CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Scriitorul Mihai Sporiş la 60 ani
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scriitorul Mihai Sporiş la 60 de ani 
  
Articol de Emil ISTOCESCU  
  
Cartea recent apărută la Editura Petrescu din Rm. Vâlcea, intitulată „Personalităţi vâlcene” este un volum aniversar dedicat inginerului dr. Mihai Sporiş, fiu al Ţării Loviştei, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 ani. Este o carte binevenită în care se scot în evidenţă calităţile şi realizările ieşite din comun ale unui om cu o cultură plurivalentă de factură renascentistă, din atotcuprinzătoare domenii ale Ştiinţei, Artei şi Literaturii, Filosofiei, Politicii, Sociologiei, Lingvisticii, Istoriei Naţionale şi Universale; acumulare impresionantă de cunoştinţe, care, în mod firesc, stârneşte admiraţie şi preţuire. 
  
După o metodă mai personală pe care domnul Eugen Petrescu, autor şi editor al cărţii a mai experimentat-o, lucrarea a fost structurată în trei capitole, după cuvintele omagiale ale IPS Gherasim Cristea („La ceas aniversar”),ale PS. Dr. Emilian Lovişteanul (Domnul Mihai Sporiş- „Omul din faţă catedralei”) şi după Intoducerea autorului.  
  
În prima parte au fost grupate 22 de referinţe cu titlul „Mihai Sporiş-vâlceanul din „Ţara de Piatră”- la 60 de ani”Trecute în ordinea primirii la redacţie, pentru a nu crea nedumeriri sau răniri ale sensibilităţii, semnatarii acestor aprecieri sunt nume de rezonanţă ştiinţifică şi culturală, scriitori, cadre universitare, generali de armată, prieteni, cunoscuţi şi chiar membrii ai familiei (numeroase !) a sărbătoritului. 
  
Printre cei care au semnat articole omagiale se află prof. universitari Al. Popescu –Mihăeşti din Rm. Vâlcea, doctor în filologie; Dinică Ciobotea de la Universitatea din Craiova, prof. dr. în istorie, Ilie Gorjan, general maior(r), conf. dr. în drept, Costea Marinoiu, filolog, profesor, critic şi istoric literar, cercetător, folclorist, publicist; Nicolae Mazilu, general de brigadă (rtg), scriitor, publicist; preoţii C. Cârstea, Const. Mănescu şi I. Marinescu; Marie-Janne Taloş Măluţeanu, prof. filolog, publicist; arhimandritul Veniamin (Valer) Micle de la Mânăstirea Bistriţa, teolog, profesor, artist plastic, cercetător istoric, publicist, editor şi tipograf, care are 60 de volume publicate; Nicolae Moga, teolog, cercetător istoric, scriitor, publicist; Marian Pătraşcu, cercetător, scriitor, publicist; Eugen Petrescu, editor, publicist; Emil Istocescu, filolog, critic şi istoric literar, cercetător, publicist; Gheorghe Sporiş, artist fotograf, publicist, fratele mai mare al sărbătoritului ; Paul Stănişor, artist plastic, poet şi eseist; Zenovia Zamfir, juristă, prozatoare, publicistă; Al. Florin Tene, scriitor, publicist, drăgăşănean, strămutat în inima culturală a Ardealului, la Cluj; , unde conduce Liga Scriitorilor şi Constantin Zărnescu, vâlcean stabilit la Cluj, prozator, eseist, dramaturg, jurnalist. 
  
Numărul mare de persoane cu mari merite în domenii atât de diverse pe plan cultural, care au apreciat omul şi opera sa, probează adevărul despre meritele Lui Mihai Sporiş. Exemplificăm cu un fragment din spusele prof. univ. dr Dinică Ciobotea: 
  
„Ca urmaş al celor care au robit ca să sporească averea moşnenilor din Lovişte, sau ca reprezentant al ţinutului vâlcean, bogat în ocne de sare, mine de aur, mânăstiri şi tiparniţe vechi, Mihai Sporiş păstrează şi duce cu demnitate povara moştenită de la bunii români ai acestei părţi de ţară ... ” 
  
Partea a II-a conţine date biobibliografice despre cei 22 de referenţi, aceasta fiind particularitatea cărţii. Din motive care ţin de preferinţe personale, domnul Eugen Petrescu a inclus şi în această nouă apariţie editorială dedicată unei personalităţi, aşa cum a făcut cu un an în urmă şi cu lucrarea dedicată părintelui cercetător istoric Dumitru Bălaşa „fişe” despre pregătirea profesională şi opera celor care au binevoit să facă aprecieri asupra vieţii şi activităţii creatoare a lui Mihai Sporiş. Se realizează astfel un echilibru între textele omagiale şi datele despre colaboratori. S-au formulat şi opinii rezervate care sugerau că era de preferat exinderea analizei operei sărbătoritului 
  
În partea III-a cărţii editorul a introdus imagini din arhiva foto-documentară a propriei edituri, însumând în acest adevărat album color câteva sute de imagini pe un număr de 172 pagini ale cărţii, care, în quasitotalitate reflectă atât activitaea inginerului Mihai Sporiş, cât şi pe cea a patronului editurii. 
  
Lucrare cu caracter omagial encomiastic justificat, deoarece cu ceea ce este drept şi adevărat, nu trebuie să fim modeşti, cartea aceasta rămâne un model de preţuire a unui om de excepţie şi a împlinirilor sale spirituale tot atât de excepţionale. Vâlcea se mândreşte cu o astfel de personalitate! 
  
Emil Istocescu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Scriitorul Mihai Sporiş la 60 ani / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 295, Anul I, 22 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!