CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Scriitori clujeni pe urmele lui Ioan Budai Deleanu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scriitori clujeni pe urmele lui Ioan Budai Deleanu 
  
La ora când Clujul se spălase pe faţă cu apa rece a Someşului trecând la treburile cotidiene un grup de scriitori se aflau în acceleratul care înfăşura distanţele pe roţi înaintând cu viteză spre Orăştie pentru a participa la primul Festival Interjudeţean de Poezie dedicat lui Ioan Budai Deleanu, autorul poemului de largă respiraţie”Ţiganiada “.Festival organizat de Liga Scriitorilor din România şi Cenaclul Epigramiştilor Olteni, condos de distinsul ambasador Petre Gigea-Gorun, din Craiova, avândul ca iniţiator pe tânărul scriitor Claudiu Şimonaţi, locuitor pe acele meleaguri încărcate de istorie.Era vineri 26 august a.c. 
  
Fereastra compartimentului în care ne aflam se transformase, parcă, într-un ecran pe care se derulau imagini, predominant în galben, al peisajului pe care-l parcurgeam. Oprind în Gara Aiud, ne-am amintit de cei care au fost chingiuiţi, sau au fost omorâţi, în închisoarea de tristă amintire din acest oraş, cunoscuţi şi necunoscuţi. Ne-am adus aminte de Radu Gyr şi am murmurat versurile lui zguduitoare din poeziile”Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane !“, pentru care a fost condamnat la moarte de comunişti, şi “Isus în celulă “.Pe fundalul sacadat al roţilor de tren versurile căpătaseră rezonanţa crezului său care devevenise crezul unei generaţii. 
  
Acest moment poetic a durat până când în fereastra compartimentului a apărut gara Alba Iulia, capitala Marii Uniri de 1 Decembrie 1918, mai demult numindu-se Bălgrad. 
  
Ajunşi în Gara Orăştie, oraşul ne-a întâmpinat cu o căldură toropitoare. Aici am fost aşteptaţi de poetul Claudiu Şimonaţi care ne-a vorbit pe scurt despre acest oraş care mai demult s-a numit Orăşteiu, localitate care la 1224 se afla într-un proces de dezvoltare şi unde la 1582 se tipărea Palia. 
  
Urcaţi în autoturismul condus de bătrânul Şimonaţi ne-am îndreptat spre Geoagiu 
  
unde în frumosul liceu “Alexandru Borza “s-au desfăşurat lucrările Festivalului de Poezie.Aici am fost întâmpinaţi de inimosul director prof.Ioan Vălean, directorul liceului, un iubitor de cultură, care împreună cu directorul Hotelului Ceres, au asigurat celor peste 100 de participanţi, veniţi din toate colţurile ţării, condiţii optime de desfăşurare a lucrărilor Festivalului, inclusiv cele de cazare şi masă. 
  
A doua zi,în 27 august, lucrările festivalului au fost deschise de prof.Ioan Vălean, în prezenţa delegaţilor şi a unui numeros public, şi a presei hunedorene, după care scriitorul Al.Florin Ţene a adus salutul membrilor Ligii Scriitorilor din România şi a vorbit despre această organizaţie profesională. În continuare domnul ambasador Petre Gigea-Gorun, preşedintele Cenaclului Epigramiştilor Olteni vorbit despre activitatea cenaclului pe care-l conduce, aducând salutul acestora. 
  
După această deschidere festivă a urmat conferinţa”Ioan Budai Deleanu-promotor al promovării limbii literare române-191 de ani de la trecerea în eternitate “ susţinută de către scriitorul şi critical literar Al.Florin Ţene, Preşedintele Ligii Scriitorilor Români. 
  
În partea a doua a programului si-au lansat cărţile scriitorii Mariana Pândaru-Bârgău, preşedinta filialei Uniunii Scriitorilor din Deva, Miron Ţic, Gheorghe Neagu, directorul prestigoasei reviste “Oglinda Literară “, Any Drăgoianu, Petre Gigea-Gorun, Titina Nica Ţene, Claudiu Şimonaţi, Janet Nică, Marius Robu, Oana Radu,Petre Gigea-Gorun, Violeta Petre, Dumitru Nicodim şi Al.Florin Ţene, care în cuvântarea sa a criticat faptul că în ultima perioadă, ce se numără în decenii, foarte multe activităţi culturale pe plan local şi naţional sunt organizate de persoane fizice sau ONG-uri, fără sprijinul, măcar de îndrumare din partea “specialiştilor “din Direcţiile Judeţene de Cultură, care, totuşi, primesc salarii pentru a promova, printre altele, şi iniţiativele culturale.Apoi preşedintele Ligii Scriitorilor Români a prezentat şi lansat antologia de poezie ”Lumina cuvintelor “( coordinator proiect Claudiu Şimonaţi ), editată cu acest prilej, cu o prefaţă de Petre Gigea-Gorun, şi în care semnează poezii:Any Drăgoianu, Mihaela Franc, Petre Gigea-Gorun, Mihai Merticaru, Constantin Mândruţă, Gheorghe Neagu, Janet Nică, Gabriela Pachia, Ion Pachia-Tatomirescu, Violeta Petre, Ioana-Daniela Popa, Ion Popescu Bradoschi, Ioan Prăjişteanu, Marius Robu, Dan Sprâncenatu,, Claudiu Nicolae Şimonaţi, Al.Florin Ţene, Titina Nica Ţene şi Llelu Nicolae Vălăreanu. 
  
În continuare au fost acordate premiile câştigătorilor concursului de poezie al Festivalului şi înmânarea Diplomelor de Excelenţă pentru întreaga activitate literară scriitorilor Petre Gigea-Gorun, Titina Nica Ţene, Gheorghe Neagu şi Al Florin Ţene, după care s-a vernisat expoziţia de pictură şi caricature a picrorului Lucian Bulătan. 
  
În după amiaza aceleiaşi zi toţi participanţi s-au deplasat cu autoturismele în localitatea Cigmău, unde în 2007, s-au descoperit importante urme ale unui castru roman şi unde s-a născut Ioan Budai Deleanu, în 6 ianuarie 1760. Urmele casei se mai văd şi astăzi vis- -vis de căminul cultural care poartă numele autorului “Ţiganiadei “, pe zidul căreia se află o placă comemorativă. Cu acest prilej scriitorii prezenţi au depus o coroană de flori. 
  
În cursul zilei de duminică, spre seară, am părăsit aceste meleaguri de legendă, luând cu noi amintiri frumoase, iar Clujul nostru drag ne-a îmbrăţişat cu braţele lui de lumină, în orele apropiate de miezul nopţii, spunându-ne “bine aţi venit acasă! “ 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Scriitori clujeni pe urmele lui Ioan Budai Deleanu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 241, Anul I, 29 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!