri materiale şi mai ales spirituale, citea mult şi tot ce-i cădea în mână, venera pe oamenii de spirit, unora le-a fost prin preajmă, ştia unde să se oprească cu îndrăzneala, avea simţul ridicolului şi refuza să se expună. Preferând un îndemn, parcă al lui Coşbuc şi pe care-l repeta cu prietenul lui de-o viaţă şi rudă din Rucăr, Ghică Şerb, ce suna cam în felul ăsta, „Fii mic şi umil, dar cu sentimentul distanţei dintre tine şi ceilalţi”.  
  
Îi plăcea poezia când eu n-aveam ochi pentru ea, mi se părea o pierdere de vreme, lucruri poate bune când nu ai preocupări mai serioase, îl certam uneori că e cu capul în nori dar el nu şi nu, lumea, zicea se poate vedea şi altfel şi poate fi cunoscută şi pe o astfel de cale, în sfârşit şi multe de-astea asupra cărora eu nu stăruiam că nu aveam căderea, cum nici eu n-am s-o fac în această misivă şi el parcă se afunda şi mai mult în preocupările sale... Fuma mult, mai bea cu prietenii fără să abuzeze, critica totul şi de multe ori în gura mare, ceea ce a i-atras atenţionări din partea anumitor servicii şi autorităţi.  
  
Milos şi înţelegător, iertător şi bun povăţuitor, trăia cu grija de a ne descurca în viaţa de zi cu zi, de a nu face rău şi de a nu rămâne datori cu cine ştie ce împrumuturi sau gesturi pe care apoi să le suporte alţii nevinovaţi, eventual copiii, familia în ansamblul ei. Săritor cu toţi, de la vlădică la opincă, generos lăsând-se pe el pentru ca prietenii să se simtă bine, se retrăgea în el pentru a reflecta şi a pune la cale planuri ca să fie mai bine. Nu suporta jigodismul, vedetismul şi era un ţăran sadea mândrindu-se cu asta. În holul apartamentului nostru din Tei tronează şi-acum turme de mioare şi munţi pleşuvi din Rucărul natal pe care l-a iubit atât de mult şi cu ai cărui oameni şi înfătuiri se mândrea...  
  
Dac-ar trăi s-ar minuna câte lucruri bune i-ar fi dat să vadă. câte nu i s-au întâmplat viaţa toată... Că tot ce-a gândit fără a fi îndrăznit de-a lungul vieţii, aprecierea unor oameni de valoare acordată frământărilor sale aşternute în zeci de caiete şi sute şi mii de foi. Căuta să-şi pună în armonie gândul frumos cu condiţia unei umilinţe pe care n-o accepta şi împotriva căreia a luptat pentru a nu-l covârşi cu totul.  
  
Mulţumesc eu şi băieţii noştri pentru tot ce aţi făcut pentru el. Dumnezeu să-l odihnească în pace, o lacrimă pentru sufletul lui bun şi curat.  
  
Vă mulţumim tuturora şi vă suntem recunoscători, Jeana, Gigi şi Viorel Enache, Bucureşti.  
  
(citită la lansarea cărţii „Neterminate”, apărută potum la Casa de editură „Amurg sentimental” în vara 2011) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Scrisoarea familiei lui Ion Dorel Enache-Andreiaşi către rucăreni!... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 227, Anul I, 15 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!